Πέμπτη, Απριλίου 14

Πασχαλινό τραπέζι: Έως 40% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι

Τα 2/3 των μισθωτών δε θα μπορέσουν να προμηθευτούν πολλά από τα στοιχειώδη αγαθά φέτος – Τα επιδόματα – «ρεγάλα» δεν παρέχουν καμία πραγματική στήριξη – Μετά το Πάσχα, αρχίζει ένας πραγματικός «Γολγοθάς» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από 25% έως 40% ακριβότερο αναμένεται να είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι, με τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων να βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διαρκή «Γολγοθά» ανατιμήσεων – «φωτιά», οι οποίες εξανεμίζουν τα πενιχρά, έτσι και αλλιώς, για τους περισσότερους εισοδήματα. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τρόφιμα θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, με την κοινωνική οργή να μεγαλώνει όλο και περισσότερο απέναντι στην αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση, μένοντας σε επιδόματα – «ρεγάλα», αντί να λαμβάνει προσωρινά μέτρα πραγματικής ενίσχυσης και ανακούφισης των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Το αρνί για πολλούς φέτος, ακόμη περισσότερο από πέρυσι, θα μοιάζει στις τιμές με… αστακό. Από 8 με 9 ευρώ το κιλό έχει φτάσει τουλάχιστον στα 12 με 13 ευρώ. Ανάλογες ανατιμήσεις ήδη έχουν υποστεί τα κρέατα, συνολικά, ενώ αυξήσεις – ρεκόρ καταγράφονται συνολικά στο ψωμί, στο αλεύρι και σε πολλά βασικά τρόφιμα, τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν «προσβάσιμα» και στα φτωχά νοικοκυριά.

Ακριβά, φέτος, πιο ακριβά από ποτέ, είναι και τα αβγά. Από περίπου 0,8 με 0,10 ευρώ το αβγό πέρυσι, φέτος, η τιμή κάθε τεμαχίου κυμαίνεται από 0,20 έως και 0,40 ευρώ!

Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι περισσότεροι από το 80% του συνόλου των μισθωτών δε θα γεμίσουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, σε σύνολο περίπου 2,16 εκατ. εργαζομένων: α) Περίπου 730.000 μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, καθαρά, και β) 1,06 εκατ. μισθωτοί οι οποίοι λαμβάνουν από 501 έως και περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά. Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου ήδη έχουν εξαϋλώσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο ποσοστό των μισθών τους, οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να περάσουν το πιο φτωχό Πάσχα των τελευταίων ετών, γνωρίζοντας ότι η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη.

Τα επιδόματα – «ρεγάλα» (επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ, «πίστωση» έως 40 ευρώ τον μήνα στη βενζίνη, κ.α.) σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δε δύναται σε καμία περίπτωση να ελαφρύνουν παρά ελάχιστα και μάλιστα… ελάχιστους στο σύνολο των πολιτών που έχουν «καεί» από τη διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι μετά το Πάσχα, δεδομένων των πρωτοφανών ανατιμήσεων οι οποίες στην Ελλάδα ξεκίνησαν από πέρυσι, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που φαίνεται να «πελαγοδρομεί», θα βρεθεί μέσα σε έναν κλοιό ασφυκτικών κοινωνικών πιέσεων.

 https://antinews.gr/%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%b6%ce%b9-%ce%ad%cf%89%cf%82-40-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8c-%cf%83%ce%b5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .