Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Wood Mackenzie: Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μέχρι τον επόμενο χειμώνα αν παύσουν οι ροές φυσικού αερίου απ’ την Ρωσία

putin-stream

Παρόλο που η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου προς το παρόν δεν αποτελεί μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπάρχει ο κίνδυνος η Μόσχα να σταματήσει τις ροές ως αντίμετρο.

«Εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν, το φυσικό αέριο που θα έχει αποθηκευτεί επαρκεί για το υπόλοιπο αυτού του χειμώνα και του καλοκαιριού, χωρίς περιορισμό της ζήτησης», δήλωσε η Κατερίνα Φιλιππένκο, κύρια αναλύτρια στην ομάδα φυσικού αερίου και LNG της Wood Mackenzie στην

Ευρώπη.

Οι συνέπειες της παύσης εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου υπολογίζεται πως θα εμφανιστούν τον χειμώνα 2022-2023, σύμφωνα με την Φιλιππένκο της WoodMac.

Η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και την Αλγερία, περισσότερες εισαγωγές LNG, η επιβράδυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και η καθυστέρηση της διακοπής λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως έως και κατά 13 bcm μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα  ένα σχέδιο  για να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο. Η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα σύντομα θα προτείνει την αναπλήρωση του ρωσικού φυσικού αερίου στην αποθήκες της Ευρώπης τουλάχιστον κατά 90% μέχρι τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.