Ταξίδι αστραπή στη Σύρο με το βλέμμα στην Ελευσίνα ή μήπως για «μπίζνες» παντός καιρού κ.Μητσοτάκη;

Η «ανέμελη» επίσκεψη-αστραπή Μητσοτάκη με ελικόπτερο στη Σύρο, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, έχει τη σημειολογία της. Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην υπογραφή μιας σειράς ιδιωτικών συμφωνιών της εταιρείας ΟΝΕΧ που έχει το ναυπηγείο Σύρου. Ιδρυτής κι διαχειριστής της οποίας είναι ο φερόμενος ως «φίλος» της

αμερικανικής πρεσβείας, του μεγάρου Μαξίμου, και του Άδωνι, κ.Πάνος Ξενοκώστας

Κατ’ αρχήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την αστραπιαία μίνι περιοδεία του στη Σύρο επισκεπτόμενος… δημοτικό σχολείο, σε ρόλο υπουργού Παιδείας. Κατόπιν πέρασε από την προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο. Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ, μετά μίλησε στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, λέγοντας ότι αυτός ξεμπλόκαρε την υπόθεση της λειτουργίας των ναυπηγείων στο Νεώριο «κόβοντας γόρδιους δεσμούς».

Κι όλα αυτά, για να επισφραγίσει στη συνέχεια το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για τις εταιρικές συμφωνίες που υπέγραψε η ΟΝΕΧ παρουσία του.

Τα «κίτρινα γιλέκα»

Ωστόσο, στη διάρκεια της ομιλίας του, στο χώρο έξω από το Νεώριο, υπήρχε αστυνομική παρουσία και διμοιρία των ΜΑΤ, προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση πολιτών που επιχείρησαν να πλησιάσουν.

Τα μέλη της ελληνικής οργάνωσης «Κίτρινα γιλέκα», παράρτημα των γαλλικών γιλέκων, κατήγγειλαν στο Antinews ότι, όχι μόνο εμποδίστηκαν να πλησιάσουν, αλλά τους ζητήθηκε αρχικά να βγάλουν τα γιλέκα «γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τα βλέπει», όπως τους είπαν, ενώ στη συνέχεια οι αστυνομικοί προέβησαν σε έλεγχο των στοιχείων τους φωτογραφίζοντας(!) τις ταυτότητές τους.

Εύλογα ερωτήματα

Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν προ διημέρου περί αναβολής της επίσκεψής του, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης φόρεσε αμάνικο μπουφανάκι συνδυασμένο με φουτεράκι σε χρώμα navy, μπήκε στο ελικόπτερο και εξέδραμε για την εξωτική Σύρο, χωρίς συνοδεία υπουργών. Τρεις βουλευτές των Κυκλάδων και κομματικά στελέχη τον συνόδευσαν στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί.

Κι εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα: Γιατί χρειαζόταν για παράδειγμα, να είναι παρών ο πρωθυπουργός σε συμφωνία που υπέγραψε η ΟΝΕΧ με την Ιντεραμέρικαν, για την κάλυψη περιστατικών αερομεταφοράς σε νοσοκομεία της Αθήνας; Γιατί το κοινωφελές έργο μιας εταιρείας να προβάλλεται άραγε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο;

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center, με το Πανεπιστήμιο Αιγίου για ερευνητικές δραστηριότητες. Δεν έφτανε δηλαδή η παρουσία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

«Ευγενικές παραχωρήσεις» προς φίλους επενδυτές

Να σημειωθεί ότι διαχειριστής και εκπρόσωπος του εν λόγω κέντρου καινοτομίας είναι η ίδια η ΟΝΕΧ, η οποία μετά από «ευγενική παραχώρηση» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατέχει επίσης και την πλειοψηφία των εταιρικών μεριδίων του κέντρου. Ενώ, ουκ ολίγες φορές η λειτουργία του κέντρου έχει περιγραφεί από τους επικεφαλής του, της ΟΝΕΧ και Sisco ως βιτρίνα προώθησης των πωλήσεών τους προς την εφοπλιστική πελατεία.

Όσο για την άλλη συμφωνία, η οποία αφορούσε στη συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν, το μόνο που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς είναι: Οι συμφωνίες μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών δεν είναι ένα έργο που κρίνεται ως «αυστηρώς ακατάλληλο για θέαση»… από πρωθυπουργούς;

Με το βλέμμα στα ναυπηγεία Ελευσίνας;

Το ενδιαφέρον Μητσοτάκη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζεται λιγότερο με τη Σύρο και τους εργαζόμενους του ναυπηγείου και πολύ περισσότερο με την ONEX Shipyards, η οποία, σε συνεργασία με τον όμιλο Fincantieri, έχει υποβάλλει πρόταση «διάσωσης» των ναυπηγείων Ελευσίνας, δια της λεγόμενης εξυγίανσης μέσω… κουρέματος χρεών ύψους 250 εκατ. Αυτό, βέβαια, εφόσον της δοθεί η μεγάλη δουλειά των κορβετών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το υπουργείο Άμυνας έχει κάνει «πάσα» την υπόθεση στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το… κούρεμα έχει γίνει αποδεκτό από το ελληνικό δημόσιο! Τώρα, αναμένεται σχετική δικαστική απόφαση.

Πιθανώς, η αστραπιαία πρωινή περιοδεία στη Σύρο είχε να κάνει με την προσπάθεια επίδειξης της αξιοπιστίας του επενδυτή, αλλά και με άγραν ψήφων, δια της επικοινωνιακής προβολής του κυβερνητικού έργου σε σχέση με τη λειτουργία των ναυπηγείου της Σύρου. Το οποίο, πάντως, διεκδικεί και ο Σύριζα.

Δηκτική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος μετά την επίσκεψη δήλωσε ότι, πρόκειται για «ένα έργο που ολοκληρώθηκε από το εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης που έγινε το 2018, άρχισε να υλοποιείται το 2019 και οριστικοποιήθηκε το 2020», και πως η συμβολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η διοργάνωση των εγκαινίων και μόνον!

Εγώ, σας έσωσα!

Ο πρωθυπουργός, όμως, μιλώντας προς τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, επιχείρησε να πιστωθεί ο ίδιος την επαναλειτουργία τους λέγοντας ότι «κόψαμε γόρδιους δεσμούς» για να τα καταφέρουμε και πως όταν πρωτοπήγε ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης στη Σύρο έβλεπε την ανησυχία στα μάτια των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Σήμερα όμως χαίρεται ιδιαίτερα γιατί, όπως είπε, «κάθε φορά που μιλώ με Έλληνες πλοιοκτήτες, μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ στη Σύρο».