Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

«Εξοικονομώ 2021»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

«Εξοικονομώ 2021»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή στο «Εξοικονομώ 2021» αιτήσεων για τις πολυκατοικίες, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Δεδομένου του ότι οι τιμές των υλικών την τελευταία χρονική περίοδο έχουν αυξηθεί σημαντικά, προκύπτει πως όταν έρθει η ώρα που θα εγκριθούν οι αιτήσεις με την καλύτερη μοριοδότηση, οι ωφελούμενοι θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να καλύψουν την ανωτέρω διαφορά που θα έχει προκύψει…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών διαμερισμάτων και ειδικά στις μονοκατοικίες.

Μια πρόταση είναι να διαμορφώσει κανείς το «πλαφόν» στον μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να καλύψει το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη ζητούμενη ενεργειακή αναβάθμιση, με ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά διαμερίσματα και στις μονοκατοικίες.

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Για τη συμμετοχή διαμερίσματος ή διαμερισμάτων στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η αίτηση πολυκατοικίας, που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, συνδέεται με τις επιμέρους αιτήσεις των συμμετεχόντων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων, τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας και για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην περίπτωση της λήψης δανείων.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει σε ισχύ Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) διαχείρισης πολυκατοικίας και να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου.

Ο εκπρόσωπος και οι λοιποί ωφελούμενοι (ιδιοκτήτες διαμερισμάτων), αφού συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με τον ενεργειακό επιθεωρητή που εξέδωσε το ΠΕΑ, αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμ­ματος, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων που αφορά στις πολυκατοικίες.

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταχθεί βάσει του Α' Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α' Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ'. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Σύμφωνα με τον οδηγό του «Εξοικονομώ», υπάρχουν 5 βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων:

· Εργασίες σε κουφώματα / συστήματα σκίασης / αερισμός, οι οποίες αφορούν στην τοποθέτηση κουφωμάτων και πορτών ή και συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

· Παρεμβάσεις θερμομόνωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται εργασίες όπως η θερμομόνωση δώματος εξωτερικά ή η θερμομόνωση στέγης κ.ά.

· Παρεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης / ψύξης, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση καυστήρα φυσικού αερίου ή υγραερίου, αντλιών θερμότητας, ενδοδαπέδιας θέρμανσης κ.ά.

· Παρεμβάσεις που αφορούν στα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης» (ηλιακός θερμοσίφωνας κ.ά.).

· Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης, όπως η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (smarthome).

· Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο νέο «Εξοικονομώ» δεν θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι μπαταρίες, ενώ εξαιρούνται και οι αντικαταστάσεις ανελκυστήρων, καθώς αυτές οι δράσεις θα καλυφθούν από επόμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Τέλος, ανοιχτή παραμένει από τη Δευτέρα 4 Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου και η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021» για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη διαδικασία στην προηγούμενη φάση (αιτήσεις για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 https://www.zougla.gr/money/forologika/article/eksikonomo-2021-ksekinoun-i-etisis-gia-tis-polikatikies

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.