Σάββατο, Μαρτίου 5

Καθώς ο Πόλεμος κλιμακώνεται, ετοιμαστείτε για μια τρομακτική κατάρρευση των Συστημάτων Τροφίμων και Ενέργειας μας

Αν πιστεύετε ότι η ζωή σας θα συνεχιστεί κανονικά επειδή ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος αντιμετωπίζαμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970 και η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθώς οι ενεργειακές αγορές θα περιέλθουν σε περαιτέρω

αναταραχή, οι τιμές της ενέργειας θα φτάσουν σε πρωτοφανή ύψη. Και όπως έχω τεκμηριώσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απλώς συνέχισε να επιδεινώνεται, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων συνέχισαν να γίνονται όλο και πιο σφιχτές.

Κανονικά, η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ο πόλεμος θα το αλλάξει αυτό. Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια τρομακτική κατάρρευση των συστημάτων διατροφής και ενέργειας, και αυτό θα επηρεάσει κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στον αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο πόλεμος στις προμήθειες τροφίμων. Ακόμη και η Washington Post παραδέχεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα “θα ωθήσει τις τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ ακόμη πιο ψηλά”…

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ ακόμη υψηλότερα, καθώς η περιοχή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού και ορισμένων φυτικών ελαίων στον κόσμο. Και οι διαταραχές θα μπορούσαν να τραβήξουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια, καθώς η φυτική παραγωγή στην περιοχή θα μπορούσε να σταματήσει και να πάρει πολύ χρόνο για να ξαναρχίσει.

Αυτό το νέο πληθωριστικό σοκ έρχεται σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν εξαιρετικά πιεσμένες λόγω των διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία. Οι μεταβολές των τιμών επηρέασαν τις τιμές των βασικών προϊόντων τις τελευταίες ημέρες και θα μπορούσαν να περάσουν σύντομα σε υψηλότερο κόστος στα παντοπωλεία και τα εστιατόρια.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη αυξηθεί πολύ επιθετικά σε όλο τον κόσμο, και αυτό έχει ωθήσει εκατομμύρια και εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους στο κάτω μέρος της οικονομικής τροφικής αλυσίδας στην πείνα.

Αλλά τώρα αυτός ο πόλεμος απειλεί να ωθήσει αυτή την κρίση σε ένα νέο επικίνδυνο επίπεδο, επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν συνήθως “σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού”…

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν μαζί σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού, τρέφοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους με τη μορφή ψωμιού, ζυμαρικών και συσκευασμένων τροφίμων. Οι χώρες είναι επίσης βασικοί προμηθευτές κριθαριού, ηλιέλαιου και καλαμποκιού, μεταξύ άλλων προϊόντων.

Εάν λοιπόν οι εξαγωγές από αυτά τα δύο εμπόλεμα έθνη μειωθούν ή διακοπούν εντελώς, πώς θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε αυτή την παραγωγή;

Έχει κανείς μια απάντηση για αυτό;

Συλλογικά, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν συνήθως “το 29% όλων των εξαγωγών σιταριού και το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου”…

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο, ένα σημαντικό συστατικό της παγκόσμιας προσφοράς φυτικών ελαίων. Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν το 29% όλων των εξαγωγών σιταριού και το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου, δήλωσε η Kelly Goughary, ανώτερη αναλύτρια έρευνας της Gro-Intelligence, μιας πλατφόρμας γεωργικών δεδομένων.

Αυτό δεν είναι απλώς κακό.

Αυτό είναι πραγματικά κακό.

Προηγουμένως, έχω γράψει για το πώς η παγκόσμια γεωργική παραγωγή θα μειωθεί σε όλο τον κόσμο το 2022, επειδή οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, μόνο στην Αφρική προβλέπεται ότι φέτος δεν θα καλλιεργηθούν αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους, λόγω του εξωφρενικού κόστους των λιπασμάτων.

Λοιπόν, μαντέψτε τι;

Αποδεικνύεται ότι η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς λιπασμάτων…

Η Ρωσία είναι βασικός παγκόσμιος παίκτης στο φυσικό αέριο, μια σημαντική εισροή για την παραγωγή λιπασμάτων. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και οι περικοπές της προσφοράς θα οδηγήσουν περαιτέρω τις τιμές των λιπασμάτων σε υψηλότερα επίπεδα. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των τριών μεγάλων ομάδων λιπασμάτων (αζώτου, φωσφόρου και καλίου). Οι περικοπές της φυσικής προσφοράς θα μπορούσαν να διογκώσουν περαιτέρω τις τιμές των λιπασμάτων.

Ένας εμπειρογνώμονας που παραχώρησε συνέντευξη στην Washington Post παραδέχθηκε ότι “οδεύουμε προς μια κρίση εφοδιασμού που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί”.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ορισμένα είδη λιπασμάτων είχαν διπλασιαστεί σε τιμή, ορισμένα είχαν τριπλασιαστεί σε τιμή και ορισμένα είχαν στην πραγματικότητα τετραπλασιαστεί σε τιμή.

Πριν από μερικές εβδομάδες, μοιράστηκα αυτό που μου είπε ένας ειδικός του κλάδου για τις τιμές των λιπασμάτων. Προειδοποίησε ότι πολλοί αγρότες σε όλες τις ΗΠΑ απλώς δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι φέτος, επειδή δεν θα είναι κερδοφόρο λόγω της εκτίναξης των τιμών των λιπασμάτων.

Και τώρα οι τιμές των λιπασμάτων είναι πιθανό να ανέβουν πολύ περισσότερο.

Αυτό είναι πραγματικά ένας εφιάλτης.

Έξι μήνες αργότερα, είναι πιθανό να δούμε διατροφικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση εισέρχεται σε ένα πολύ ανησυχητικό νέο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με το USA Today, το 30% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία…

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για τη θέρμανση των σπιτιών, τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες πιθανές πηγές εφοδιασμού δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για να καλύψουν το κενό εάν το ρωσικό φυσικό αέριο περιοριστεί, λένε οι αναλυτές της Rystad Energy.

Η Ευρώπη είναι απολύτως εθισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο και χωρίς αυτό η κανονική ζωή σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα σταματούσε γρήγορα.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσο μαίνεται ο πόλεμος…

Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρονται με πλοία από τις ΗΠΑ έχουν βοηθήσει να ανακουφιστεί η Ευρώπη από την έλλειψη φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, αλλά είναι ακριβό.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι περίπου 60% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Rystad.

Δυστυχώς, οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το ίδιο και οι τιμές του προπανίου.

Όπως και οι τιμές του άνθρακα.

Και η τιμή του πετρελαίου θα αφήσει σύντομα το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι στον καθρέφτη για τα καλά.

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει δημοσίως ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την τιμή της βενζίνης χαμηλά, αλλά εν τω μεταξύ η κυβέρνησή του εργάζεται εξαιρετικά σκληρά “για να παγώσει τις νέες μισθώσεις για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου”…

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη, που τώρα βοηθούνται περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να παλεύει με νύχια και με δόντια για να παγώσει τις νέες μισθώσεις για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – ακόμη και μετά την απόφαση δικαστηρίου εναντίον της κυβέρνησης για τη χρήση μιας μετρικής για την εκτίμηση του “κοινωνικού κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” για να δικαιολογήσει την κίνησή της.

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει σταματήσει τις νέες μισθώσεις και άδειες για ομοσπονδιακές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε το MSN αυτή την εβδομάδα.

Έτσι, όταν σύντομα θα πληρώνετε επτά δολάρια για ένα γαλόνι βενζίνης, απλά θυμηθείτε ποιος σας το έκανε αυτό.

Όλα αλλάζουν και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

Νομίζω ότι ο Μάικ Άνταμς συνόψισε πολύ καλά την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων όταν προειδοποίησε ότι οδεύουμε προς μια “ολική κατάρρευση”…

Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται (τρόφιμα, πόλεμος, καύσιμα, πληθωρισμός, νόμισμα κ.λπ.) για να δημιουργήσουν μια ολική κατάρρευση του κόσμου που κάποτε γνωρίζαμε. Ξεχάστε τα προσιτά τρόφιμα ή την παράδοση των πάντων just-in-time. Ο κόσμος πρόκειται να γίνει εξαιρετικά άβολος, ακριβός και διαλυμένος. Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα γίνουν ΠΟΛΥ χειρότερες από εδώ και πέρα, και η εγκληματικότητα θα εκτοξευθεί στα ύψη από την απόλυτη απελπισία. Περιμένετε να δείτε ομάδες flash mob να λεηλατούν παντοπωλεία μέρα μεσημέρι. Οι κλοπές αυτοκινήτων θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι εισβολές σε σπίτια θα γίνουν συνηθισμένες, ακόμη και εκτός πόλεων, καθώς οι συμμορίες λεηλασίας θα χτυπήσουν τα προάστια.

Πίσω στο 2013, κυκλοφόρησα ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Η αρχή του τέλους”, στο οποίο περιέγραφα συγκεκριμένα το παράλογο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε σύντομα να ζούμε.

Τόσα πολλά από τα πράγματα για τα οποία εγώ και άλλοι προειδοποιούσαμε για τόσα πολλά χρόνια αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας.

 Hellas-now στο Google News

Hellasnow στο twitter

Πραγματικά οδεύουμε προς μια εφιαλτική κατάρρευση της κοινωνίας, και όλοι μας θα κλονιστούμε συθέμελα καθώς αυτό θα συμβαίνει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την άδεια του Michael Snyder.

thewashingtonstandard.com

theeconomiccollapseblog.com

https://hellas-now.com/kathos-o-polemos-klimakonetai-etoimasteite-mia-tromaktiki-katarreysi/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .