Τρίτη, Απριλίου 5

Αυτοί οι ανεμβολίαστοι θα πληρώσουν τα 300 ευρώ και αυτοί όχι

ευρω

Ακόμη 50 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο οφείλουν στην εφορία οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Αν και το πρόστιμο των 100 ευρώ καταργείται στις 15 του μηνός, ωστόσο, έχουν μία τελευταία οφειλή πριν το μέτρο περάσει στο χρονοντούλαπο, προσωρινά τουλάχιστον.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι θα συμβεί με τα προηγούμενα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί και πρέπει να πληρωθούν στην εφορία.

Το ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν ανέρχεται στα 300 ευρώ και είναι για τον μισό Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον μισό Απρίλιο.

Ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, όταν ανακοίνωσε την κατάργηση του προστίμου, είπε πως οι αναδρομικές οφειλές των ανεμβολίαστων θα καταβληθούν κανονικά. Ωστόσο, μία εβδομάδα αργότερα άφησε ένα ανοιχτό παραθυράκι για μία μερίδα ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη μη πληρωμή των 300 ευρώ ως κίνητρο για την αύξηση του εμβολιασμού στους άνω των 60.
«Λέμε ναι θα το σταματήσουμε από 15 Απριλίου δεν θα πληρώνεται. Και εξετάζεται να υπάρχει κίνητρο σε αυτούς που πάνε να το κάνουν τώρα να ξανασυζητήσουμε αν θα πληρώσουν το πρόστιμο», σημείωσε.

Για ακόμη μια φορά πάντως ο υπουργός Υγείας σταθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν σχολιάζοντας πως «η λογική εγώ δεν εμβολιάζομαι, ειδικά για τους υγειονομικούς, σημαίνει είτε άρνηση της επιστήμης τους είτε, ότι δεν με ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και ο ασθενής που έχω απέναντι».

Πού θα δείτε αν σας έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο
Μπορείτε να ενημερωθείτε για την επιβολή του προστίμου μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet. Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και την κατηγορία οφειλής. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Ποιοι εξαιρούνταν από το πρόστιμο των 100 ευρώ
Όσοι είναι άνω των 96 ετών εξαιρούνταν από το πρόστιμο, ενώ εξαίρεση υπάρχει και για όσους τα τελευταία 3 χρόνια δεν είναι φορολογικά ενεργοί και δεν συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα στην φορολογία.

Για τους δε συμπολίτες που βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι, υπάρχει μια νέα υπηρεσία στο gov.gr, μέσω της οποίας μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους. Εάν αυτός έχει γίνει σε προηγούμενο μήνα, δεν θα υπάρξει πρόστιμο από την ημέρα του εμβολιασμού και τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί θα αφαιρεθούν.
Επίσης:

[α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.
Ειδικότερα δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

Τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%91%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .