Πέμπτη, Μαρτίου 31

Κίεβο: «Η Ουγγαρία θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία» – Β.Όρμπαν: «Δεν πρόκειται να σας στείλουμε όπλα»

Νέο «μέτωπο» άνοιξε η Ουκρανία - Κατηγορεί τους Ούγγρους γιατί δεν της στέλνουν όπλα

 Ουγγαρία απέρριψε χθες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αποστολή όπλων στο Κίεβο και επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κάτι  τέτοιο θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων της Ουγγαρίας»

Αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε τόσο στο Κίεβο, το οποίο εξαπέλυσε «βολές» προς την Ουγγαρία, υποστηρίζοντας -εκτός των άλλων- ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός «απέρριψε τα αιτήματα (του Ζελένσκι) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επειδή είναι αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων bgnes.

«Η Ουγγαρία θέλει να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, επομένως δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κόβατς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της, αν και άφησε να περάσουν από την επικράτειά της πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες.

Ουγγρική μειονότητα και ρωσικό αέριο

Η σημαντική εθνική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, την Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, είπε ο Ορμπαν.

Η εξάρτηση της Ουγγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την απαγόρευση εισαγωγής, σύμφωνα με τον Ορμπαν.

«Αυτό θα ανάγκαζε τις ουγγρικές οικογένειες να πληρώσουν το τίμημα του πολέμου», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ζελένσκι: Ακου Βίκτορ…

«Ακου, Βίκτορ, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη;» είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, αναφερόμενος στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας. «Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον είσαι μια για πάντα», τόνισε.

Καλώντας τον Ορμπαν να εγκρίνει την επέκταση των κυρώσεων, να ενισχύσει με όπλα την Ουκρανία και να διακόψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμό».

«Είναι ώρα να πάρουμε μια απόφαση», ανέφερε.



  • «Ονειρεύονται την Υπερκαρπαθία μας»;

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία.

    Περιγράφοντας τη θέση της Βουδαπέστης για τον πόλεμο ως «ειλικρινά φιλορωσική», ρώτησε: «Είναι επειδή θέλουν ρωσικό αέριο με έκπτωση ή ίσως επειδή… ονειρεύονται απλώς την περιοχή της Υπερκαρπαθίας μας;».


    Πρόκειται για «αβάσιμες κατηγορίες και αβάσιμη συκοφαντία», ανακοίνωσε η ουγγρική πρεσβεία στο Κίεβο.

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/kievo-i-ouggaria-thelei-na-prosartisei-tin-yperkarpathia-v-ormpan-den-prokeitai-na-sas-steiloume-opla/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

    Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .