Πέμπτη, Απριλίου 7

Πορίσματα «φωτιά»: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το '21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά...

Για την ιστορία... επικεφαλής του Συνήγορου του Καταναλωτή δεν είναι -ζαίος. Είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010.
Πορίσματα «φωτιά»: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το

Τι αποκαλύπτουν τα συμπεράσματα από τις έρευνες του Συνήγορου του Καταναλωτή σε επιχειρήσεις του κλάδου για αύξηση των τιμών με αθέμιτες πρακτικές – Μονομερείς αλλαγές σε όρους στα «ψιλά γράμματα» - Αυξήσεις έως 875% σε «κρυφές» ρήτρες – Γυρίστε πίσω τις μισές από τις χρεώσεις, τουλάχιστον, ζητά από εταιρείες ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) – Τα υπουργεία του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κ. Στρέκα έχουν ενημερωθεί αλλά...

το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά ακόμη αν υπήρχαν υπερκέρδη

Συννημένα αρχεία

(205.78 KBytes)

(211.78 KBytes)

(189.57 KBytes)

(207.15 KBytes)

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιάζει να κερδίζει χρόνο εξετάζοντας, μέσω της ΡΑΕ, ακόμη... αν οι πάροχοι ενέργειας είχαν υπερκέρδη τους τελευταίους μήνες, το Antinews φέρνει στην επιφάνεια έγγραφα του Συνήγορου του Καταναλωτή (ΣτΚ) από τα οποία προκύπτει ότι εταιρείες αύξησαν αδικαιολόγητα ρήτρες επί των τιμολογίων έως και 875% από το 2021, «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί, ο ΣτΚ ήδη έχει ζητήσει από επιχειρήσεις να μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις συνολικές χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των σχετικών εγγράφων του ΣτΚ μέσω των οποίων προχωρά σε συστάσεις προς συγκεκριμένες εταιρείες, Από τις συστάσεις – πορίσματα του Συνήγορου του Πολίτη διαφαίνεται ότι εταιρείες παροχής ενέργειας προκάλεσαν με αθέμιτες πρακτικές, παρά τα όσα όριζαν σε αρκετές περιπτώσεις τα συμβόλαια δυσβάστακτα κόστη σε μερίδα πελατών τους (αξιοποιώντας και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων).

Πώς αύξησαν τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές

Ενδεικτικά, μέσα από την ανάλυση των εγγράφων του ΣτΚ προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις παραβάσεων από εταιρείες ενέργειας:

1) Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής της χρέωσης Προμήθειας έως και 875%.

2) Ενεργοποίηση του μηχανισμού αναπροσαρμογής χωρίς ο ΣτΚ να συμπεραίνει ότι συνέτρεχαν λόγοι προβλεπόμενοι από το θεσμικό πλαίσιο, όπως η περίπτωση κατά την οποία «οι τιμές του μεγέθους αναφοράς είναι εκτός των συμβατικά καθορισμένων ορίων».

3) Μη εφαρμογή συμφωνηθέντος προνομιακού, εκπτωτικού τιμολογίου.

4) Επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου,

5) Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με μη χορήγηση πληροφοριών ή χορήγηση παραπλανητικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα ο μέσος καταναλωτής με μην έχει ακριβή εικόνα του αποτελέσματος της συναλλαγής.

Οι πρακτικές αυτές πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Πολύ πριν αρχίσει ο Πόλεμος στην Ουκρανία που προκάλεσε μια ακόμη εφιαλτική αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για τους περισσότερους καταναλωτές, ροκανίζοντας τα ήδη συρρικνωμένα εδώ και μια δεκαετία εισοδήματα.

ΣτΚ: «Κόψτε» κατά το μισό τουλάχιστον τις επιπλέον χρεώσεις

Ο ΣτΚ, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι, ναι, πέρυσι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη και μάλιστα εφαρμόζοντας πρακτικές «εκτός πλαισίου», τους ζητά, ανάλογα την κάθε περίπτωση, να προχωρήσουν άμεσα στις εξής ενέργειες:

1) Στην πίστωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο του μισού της αξίας της τιμολόγησης των υπό κρίσεων παροχών με το τιμολόγιο.

2) Στη μείωση της αξίας των συνολικών χρεώσεων της υπό κρίση Ρήτρας Αναπροσαρμογής (Ρήτρα ΟΤΣ) κατά το ήμισυ της αξίας αυτών, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των υπό κρίση συμβάσεων Προμήθειας, έως την αζήμια καταγγελία τους από τους καταναλωτές.

3) Στη μη χρέωση της ρήτρας πρόωρης λύσης της σύμβασης Προμήθειας

4) Να προβούν άμεσα σε κατάλληλη τροποποίηση των σχετικών συμβατικών όρων των συμβάσεων Προμήθειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία.

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα πορίσματα – συστάσεις, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει ότι «ψάχνεται» να δει αν υπάρχουν υπερκέρδη από τους περυσινούς «φουσκωμένους» λογαριασμούς, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία στα οποία ηγούνται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Τα πορίσματα έχουν αποσταλεί και στη ΡΑΕ η οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη... υπολογίζει να βρει τυχόν υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας.

Για την ιστορία... επικεφαλής του Συνήγορου του Καταναλωτή δεν είναι -ζαίος. Είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010.

Τα έγγραφα του ΣτΚ

Έγγραφη σύσταση προς Εταιρεία: Ορθή Προσυμβατική Ενημέρωση - Ερμηνεία των ΓΟΣ - Έκπτωση Συνέπειας επί του συνόλου των χρεώσεων Προμήθειας

Έγγραφη σύσταση προς εταιρία: Mη τήρηση έγγραφου τύπου σύμβασης Προμήθειας Ηλ. Ενέργειας - Προσυμβατική Ενημέρωση - Ρήτρα πρόωρης λύσης της σύμβασης Προμήθειας σε κυμαινόμενα τιμολόγια

Έγγραφη σύσταση προς εταιρία: Μη Νόμιμη Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Προσυμβατική Ενημέρωση - Αύξηση Ρήτρας Αναπροσαρμογής λόγω Ενεργειακής Κρίσης - Μη Προστασία Καταναλωτών από Διακύμανση Τιμών - Ρήτρα πρόωρης λύσης της σύμβασης Προμήθειας σε κυμαινόμενα Τιμολόγια

Έγγραφη σύσταση: Ηλεκτρική Ενέργεια - Ορθή Προσυμβατική Ενημέρωση - Καταχρηστικοί ΓΟΣ - Αυθαίρετη Τροποποίηση Τιμολογίου λόγω ένταξης σε ΚΟΤ

 https://www.antinews.gr/action.read/oikonomia/porismata-fotia-pos-fouskosan-oi-logariasmoi-to-21-i-kubernisi-gnorizei-alla-/3.157518

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .