Τετάρτη, Μαρτίου 30

Χαρά Καφαντάρη: «Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης»

 

H βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη ξεσπαθώνει κατά της πολιτικής της Ν.Δ. και λέει ότι η ενεργειακή φτώχεια κοστίζει σε ζωές

Είναι χειμερινή κολυμβήτρια, με «γεωλογικές καταβολές», με τέσσερις γάτες και με λατρεία για την κάθε γωνιά της δυτικής Αθήνας, στην οποία εκλέγεται. Η Χαρά Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και φαίνεται αυστηρή και απρόσιτη, εντούτοις είναι μια υπερδραστήρια βουλευτής, που ανήκει σε αυτό το γκρουπ ανθρώπων που χαρακτηρίζουμε «και του λιμανιού και του σαλονιού»!

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

H Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, μιλώντας για πολιτική και επικαιρότητα λέει ότι «ζούμε έναν εφιάλτη διαρκείας» και ότι η ενεργειακή φτώχεια που ήρθε κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Τρεις γεωλόγοι (η ίδια, ο σύζυγός της και ο γιος της) και μια γεωγράφος, η κόρη της, συνιστούν τη βασική οικογένεια της βουλευτού, την οποία συμπληρώνουν επιπλέον οι γάτες της.

Η Χαρά Καφαντάρη αποφεύγει τους «τοξικούς» και φλύαρους ανθρώπους και απεχθάνεται την κολακεία. Τη ζωή της σημάδεψαν δύο γεγονότα. Το πρώτο όταν «ξενιτεύτηκε», 18 ετών κοριτσάκι, για σπουδές στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο όταν απόφοιτη πια, και μόλις 24 χρονών, έχασε τη μητέρα της.

Η ελληνική κοινωνία, ύστερα από δεκαετή οικονομική κρίση και από πανδημία, έρχεται να αντιμετωπίσει και μία ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της, ακρίβεια κ.λπ. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται όλο αυτό;

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά πολλαπλή κρίση. Πανδημία, ενέργεια, κλίμα, κοινωνικά, εργατικά, δημοκρατικά δικαιώματα πλήττονται εξίσου. Σήμερα η κρίση εμφανίζεται με ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, που με τη σειρά της πυροδοτεί αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μένει σταθερό, ουσιαστικά μειούμενο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές οικονομικές του υποχρεώσεις και ο κ. Μητσοτάκης απλώς «παρακολουθεί», μεταθέτοντας τις ευθύνες είτε στην «ατομική ευθύνη» είτε στις «διεθνείς συγκυρίες» ή στην Ε.Ε. Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντίθετα, άλλες κυβερνήσεις σε χώρες της Ε.Ε. παρεμβαίνουν και παίρνουν μέτρα υπέρ των πολιτών. Βάζουν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, φορολογούν τις ενεργειακές εταιρίες, καταργούν ή μειώνουν τον ΕΦΚ. Να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να προχωρήσουν ακόμη και σε εθνικοποίηση υποδομών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία τρεις φορές για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού, πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά. Δυστυχώς, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ενεργειακή φτώχεια χτυπά ακόμα περισσότερους και κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Σαν ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε άμεσα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας, στα οποία περιλαμβάνονται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ σε είδη βασικής κατανάλωσης και πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επισπεύσει τις εκλογές στη χώρα μας; Τι πιστεύετε;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τη χώρα μας αντιμέτωπη με συνέπειες στην οικονομία, στην ενέργεια, στη γεωπολιτική αστάθεια και επισιτιστική κρίση, καθώς και στο Προσφυγικό που δημιουργείται εξαιτίας του. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει άμεσα. Το ράλι της αύξησης των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα το εισόδημά τους συρρικνώνεται. Από την άλλη έχουμε και την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας πέθαναν εκτός ΜΕΘ, επειδή το ΕΣΥ υποτιμήθηκε και δεν στηρίχτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζούμε έναν εφιάλτη διαρκείας. Και ακριβώς την ίδια ώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινές δυσκολίες, ο κ. Πέτσας δήλωσε ευθαρσώς ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει σε εκλογές εντός του 2022, γιατί πιστεύει πως θα την «τιμωρήσουν». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη ευθύνης και μέσω του Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο κάναμε πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, η οποία δημιούργησε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν προχωρά σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας και ελέγχου της αισχροκέρδειας, ας προκηρύξει εκλογές για να έρθει μια δημοκρατική – προοδευτική κυβέρνηση, που θα σώσει ό,τι σώζεται, γιατί αυτό που ζουν οι Ελληνες πρέπει να τελειώσει πριν είναι πολύ αργά.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν «εισπράττει» από την κυβερνητική φθορά;

Η αγανάκτηση του κόσμου είναι πλέον εμφανής. Η ακρίβεια, η πανδημία και η εργασία είναι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η φθορά της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον εμφανής. Οι εικόνες αγανάκτησης του κόσμου και η αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα είναι η καλύτερη δημοσκόπηση. Επίσης, να τονίσω ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή και γι’ αυτό πολλές φορές πέφτουν έξω. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξε την πλήρη αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην πρόθεση ψήφου, τόσο στην Ελλάδα (π.χ. 2012, 2015, 2019) όσο και στο εξωτερικό (π.χ. πρόσφατες εκλογές Πορτογαλίας). Αυτό που έχει σημασία είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας Οι παράγοντες που κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα επιδρούν μέχρι τη στιγμή της κάλπης. Υπενθυμίζουμε ότι η κάλπη είναι η μεγάλη και ακριβής δημοσκόπηση.

Θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, εάν χρειαστεί;

Αυτοδύναμη κυβέρνηση με απλή αναλογική είναι δύσκολο να συμβεί, και άρα θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, μια πρακτική, άλλωστε, που υπάρχει γενικότερα και σε άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα κάνει αυτή την πρόταση συνεργασίας και συμπαράταξης του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας, δημοκρατική και προοδευτική.

Εκλέγεστε στα δυτικά, σε δύσκολες περιοχές, με πολλή φτώχεια. Τι σας λέει ο κόσμος; Ποια τα προβλήματά του σήμερα;

H δυτική Αθήνα, των ανθρώπων της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως όλη η κοινωνία. Η ακρίβεια, η άνοδος τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, η άνοδος τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης, μαζί με την ανεργία είναι βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της δυτικής Αθήνας. Παράλληλα, η περιβαλλοντική υποβάθμισή της (διαχρονικό πρόβλημα), με την άναρχη δόμηση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, οι περιορισμένες δημόσιες υγειονομικές δομές, καθώς και τα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες δυσκολεύουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στα βλέμματα των πολιτών διακρίνεις μια ανασφάλεια και, δυστυχώς, έναν φόβο για το αύριο.

Τι αγαπάτε από τη δυτική Αθήνα; Ποια η ομορφιά της;

Οταν αποφάσισα να πολιτευτώ στη δυτική Αθήνα, ύστερα από τρεις διαδοχικές εκλογές μου ως βουλευτού στη Β’ Αθήνας, εκείνο που έπαιξε ρόλο ήταν οι άνθρωποί της. Ανθρωποι με αξιοπρέπεια, απλότητα, εργαζόμενοι, που ό,τι πέτυχαν το πέτυχαν με ατομική προσπάθεια και αγώνα και όχι «κληρονομικώ δικαιώματι». Η δυτική Αθήνα έχει αναδείξει επιστήμονες, καλλιτέχνες, αγωνιστές της ζωής και των κοινωνικών αγώνων. Το προσφυγικό στοιχείο, δε, είναι έντονο στους κόλπους της. Αυτό σημαίνει πολυπολιτισμικότητα, ανοικτή κοινωνία και σπάνιο πλούτο, που τα συναντάς καθημερινά. Αλλά και οι φυσικές ομορφιές και οι ιστορικές διαδρομές της δυτικής Αθήνας είναι αξιόλογες, αλλά αναξιοποίητες. Από το Ποικίλο όρος, το πάρκο Τρίτση μέχρι τη Μονή Δαφνίου και τα ταμπούρια του Καραϊσκάκη. Κάθε τόπος και μια ιστορία…

Εχετε φίλους από άλλα κόμματα και ποιους;

Οι φιλίες μου, που είναι πολλές, δεν έχουν κριτήριο την πολιτική τοποθέτηση. Με ενδιαφέρουν ο άνθρωπος, η ειλικρίνεια, τα ενδιαφέροντα, το επίπεδο και προπαντός η αξιοπρέπεια.

