Μία ωραία ατμόσφαιρα η ΝΔ (Εσωκομματικές εντάσεις, αποσταθεροποίηση και το ερώτημα των πρόωρων εκλογών)

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

(Ανανεωμένο) Οι αμφιλεγόμενες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, η ανικανότητα να αντιμετωπίσει την ακρίβεια για την οποία έχει σηκώσει τα χέρια, η διαχειριστική ανεπάρκεια που πιστοποιείται με την πλήρη κατάρρευση του επιτελικού κράτους αλλά και οι εστίες εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής έντασης που συνεχώς

πυκνώνουν, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και εντείνουν την ανησυχία στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποδόμησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού προφίλ, ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά απλώς εκλογές, τις προβλέπει για το τέλος Μαΐου. Το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί στην εκτίμηση και προσθέτει και ημερομηνίες 22 ή 29 Μαΐου. Το ίδιο στοίχημα βάζουν πλέον και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να του δώσει το πράσινο φως για τον δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών -και αντίστοιχο προβάδισμα με συνυποψηφίους μη βουλευτές-, ενέτεινε τις ανησυχίες τους. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που έρχεται και επανέρχεται παρά τις διαψεύσεις ενισχύει τα εκλογικά σενάρια.

Τα μεν κόμματα της αντιπολίτευσης με έναν συνδυασμό εκτιμήσεων και πληροφοριών από τις δικές τους πηγές θεωρούν ότι καθώς η κυβέρνηση έχει περάσει το σημείο δίχως επιστροφή, θα επιδιώξει εκλογές όσο ακόμη έχει πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα και να μπορεί να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη ημέρα. Οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν τις δικές τους εκτιμήσεις και ελπίδες για το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο και αυτοί, στην πλειονότητά τους, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε περίοδο φθοράς και έχει κάθε λόγο για να στήσει κάλπες. Ακόμη και παράγοντες που συνομιλούν με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου συμφωνούν ότι η αναστροφή της πτωτικής πορείας είναι ανέφικτη. Ίσως μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε απόσταση από την πραγματικότητα να τρέφει παρόμοιες ψευδαισθήσεις.

Σταδιακά όμως έχει αρχίσει και κερδίζει έδαφος το αντίστροφο επιχείρημα: Εάν πρόκειται να χάσει και να αποχωρήσει από την εξουσία, τότε γιατί να κάνει εκλογές και να μην παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο διατηρώντας το μάνατζμεντ της «Μαξίμου ΑΕ» -όπως είχε πει η Φώφη Γεννηματά-, ή της πολιτικής επιχείρησης όπως του καταλόγισε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης; Άλλωστε τα σενάρια της επόμενης ημέρας που προβλέπουν διάφορα σχήματα κυβερνήσεων συνεργασίας, μέχρι και μεγάλο συνασπισμό, συμφωνούν ότι σε αυτά δεν έχει θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία ωραία ατμόσφαιρα

Στο εσωτερικό της ΝΔ είναι μία ωραία ατμόσφαιρα, η αποδυνάμωση του πρωθυπουργικού κέντρου αφήνει περιθώρια να αναδεικνύονται οι δυσαρέσκειες. Ο ένας υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι εξαφανισμένος και υπάρχουν φήμες για κάθοδό του σε εκλογική περιφέρεια, που μοιάζει να είναι τιμωρία, αφού δεν εκλέγεται. Ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η μεγαλύτερη είδηση που έδωσε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τον δάγκωσε το σκυλί του Μαξίμου, ο Πίνατ.

Η ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ και μία σειρά στελέχη έδωσαν μπόνους στους εαυτούς τους ως 60.000 ευρώ εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και αύξησης των τιμολογίων που γονατίζει τα νοικοκυριά, έχει προκαλέσει οργή στους βουλευτές της ΝΔ -εξαιρουμένων των επίλεκτων του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Το σύστημα Μητσοτάκη όμως δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ο πρόσφατα αποπεμφθείς υπουργός Γεωργίας -που συμφώνησε με τον Πέτρο Δούκα ότι το 2007 η τότε κυβέρνηση μοίραζε λεφτά με τις σακούλες-, Σπήλιος Λιβανός, τοποθετείται επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ.

Το υπερταμείο -ΕΕΣΥΠ-, «καθαίρεσε» τον μη εκτελεστικό πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου -ΕΤΑΔ-, γιατί ανταποκρίθηκε στον διαχειριστικό έλεγχο που του ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι σαν να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Ο δε Μπέζας αποχώρησε αφήνοντας αιχμές για παράνομους διευθυντές.

Χτύπημα από Μεϊμαράκη

Το χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήλθε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αφορμή το θέμα Κύρτσου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου εξαιτίας των καταγγελιών του για «κουκούλωμα της υπόθεσης Novartis» και διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών. Ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας όμως και πρώην πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε απλώς αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Κύρτσου για έξι μήνες. Ο Βέμπερ, όπως ο ίδιος είπε, έκανε συμβιβασμό και πρότεινε αναστολή της κομματικής ιδιότητας για έναν χρόνο. Η αναστολή είναι επουσιώδες, το σημαντικό είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βγήκε κόντρα στον αρχηγό του, υιοθετώντας ως έναν βαθμό τουλάχιστον τις καταγγελίες Κύρτσου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελένη Τουλουπάκη κλήθηκε για κατάθεση από τη διακομματική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου διασύροντας, όχι βέβαια τη χώρα, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έξι βουλευτές φιλικοί στον Αντώνη Σαμαρά κατέθεσαν ερώτηση επ’ αυτού στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας εξηγήσεις, ενώ παράλληλα ζητούν την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Δυσαρέσκεια και από Σαμαρικούς

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κώστας Τσιάρας έφερε διάταξη για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι τρεις προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ υπουργοί αντέδρασαν, οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για αναστολή. Η αιτιολογία είναι ότι έτσι θα διαφύγουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis. Μόνο που εδώ γίνεται μία σύγχυση, το ότι ενδεχομένως -κάτι που μένει να αποδειχθεί- το κύκλωμα του Παπαγγελόπουλου είχε στήσει προστατευόμενους μάρτυρες, δε μπορεί να ακυρώσει τον θεσμό, η ενσωμάτωση του οποίου συνιστά άλλωστε κοινοτική υποχρέωση αλλά και προσαρμογή στο διεθνές δίκαιο. Βέβαια η όλη εξέλιξη αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/mia-oraia-atmosfaira-i-nd-esokommatikes-entaseis-apostatheropoiisi-kai-to-erotima-ton-prooron-eklogon/2.157089