Σάββατο, Απριλίου 9

Η Ρουμανία χορηγεί χάπια ιωδιούχου καλίου σε πολίτες, φοβούμενη πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία

ki

Η Ρουμανία ετοιμάζεται να μοιράσει δισκία ιωδιούχου καλίου στους πολίτες της σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθώς η σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται.

“Η ρουμανική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσουν την εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο χορήγησης και αποθήκευσης δισκίων ιωδιούχου καλίου”, ανέφερε το  ρουμανικό υπουργείο Υγείας σε δήλωση την Κυριακή.

«Το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλισης θα θεσπίσουν τη νόμιμη διαδικασία για τη διανομή χαπιών ιωδιούχου καλίου στον πληθυσμό ηλικίας έως 40 ετών». 

Το ιωδιούχο κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα, προστατεύοντας επομένως τον αδένα από τραυματισμό από ακτινοβολία κατά τη διάρκεια πυρηνικού περιστατικού. Η διανομή των ταμπλετών αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Το ρουμανικό υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε τους λόγους για το επερχόμενο φυλλάδιο. Ωστόσο, είπαν «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνουν απαραίτητα αυτά τα χάπια». 

Η Ρουμανία έχει σύνορα 613 χιλιομέτρων με την Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πολλούς πυρηνικούς σταθμούς καθώς η σύγκρουση μπαίνει στην 40ή ημέρα. Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα έχουν φουντώσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε τα μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να αποθηκεύουν τέτοιες ταμπλέτες. 

«Η επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ενισχύει την ετοιμότητα απέναντι σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (CRBN) γενικά, και αυτό προηγείται του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής στους FT

Οι αναζητήσεις στο Google για τα συγκεκριμένα χάπια έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα το 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .