Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν πάλι την παραγωγή παπαρούνας – Την πρώτη φορά εισέβαλαν οι ΗΠΑ--Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν πάλι την παραγωγή παπαρούνας – Την πρώτη φορά εισέβαλαν οι ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις παπαρούνες το 2000, οδηγώντας σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ηρωίνης για χρόνια. Όταν οι δυτικές δυνάμεις κατέλαβαν την χώρα, το εμπόριο της παπαρούνας ξανάρχισε, δημιουργώντας εύλογες απορίες σε ότι αφορά το γιατί οι Αμερικανοί εισέβαλαν στην χώρα.

Φυσικά επισήμως θα λένε πάντα το γνωστό αφήγημα για την «ελευθερία και την Δημοκρατία».

Η υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απαγόρευσε την καλλιέργεια παπαρούνας, που αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό στοιχείο του αγροτικού τομέα της χώρας και κρίσιμη πηγή πλούτου για πολλούς από τους φτωχότερους πολίτες της. Το εμπόριο ηρωίνης όμως αποτελεί – σύμφωνα και με την έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το 1986 – την μεγαλύτερη απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες. Οι έμποροι ηρωίνης αποκτούν τεράστια δύναμη, αφού μεγάλο μέρος των χρημάτων δεν χρειάζεται να επανεπενδυθεί στο εμπόριο του θανάτου, αλλά «επενδύεται» στους αρμούς της εξουσίας, προκειμένου να ελέγχουν ολόκληρες κυβέρνησης για να συνεχίζουν αδιάλειπτα τις σκοτεινές τους επιχειρήσεις.

Λόμπι, ΜΜΕ, πολιτική ακόμα και κυβερνήσεις, ελέγχονται από τους εμπόρους του λευκού θανάτου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, της οποίας η εξωτερική πολιτική βασίζεται στο μαύρο χρήμα που της εξασφαλίζει η διαμετακόμιση της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης παγκοσμίως.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν είπαν ότι η συγκομιδή από τις παπαρούνες θα απαγορευόταν και ότι οι Αφγανοί αγρότες που επέμειναν στη συγκομιδή τους θα φυλακίζονταν. Τα φυτά παπαρούνας στο Αφγανιστάν συλλέγονται για την πάστα τους, η οποία είναι το βασικό συστατικό του οπίου. η πάστα αργότερα ξηραίνεται και μετατρέπεται  σε ακατέργαστη ηρωίνη για εξαγωγή σε όλο τον κόσμο. Πριν από την «επανάσταση των Ταλιμπάν», το Αφγανιστάν διοχέτευε το 90% περίπου της παγκόσμιας προμήθειας ηρωίνης!

Το διάταγμα του Μουτζαχίντ απαγόρευσε επίσης την παρασκευή ή τη μεταφορά αλκοόλ, ηρωίνης ή χασίς, τα οποία απαγορεύεται να καταναλωθούν σύμφωνα με τις περισσότερες ερμηνείες του ισλαμικού νόμου.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε στην αρχή της παραδοσιακής περιόδου συγκομιδής παπαρούνας στο Αφγανιστάν, πράγμα που σημαίνει ότι μέρος της ετήσιας καλλιέργειας είχε ήδη εξαχθεί. Ο Μουτζαχίντ δεν πρόσφερε καμία καθοδήγηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τις προϋπάρχουσες προμήθειες οπίου, ούτε τι πρέπει να φυτέψουν οι αγρότες.

Η τρέχουσα απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας είναι η δεύτερη απαγόρευση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν ενώ ήταν στην εξουσία. Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ομάδας στη χώρα από το 1996 έως το 2001, θέσπισε πλήρη απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας το 2000. Αυτή η απαγόρευση εξακολουθεί να θεωρείται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες κατά των ναρκωτικών στην παγκόσμια ιστορία, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις σε Παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν και σημαντική αύξηση της τιμής της ηρωίνης παγκοσμίως.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας άρθηκε και η ετήσια καλλιέργεια παπαρούνας της χώρας ξεπέρασε γρήγορα τα επίπεδα πριν από το 2000. Οι προσπάθειες για τη μείωση της καλλιέργειας παπαρούνας από τον συνασπισμό των ΗΠΑ και τη συμμαχική αφγανική κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών περιπλέκονται από την επιθυμία του συνασπισμού να αποφύγει τον ανταγωνισμό των αγροτών και των περιφερειακών πολέμαρχων κατά των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν επωφελήθηκαν επίσης από το εμπόριο ναρκωτικών, με τους διοικητές των Ταλιμπάν να εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση ναρκωτικών ως πηγή εσόδων κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς εξέγερσης.

Η απαγόρευση έρχεται επίσης εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής ύφεσης στο Αφγανιστάν, για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει σε λιμό. Υπολογίζεται ότι το 95 τοις εκατό των Αφγανών αμάχων υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν να ζητήσει από τον ΟΗΕ 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

 pronews.gr στο Instagram

Δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει απορία το ενδεχόμενο μίας νέας παγκόσμιας εκστρατείας κατά των κακών Ταλιμπάν, κατά τα πρότυπα του 2001. Ας μην ξεχνάμε πως πριν οι Ταλιμπάν απαγορεύσουν την καλλιέργεια της παπαρούνας το 2000, θεωρούντο σύμμαχοι της Δύσης, όπως φυσικά και ο Μπιν Λάντεν. Ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στον πόλεμο κατά των Σέρβων.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-talimpan-apagoreysan-pali-tin-paragogi-paparounas-tin-proti-fora-eisevalan-oi-ipa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.