Τρίτη, Μαρτίου 1

Κίνηση-ματ από την Gazprom: Ρωσία-Κίνα υπέγραψαν κολοσσιαία συμφωνία για το φυσικό αέριο - Και η Ευρώπη... «τρέχει»

Η Ρωσία θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα!
Κίνηση-ματ από την Gazprom: Ρωσία-Κίνα υπέγραψαν κολοσσιαία συμφωνία για το φυσικό αέριο - Και η Ευρώπη... «τρέχει»

Την ώρα που η Δύση ανακοινώνει κυρώσεις στη Ρωσία η Μόσχα βγάζει «άσο από το μανίκι», καθώς υπέγραψε κολοσσιαία συμφωνία με την Κίνα για το φυσικό αέριο. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, την ώρα που τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία με την Κίνα θα επέτρεπε επίσης στην Gazprom να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Ρωσία να ανακατευθύνει φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει την εξάρτηση της Gazprom από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας παραμένουν ανεπηρέαστες σε αυτό το στάδιο του πολέμου, η Ευρώπη διερευνά επιλογές για να απογαλακτιστεί από τις παραδόσεις της Gazprom.

Η Gazprom βρίσκεται σε συνομιλίες για την παράδοση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας εδώ και αρκετά χρόνια.

«Σήμερα, η σύμβαση σχεδιασμού έχει υπογραφεί, αυτό σημαίνει ότι το έργο έχει περάσει στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, σχετικά με τη σύνδεση Soyuz Vostok, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα.

Το 2014, η Gazprom υπέγραψε συμφωνία 30 ετών, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απευθείας προμήθεια έως και 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου Power of Siberia, όπου οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2019. Τους τελευταίους μήνες, όταν οι ροές της Gazprom προς την Ευρώπη περιορίστηκαν, οι ροές προς την Κίνα υπερέβαιναν τακτικά τον ημερήσιο όγκο των συμβολαίων .

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία κατέληξε σε μια μικρότερη συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα για 25ετείς άμεσες προμήθειες έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα στην Άπω Ανατολή.

«Φωτιά» οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

Φωτιά έχουν πάρει οι προϋπολογισμοί των ελληνικών νοικοκυριών με τις τιμές στην ενέργεια να είναι στο «κόκκινο» και να καταγράφουν ραγδαία αύξηση. Κατά την έκτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία, ο απολογισμός είναι θλιβερός. Σε όλα τα επίπεδα. Και στο οικονομικό πεδίο. Το ηλεκτρικό ρεύμα ανέβηκε κατά 45%, το πετρέλαιο παρουσίασε αύξηση κατά 3%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 10%.

Το φυσικό αέριο την περασμένη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου είχε κλείσει στα 88,3 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισε τα 97,6 ευρώ, άνοδος 10,5%. Βέβαια ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και τα 140 ευρώ. Το πετρέλαιο ήταν την περασμένη Τετάρτη στα 98 δολάρια το βαρέλι και χθες κοντά στα 101 δολάρια, κάτι λιγότερο από 3%. Εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγάλη άνοδος είναι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που από 175,61 ευρώ, εκτοξεύτηκε χθες στα 255,41 ευρώ, άνοδος 45,4%.

Αυτόν τον μήνα, η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη έφτασε από 1,730€/λίτρο στο 1,912€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη ξεπερνά τα 2€/λίτρο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,607€/λίτρο από 1,481€/λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Οι τιμές του υγραερίου φτάνουν στο 1€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 0,950€/λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,404€/λίτρο ενώ η χρονιά του 2021 έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,712€/λίτρο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020, φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2020 στο 1,136€/λίτρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2021 προς το 1,449€/λίτρο και μέσα σε μόλις δύο μήνες είδαμε επιπλέον αύξηση με αποτέλεσμα η μέση τιμή το Φεβρουάριο να διαμορφώνεται στο 1,607€/λίτρο.

 https://www.pronews.gr/oikonomia/energeia/1061762_kinisi-mat-apo-tin-gazprom-rosia-kina-ypegrapsan-kolossiaia-symfonia-gia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .