Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Πολιτική αναταραχή για την εμφάνιση ελληνόφωνου μαχητή του ακροδεξιού-νεοαναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο πλευρό του Ζελένσκι

Πολιτική αναταραχή για την εμφάνιση ελληνόφωνου μαχητή του ακροδεξιού-νεοαναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο πλευρό του Ζελένσκι

Η εμφάνιση και ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Ελληνοουκρανού μαχητή του τάγματος Αζόφ -της εθελοντικής ακροδεξιάς και ναζιστικής ομάδας της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας- προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς πλήττει το δημοκρατικό κύρος του Ελληνικής Βουλής.

Από την αίθουσα αποχώρησε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα...», ενώ άμεσα θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Β. Ζελένσκι, στη μέση περίπου της ομιλίας του, έδωσε τον λόγο σε δύο στρατιώτες-μαχητές, όπως ο ίδιος είπε. Τον λόγο πήρε ο Μιχαήλ, ο οποίος αυτοσυστήθηκε ως μαχητής του τάγματος Αζόφ:

«Ο παππούς μου πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε ότι μόλις δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η ομιλία Ζελένσκι ενημερώθηκε ότι θα μιλήσει και ένας μαχητής του τάγματος.

Αλέξης Τσίπρας: Ιστορική ντροπή η ομιλία μέλους του Αζόφ

 

 

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», έγραψε στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Γεροβασίλη: Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής

Σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στο περιστύλιο της Βουλής έκανε λόγο για απαράδεκτο συμβάν. «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του τάγματος Αζόφ. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά, όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε, μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του τάγματος Αζόφ. Στη Διάσκεψη των Προέδρων θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω πως αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», είπε η κυρία Γεροβασίλη.

Είναι γνωστές οι ιδεολογικές ρίζες, οι ακραίες ακροδεξιές θέσεις και οι απαράδεκτες πρακτικές του τάγματος Αζόφ, του εθνικιστικού αυτού στρατιωτικοπολιτικού μορφώματος, που κυριαρχεί ωστόσο στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας (ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας).

ΚΚΕ: «Ντράπηκε και η Ντροπή»

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε και το ΚΚΕ (το οποίο δεν παρέστη στην ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι), με τίτλο «Ντράπηκε και η Ντροπή». Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι νατοϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!».

Αντώνης Σαμαράς: Μεγάλο λάθος η εμφάνιση μαχητή του Αζόφ

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του μαχητή του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. 

Αντιδράσεις από ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.

«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Τέλος, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο».

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Γύρω στις 15:00 της Πέμπτης, αντέδρασε επίσημα και η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει λανθασμένη και άστοχη την ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ως εξής:

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

2 σχόλια:

  1. ξυπνηστε ολοι της Βουλης. ο Μητσοτακης τα σπαει επιτηδες με την Ρωσια,ειναι με τους ναζιστες του Κιεβου,οι Ρωσοι εχουν δικιο σε αυτα που ελεγαν,ο καιρος σιγα σιγα τα ξεσκεπαζει.
    Ο Μητσοτακης σερνεται απο την μυτη απο τις ΗΠΑ μηπως εχει χρονο παρατασης .ειναι νεοταξιτης,το εχει δηλωσει οπως οτι θα καταπολεμησει τον νατιβισμο.Δεν ντρεπεστε να σας φερνει προ τετελεσμενων ενας Λουδοβικος τρομαρα σας (μας) Ξυπνηστε επιτελους και μην παιρνετε στον λαιμο σας ολους τους Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη προπαγάνδα γίνεται κατά της Ρωσίας από δουλικά των Αμερικανών! Τα ΜΜΕ είναι όλοι τους πουλημένοι για να παραποιούν την αλήθεια. Ντροπή στην Ελληνικοί βουλή που χειροκρότησαν τους ναζιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.