Μιλήστε μου για την οικογένειά σας. Σύζυγο, παιδιά. Σας στηρίζουν, σας γκρινιάζουν;

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, νέων επιστημόνων. Χαρακτηριστικό μας ότι είμαστε επιστήμονες της «γης». Τρεις γεωλόγοι και η κόρη μου γεωγράφος. Μια κλασική οικογένεια με σύζυγο συνταξιούχο, γιο ξενιτεμένο, που ψάχνει την τύχη του 11 χρόνια τώρα στο εξωτερικό (γνωστό το brain drain), κόρη ενοικιαζόμενο προσωπικό (σύγχρονη μορφή εργασιακής σχέσης) και μια μάνα, εμένα, που προσπαθεί να συνδυάσει τα πάντα παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις. Η οικογένειά μου είναι η πηγή δύναμης για μένα. Με στηρίζει, με ηρεμεί και ιδιαίτερα ο σύζυγός μου μού παρέχει και σημαντική επιστημονική στήριξη στο έργο μου.

Εχετε χόμπι; Πώς περνάει μια ελεύθερη μέρα σας;

Λατρεύω τη θάλασσα, όχι μόνο στον ελεύθερο χρόνο μου, αλλά παράλληλα με τις υποχρεώσεις μου βρίσκω χρόνο για κολύμπι, τουλάχιστον τους μισούς μήνες τον χρόνο. Μου δημιουργεί ευεξία, αισιοδοξία και, βέβαια, υγεία. Παράλληλα ασχολούμαι ιδιαίτερα με τις τέσσερις γάτες μου, που είναι, θα έλεγα, ισότιμα μέλη της οικογένειάς μου. Με ηρεμούν, με χαλαρώνουν και συμβάλλουν στην οικογενειακή ισορροπία.

Πώς φροντίζει μια γυναίκα στην ηλικία σας τον εαυτό της;

Προσπαθώ να είμαι αξιοπρεπής στην εμφάνισή μου, ανάλογη της ηλικίας μου. Πάντα με ενδιέφερε η καλή εμφάνιση, μακριά από ακρότητες. Αποφεύγω τους «τοξικούς» και φλύαρους ανθρώπους. Μου αρέσουν οι ειλικρινείς άνθρωποι και όχι οι «δήθεν». Απεχθάνομαι την κολακεία… σε όλα τα επίπεδα.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας τρόπος να πείθετε τους ψηφοφόρους σας;

Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα πειθούς η επιτυχία ενός πολιτικού. Είναι η ικανότητα να αφουγκράζεται τους γύρω του. Να συζητά απλά και ειλικρινά. Να ακούει… Να μην υπόσχεται πράγματα που ξέρει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Πόσο ασχολείστε με τα social media; Εχουν πολιτική δύναμη;

Αναμφισβήτητα τα social media στη σημερινή εποχή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δυστυχώς, όμως, δεν υπηρετούν πάντα την αλήθεια. Ασχολούμαι σε λογικό επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι η ανθρώπινη κοινωνική επαφή είναι αναντικατάστατη. Στη δυτική Αθήνα ο κόσμος σε θέλει δίπλα του, να σε βλέπει, να συζητάς μαζί του, να ενημερώνεις. Η άμεση, αδιαμεσολάβητη επαφή είναι αναντικατάστατη και στην πολιτική.

Περιγράψτε μου μία χαρούμενη και μία λυπημένη στιγμή σας…

Πολλές όμορφες και δύσκολες στιγμές έχω βιώσει στη ζωή μου. Θυμάμαι όμως ευχάριστα τη στιγμή που μπήκα στο πανεπιστήμιο. Ημουν 18 ετών όταν «ξενιτεύτηκα» στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω. Ηταν μια στιγμή απογαλακτισμού από την οικογένειά μου, που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου. Δύσκολη στιγμή για μένα ήταν όταν στα 24 μου έχασα τη μητέρα μου. Δεν υπάρχουν λόγια.

 https://www.newsbreak.gr/synenteyxeis/312832/chara-kafantari-i-akriveia-einai-epilogi-tis-kyvernisis/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .