Πέμπτη, Μαρτίου 17

Η πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη: Πώς θα απομακρύνετε τον κίνδυνο του διαβήτη;


Ο ζαχαρώδης διαβήτης, απειλεί όλο και περισσότερο την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από διαβήτη αυξάνεται δραματικά.

Ο αριθμός των πρόωρων θανάτων λόγω διαβήτη, όπως και οι αναπηρίες ή οι επιπλοκές που προκαλεί - τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή προβολή (έμφραγμα μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο), εγκεφαλικά επεισόδια (αποπληξία), ακρωτηριασμός κάτω άκρων - παρουσιάζουν επίσης έξαρση της αυξητικής τάσης.  

Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*

Ο διαβήτης με ανησυχεί ιδιαίτερα.  Θέλοντας να προσθέσω στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη του διαβήτη κατέγραψα στο άρθρο αυτό βασικά σημεία για την πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αυτού δηλαδή που η ινσουλίνη εκκρίνεται αλλά δεν είναι αποτελεσματική.

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε, μιλώντας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, για την εξαιρετικά καρποφόρα επένδυση για το παρόν και το μέλλον, που αποτελεί η πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη.  

Το ξέρετε ότι 90% των περιπτώσεων του ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν;

Ο διαβήτης είναι από τις χειρότερες μάστιγες της υγείας των ανθρώπων παγκοσμίως. Ο αριθμός των περιστατικών παρουσιάζει συνεχή, μεγάλη αύξηση σε ενήλικες, αλλά δυστυχώς και σε παιδιά και έφηβους. Οι συνέπειες του διαβήτη σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μπορεί να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα εάν δεν γίνεται σωστή ρύθμισή του.

Η πρόληψη του διαβήτη έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία. Με απλά ανέξοδα μέτρα μπορούμε να πετύχουμε πρόληψη του διαβήτη και ταυτόχρονα, με τα ίδια ακριβώς μέτρα, να μειώνουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες και μερικούς τύπους καρκίνου:

Ας δούμε λοιπόν τα μέτρα πρόληψης που είναι σε θέση να μας προσφέρουν τόσα πολλά:

1. Διατηρείτε ένα κανονικό βάρος σώματος.

2. Κινηθείτε, δραστηριοποιηθείτε σωματικά, ασκηθείτε, περιορίστε το χρόνο που κάθεστε ή που βλέπετε τηλεόραση ή κάποια άλλη οθόνη.

3. Επιλέγετε τα τρόφιμα από δημητριακά ολικής αλέσεως και περιορίστε πολύ τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο αλεύρι, ζάχαρα, γλυκίσματα).

4. Μην πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά και να προτιμάτε νερό, τσάι ή καφέ.

5. Διαλέγετε τα καλά μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη (λάδια φυτικής προέλευσης, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια). Περιορίστε τα κακά κορεσμένα ζωικής προέλευσης και τα τρανς λίπη (βιομηχανικά υδρογονοποιημένα λιπαρά, που υπάρχουν σε ορισμένες μαργαρίνες και σε πολλά έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά, σνακ ή γλυκά).

6. Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας, αποφεύγετε ή περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) και να προτιμάτε ξηρούς καρπούς, πουλερικά και ψάρια.

7. Προσπαθήστε αμέσως να σταματήσετε το κάπνισμα, εάν είστε καπνιστής.

8. Για άτομα που πίνουν αλκοόλ, οι μικρές ποσότητες (1 αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες) μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη. Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να το κάνετε, για σκοπούς πρόληψης.

Μη χάνετε χρόνο. Αρχίστε αμέσως να εφαρμόζετε μέτρα πρόληψης κατά του διαβήτη, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Η δική σας υγεία είναι όσο ποτέ άλλοτε στα δικά σας χέρια.

 

*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.

  www.medlook.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .