Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα

Σχεδόν ένα μήνα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο προπαγανδιστικός πόλεμος, ο οποίος περισσότερο αποπροσανατολίζει και παραπληροφορεί, παρά φωτίζει τα γεγονότα. Τα μεγάλα ΜΜΕ εμφανώς αδυνατούν να παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση. Η κοινή γνώμη είναι εγκλωβισμένη. Πρόκειται για μια πρωτοφανή

επιχείρηση πλύσης εγκεφάλων

Την πλήρη ανικανότητά τους να φωτίσουν όσο πιο αντικειμενικά και πολύπλευρα γίνεται τα -καταλυτικής σημασίας για το παγκόσμιο γίγνεσθαι- γεγονότα που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, επιδεικνύουν για μια ακόμη φορά τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, ο «πλουραλισμός» αποτελεί πλέον είδος σε ανεπάρκεια. Τα μεγάλα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί, εγκλωβισμένα στην κυβερνητική γραμμή να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι το μέγαρο Μαξίμου ορθώς αποφάσισε να εντάξει -με το έτσι θέλω- τη χώρα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», έχουν μετατραπεί σε μονόπλευρα φερέφωνα αναπαραγωγής όσων μεταδίδουν τα Δυτικά ΜΜΕ και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ, ενώ αποδεικνύεται η φτώχεια καλών γνωστών της περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και ψύχραιμων αναλυτών των γεγονότων. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να ταχθεί κάποιος με τη μια ή με την άλλη μεριά σε αυτόν τον πόλεμο, ή να μην κατακρίνει την εισβολή, αλλά να κρίνει σε βάθος, αναλυτικά και με βάση τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αντικειμενικότητας τα γεγονότα. Κάτι που απειροελάχιστα γίνεται στη χώρα μας.

Αντι-πουτινισμός και αντι-ρωσισμός

Έτσι, για πολλοστή φορά η κοινή γνώμη στη χώρα μας υφίσταται πλύση εγκεφάλου, με τα περισσότερα ΜΜΕ να διαμορφώνουν το «αντι-ρωσικό» στρατόπεδο, και με κάποια άλλα λιγότερα το «φιλο-ρωσικό». Κάποιοι ανιστόρητοι εξακολουθούν να ζουν στις εποχές του «αγγλικού», «γαλλικού» και «ρωσικού» κομμάτων, ενώ σπανίζουν εκείνοι που είναι σε θέση για σοβαρές αναλύσεις της κατάστασης, και, πολύ περισσότερο, για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η αναμέτρηση στην Ελλάδα και στη γειτονιά μας.

Έτσι, κυριαρχεί το «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Πλειάδα καλών γνωστών της πρώην ΕΣΣΔ και της κατάστασης στην Ουκρανία «κόβονται» από τα κανάλια, επειδή έχουν... διαφορετική γνώμη που δεν συμβαδίζει με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας».

Επιπλέον, ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι καλλιεργείται, όχι απλά ένας «αντι-πουτινισμός», κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά «αντι-ρωσισμός». Κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο ρατσιστικής αντιμετώπισης απέναντι σε κάθε Ρώσο και Ρωσίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι αμετανόητοι φτάνουν στο σημείο να... λογοκρίνουν πια τον Τσαϊκόφσκι, τον Σοστακόβιτς και τον Τσέχοφ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που υφίστανται απλοί πολίτες, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, ακόμα και όταν πηγαίνουν για συναλλαγές στις Τράπεζες, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών Ρώσων που ζουν στη χώρα μας ή ομογενών με ρωσικό διαβατήριο. Ακόμα και μεταξύ εκείνων που είναι «αντι-πουτινικοί».

Η Μαριούπολη

Όσον αφορά την εξέλιξη των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία, η προσοχή εδώ και μέρες έχει εστιαστεί στη Μαριούπολη, μια πόλη με μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, η οποία είναι το επίκεντρο μαχών και του προσφυγικού δράματος.

Στην προκειμένη, το Κίεβο διατείνεται ότι η πόλη έχει ισοπεδωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές. Από την άλλη, η Μόσχα υποστηρίζει ότι ουκρανικές δυνάμεις, και ιδιαίτερα οι μονάδες των σκληροπυρηνικών εθνικιστών, έχουν βάλει άμαχο πληθυσμό ως «ανθρώπινη ασπίδα», καθώς και ότι δεν επιτρέπουν στους άμαχους πολίτες να φύγουν από την πόλη μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Πιθανώς, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Τις τελευταίες ημέρες αρκετές χιλιάδες (η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πάνω από 30 χιλιάδες) έχουν φύγει από την πόλη μέσω των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» προς τα ανατολικά. Εξίσου πολλοί φαίνεται να έχουν φύγει και προς Δυσμάς. Οι περισσότεροι κατατρομοκρατημένοι και σε άθλια κατάσταση.

Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικοί πυρήνες ουκρανικής αντίστασης εντός της Μαριούπολης. Χθες επίσης, βομβαρδίστηκε το τεράστιο εργοστάσιο «Αζόφσταλ», στο οποίο η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι οχυρωμένες ουκρανικές δυνάμεις.

Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα 431918 photo

Πάντως, ο Αλεξέϊ Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, άφησε να εννοηθεί ότι η πόλη είναι μάλλον χαμένη. «Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που βρίσκονται πιο κοντά στη Μαριούπολη δίνουν τις πιο σκληρές μάχες βόρεια, στη Βολνοβάχα. Πολεμούν με έναν ισχυρότερο εχθρό και δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε άρση του αποκλεισμού της Μαριούπολης. Μόνοι τους πρέπει να τα βγάλουν πέρα. Άλλες δυνάμεις μας βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 100 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη. Αν κινηθούν προς τη Μαριούπολη, θα βρεθούν εκτεθειμένες στη στέπα σε αεροπορικές επιδρομές. Στρατιωτική λύση δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή».

Θέατρο «Δράματος»

Σε αυτό το σκηνικό, όπου οι πολίτες τρέχουν έντρομοι να φύγουν μακριά από τα πυρά, πολύ συχνά με βαρέα όπλα, μαίνεται ένας πρωτοφανής πόλεμος παραπληροφόρησης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του «Θεάτρου Δράματος» της Μαριούπολης, που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι, προ ημερών, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη το βομβάρδισαν. Πράγματι, το κτίριο κόπηκε σχεδόν στα δύο.

Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα 431919 photo

Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται, επίσης, ότι στα υπόγεια του θεάτρου είχαν βρει καταφύγιο περί τα 1000 με 1300 άτομα, άμαχος πληθυσμός. Η Μόσχα από τη μεριά της υποστηρίζει ότι δεν έπληξε το θέατρο.

Ανεξαρτήτως των ισχυρισμών της μιας ή της άλλης μεριάς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μετά την έκρηξη στο θέατρο, ουδέν αποδεικτικό στοιχείο περί της εκατόμβης θυμάτων άμαχου πληθυσμού στο θέατρο εμφανίστηκε. Ούτε φωτογραφικά ντοκουμέντα. Κάτι που, ωστόσο, έγινε ως έναν βαθμό πρόσφατα, με τον βομβαρδισμό ενός βρεφοκομείου στη Μαριούπολη.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κτυπούν και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να γίνονται καταγγελίες για μακελειό αμάχων, χωρίς να παρουσιάζονται στοιχεία, η απόσταση είναι μεγάλη.

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας

Αντίθετα, το προπαγανδιστικό αφήγημα της Μόσχας συνίσταται στο ότι η ουκρανική πλευρά ναρκοθετεί και ανατινάζει κτίρια, προκειμένου να προκληθεί επικοινωνιακός θόρυβος διεθνώς, και στη συνέχεια να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά, χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε την ουκρανική πλευρά ότι «ναρκοθέτησε ένα από τα κτίρια του νοσοκομείου της πόλης στο Ντνιπρό και σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο όταν και εάν πετάξουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη», ούτως ώστε να φανεί ότι πρόκειται για ρωσικό βομβαρδισμό.

Χωρίς να αποκλείεται να έχει βάση ο ρωσικός ισχυρισμός, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά είναι ... αθώα ευθυνών και ότι δεν έχει προκαλέσει θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Ουκρανικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα καταγγέλλει τη Δύση για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς και ότι αδιαφορεί όταν η ουκρανική πλευρά βομβαρδίζει τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ένας πύραυλος έπεσε στο κέντρο του Ντονέτσκ, το οποίο από το 2014 ελέγχουν οι αυτονομιστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολίτες. Το Κίεβο έκανε λόγο για ρωσική προβοκάτσια. Κοντολογίς, ότι η Ρωσία έριξε τον πύραυλο για να τον «χρεώσει» στο Κιέβο. Το Κίεβο, δηλαδή, χρησιμοποιεί κι αυτό το ίδιο επιχείρημα που επικαλείται η Μόσχα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανατινάζουν ή βομβαρδίζουν τα κτίρια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε για το πρωτοσέλιδο της μεγάλης ιταλικής εφημερίδας, La Stampa, η οποία, ενώ είχε σχεδόν ολοσέλιδη τη συγκλονιστική φωτογραφία από τον βομβαρδισμό του Ντονέτσκ, άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο.

Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα 431920 photo

Σύμφωνα με ρωσικούς ισχυρισμούς, και χθες εβλήθη το Ντονέτσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα και άλλους νεκρούς.

Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα 431921 photo

Ωστόσο, αντίστοιχες συγκλονιστικές φωτογραφίες υπάρχουν και από περιοχές που έχουν βομβαρδίσει οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως επίσης και πάμπολλες εικόνες από κηδείες Ουκρανών, στρατιωτικών και πολιτών. Κάτι που, εκτός των άλλων, δείχνει ότι δεν είναι μόνο οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν σοβαρές απώλειες, αλλά και οι ουκρανικές.

Προπαγανδιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλήθεια στο απόσπασμα 431922 photo

Είναι προφανές ότι, όταν γίνεται πόλεμος, πρώτα πεθαίνει η αλήθεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα τα μεγάλα, ώστε να μην περνούν από φίλτρο τους ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς. Πόσο μάλλον, όταν τεράστιοι στρατοί μισθοδοτούμενων τρολ έχουν αναπτυχθεί στα «χαρακώματα» του διαδικτύου και των social media, εξαπολύοντας κατά ριπάς τις βολές του ενός ή του άλλου εμπόλεμου στρατοπέδου πρωτίστως κατά της... διεθνούς κοινής γνώμης.

Τελικώς, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής κοινή γνώμη, μέσα από αυτόν τον πρωτοφανή προπαγανδιστικό πόλεμο που διεξάγεται μέσω του «υπερόπλου» του διαδικτύου και των social media, την επομένη του πολέμου στην Ουκρανία, θα βγουν λαβωμένες και παγιδευμένες στις «λογικές» του «νέου Ψυχρού Πολέμου» που καλλιεργείται. Κι αυτός είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους της σύγκρουσης Δύσης - Ρωσίας - Κίνας, κ.ο.κ.

 

 https://www.antinews.gr/action.read/kosmos/propagandistikos-polemos-stin-oukrania-i-alitheia-sto-apospasma/5.157221