Τρίτη, Μαρτίου 22

Η αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

αμαξια

Πολλές εταιρίες έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, η οποία είναι η όγδοη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Περίπου 1.666.780 αυτοκίνητα πουλήθηκαν στη χώρα πέρυσι – περισσότερα από ό,τι στον Καναδά, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η BMW διέκοψε εξ ολοκλήρου την παραγωγή οχημάτων BMW και Mini σε πολλά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, επειδή δεν μπορούσαν να παραδοθούν ανταλλακτικά. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει

σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.Η BMW έχει επίσης επηρεαστεί από την έλλειψη καλωδίων. Ο κύριος προμηθευτής της, η γερμανική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Leoni, έχει δύο εργοστάσια στην Ουκρανία και απασχολεί περίπου 7000 άτομα.  Η BMW σταμάτησε επίσης τις εξαγωγές στη Ρωσία και τερμάτισε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Καλίνινγκραντ, η οποία κατασκεύασε 12.000 οχήματα το 2021.

Η Ford ανέστειλε τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας (JV) στη Ρωσία. «Ενώ δεν έχουμε σημαντικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, έχουμε ένα ισχυρό τμήμα Ουκρανών υπηκόων που εργάζονται για τη Ford σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. «Ως μέρος της παγκόσμιας κοινότητας, η Ford ανησυχεί για την εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα.  «Η κατάσταση μας ανάγκασε να επανεκτιμήσουμε τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, η Ford μείωσε σημαντικά τις δραστηριότητές της στην Ρωσία, οι οποίες πλέον επικεντρώνονται αποκλειστικά στην κατασκευή εμπορικών φορτηγών και στις πωλήσεις μέσω ενός μειοψηφικού συμφέροντος στην κοινοπραξία Sollers Ford.

Η Honda σταμάτησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στη Ρωσία από την Τετάρτη 2 Μαρτίου. Η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει εργοστάσια στη χώρα, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε στο Reuters ότι η αιτία ήταν το ρίσκο της μεταφοράς με φορτηγά πλοία καθώς και της πραγματοποίησης των πληρωμών.

Η Hyundai σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη για πέντε ημέρες, επικαλούμενη έλλειψη ημιαγωγών. Η κορεατική εταιρεία συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση δεν είχε «καμία σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ (£833.690) για να στηρίξει όσους επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Mitsubishi είπε ότι ενδέχεται να αναστείλει την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων στη Ρωσία, λόγω πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό, σύμφωνα με το Reuters . Η ιαπωνική εταιρεία διαθέτει 141 αντιπροσωπείες στη χώρα.

Η Renault ξανάρχισε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Μόσχα τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (το είχε θέσει σε αδράνεια την εγκατάσταση λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων). Οι μετοχές της Renault μειώθηκαν κατά 6,4% απ’ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για τη Renault, αντιπροσωπεύοντας το 8% των εσόδων της, ανέφερε η Citibank.Το ουγγρικό εργοστάσιο της Suzuki ανέστειλε τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην Ουκρανία στη Ρωσία απ’ όταν άρχισε ο πόλεμος. Η ιαπωνική εταιρεία εξάγει περίπου 10.000 αυτοκίνητα στις δύο χώρες κάθε χρόνο, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο των ετήσιων εξαγωγών της. Τώρα σχεδιάζει να μεταφέρει τις πωλήσεις της σε άλλες αγορές, ώστε να μπορέσει να πετύχει τους στόχους παραγωγής της.

Η Toyota εγκατέλειψε παραγωγή 13.000 αυτοκινήτων μετά από μια ηλεκτρονική επίθεση που είχε στόχο έναν από τους προμηθευτές πλαστικών και ηλεκτρικών εξαρτημάτων της,  ανέφερε το Reuters.

Η Volkswagen θα επιταχύνει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ από την επόμενη εβδομάδα, μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή κάποιων μονάδων στην Λατινική Αμερική.Ο Όμιλος Volkswagen διέκοψε όλη την παραγωγή (στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ)και τις πωλήσεις στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτοντας την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Volvo ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ανέστειλε τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην Ρωσία μέχρι νεοτέρας, εξηγώντας πως έλαβε την απόφαση λόγω «δυνητικών κινδύνων που συνδέονται με το εμπόριο με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ».Η σουηδική εταιρεία πούλησε περίπου 9000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, τα οποία φτάνανε στη χώρα από τα εργοστάσια στη Σουηδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .