Διορίζουν ανίψια, κολλητούς και ημετέρους - «Προ των πυλών» οι πρόωρες κάλπες;

Σωρεία προσλήψεων σε φορείς που λειτουργούν με κρατικό χρήμα, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης καταγράφονται στον «δρόμο για τις κάλπες» - Στενοί συνεργάτες και συγγενείς ατόμων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναλαμβάνουν… καθήκοντα - Παρατυπίες επισημαίνονται

σε αρκετές περιπτώσεις

Σωρεία προσλήψεων και μάλιστα με παράτυπες διαδικασίες, σε φορείς κρατικού ενδιαφέροντος οι οποίοι λειτουργούν με δημόσιο χρήμα καταγράφονται τον τελευταίο καιρό, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακολουθεί την τακτική του πατέρα του, την περίοδο 1990 - ’93, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις βάσει των οποίων οι πρόωρες εκλογές είναι «προ των πυλών». Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Documento», η -προστατευόμενη των Άδ. Γεωργιάδη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα- πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, μαζί με την επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ Ρεβέκκα Πιτσίκα, προχωρούν σε προσλήψεις «ημετέρων» και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με παράτυπες διαδικασίες. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας (στις 13 Μαρτίου 2022) η κυρία Πιτσίκα έλαβε από κρατικό χρήμα, αμοιβή της τάξης των 39.900 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για να υποδείξει προσλήψεις «μητσοτακικών παιδιών», όπως της κυρίας Σαραντοπούλου, συζύγου του πρώην υπουργού Κ. Μουσουρούλη, της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού και στελέχους του κόμματος Βασιλικής Γεωργακοπούλου (ανάλαβε καθήκοντα γενικής διευθύντριας λειτουργίας) και του κ. Βασίλη Ζαρταλούδη, ο οποίος στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter) δηλώνει «πολιτικό στέλεχος και σύμβουλος ΝΔ».

Επίσης, μεταξύ των τακτοποιήσεων που έχουν γίνει στην ΕΑΤ ξεχωρίζουν τα ονόματα της κυρίας Μαρίας - Χριστίνας Δημητριάδη και του κ. Λάζαρου Εφραίμογλου. Σύμφωνα με το «Documentο», η πρώτη είναι ανιψιά του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ο κ. Εφραίμογλου είναι ο εγγονός του ιδρυτή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και παλαιού βουλευτή της ΝΔ Λάζαρου Εφραίμογλου. Τα εν λόγω άτομα, αν και καλύπτουν τα τυπικά κριτήρια των προσλήψεων, είναι εμφανές ότι έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την ηγεσία της ΝΔ.

Όμως, προσλήψεις δε γίνονται μόνο βάσει τυπικών κριτηρίων και κυρίως συγγενικών σχέσεων και γνωριμιών. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του «Documento» τοποθετήσεις ημετέρων γίνονται και με παράτυπες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έγιναν τουλάχιστον 10 προσλήψεις ατόμων που δεν είχαν πτυχίο ΑΕΙ, όπως ορίζεται στη σχετική προκήρυξη, αλλά μόνο απολυτήριο Λυκείου.

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι κάποιοι διάλεξαν να κάνουν ό,τι είχαν κάνει και με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από περίπου 10 χρόνια. Όσο, μάλιστα, θα πλησιάζει η ώρα της πρόωρης κάλπης, τόσο περισσότερο αναμένεται να εντείνεται το φαινόμενο της τακτοποίησης «μητσοτακικών παιδιών» και σε μεγάλους δημόσιους φορείς, όπως ο ΕΦΚΑ, μέσω του πρόσφατου «νόμου Χατζηδάκη» (βλ. «Προσλήψεις ‘’παιδιών’’ της κυβέρνησης πίσω από τις αναμενόμενες απολύσεις 7.000 υγειονομικών;» και «Σε ‘’μητσοτακικά παιδιά’’ ο ΕΦΚΑ με υπογραφή Χατζηδάκη»).