Παρασκευή, Απριλίου 8

Αλγεινές εντυπώσεις από την προβολή του μηνύματος του νεοναζί του ΑΖΟΦ στην ελληνική Βουλή

Οι αντιδράσεις τείνουν να ακυρώσουν το μήνυμα του Ζελένσκι που επέλεξε να ταυτιστεί και να προβάλλει διεθνώς το νεοναζιστικό τάγμα.
Αλγεινές εντυπώσεις από την προβολή του μηνύματος του νεοναζί του ΑΖΟΦ στην ελληνική Βουλή

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Εσωτερικοί κραδασμοί στη ΝΔ: Ταύτιση της ηγεσίας της ΝΔ - Καθαρή καταδίκη από Αντώνη Σαμαρά - Αποδοκιμασία από Αλέξη Τσίπρα, αμήχανη στάση από ΚΙΝΑΛ

Αμηχανία στο πολιτικό σύστημα και εσωτερικούς κραδασμούς στη ΝΔ προκαλούν οι παρενέργειες της προβολής του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος από μαχητή του νεοναζιστικού

τάγματος ΑΖΟΦ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ελληνική βουλή όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Οι εκ των υστέρων αντιδράσεις τείνουν να ακυρώσουν το μήνυμα του Ζελένσκι που επέλεξε να ταυτιστεί και να προβάλλει διεθνώς το νεοναζιστικό τάγμα. Φέρνει όμως σε δύσκολη θέση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα που υπό τις αλγεινές εντυπώσεις και την πίεση της κοινής γνώμης προσπαθεί να διαχωρίσει τον Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό από τους νεοναζί, ωσάν να μην ήταν επιλογή του Ουκρανού προέδρου να συμπληρώσει την ομιλία του σε μία διεθνή εκδήλωση με το μήνυμα του μαχητή του ΑΖΟΦ.

Η ευθύνη εκ των πραγμάτων βαραίνει τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος αμήχανα στη συνέχεια απολογήθηκε με διαρροή ότι «μερικά λεπτά πριν την εκδήλωση τον ενημέρωσε η ουκρανική αντιπροσωπεία ότι μαζί με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου Ζελένσκι θα υπάρξουν και δύο επιπλέον βίντεο», τα οποία δεν πρόλαβε να ελέγξει. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έδωσε την έγκριση για προβολή μηνυμάτων που δεν είχε προηγουμένως ελέγξει. Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί οι βουλευτές δεν αποχώρησαν όταν ακούστηκε το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του μαχητή του τάγματος ΑΖΟΦ.

Κατά την προβολή του βίντεο ειδικά στο σημείο που ο ένας μαχητής είπε ότι μάχεται με το τάγμα ΑΖΟΦ έπεσε κυριολεκτικά παγωμάρα στη Βουλή. Εκείνοι που αντέδρασαν αποχωρώντας ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσας, Φίλης, Βαρεμένος και Γκιόλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στη συνέχεια κατ’ αρχήν με μία αμήχανη δήλωση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δήλωσε τη συμπαράσταση στον Ζελένσκι αλλά όχι στο τάγμα ΑΖΟΦ… Σαν να μπορούν να διαχωριστούν από τη στιγμή που ο Ζελένσκι προβάλει τον μαχητή του τάγματος σε μία παρουσία του στη Βουλή άλλης χώρας. Να σώσει τα προσχήματα επιχείρησε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας που επέρριψε την ευθύνη στον πρωθυπουργό -βάζοντας πλάτη στον κ. Τασούλα-, λέγοντας ότι η σημερινή δεν είναι ιστορική ημέρα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αλλά ιστορική ντροπή. Αντίθετα καμία αναφορά δεν έκανε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και στη δεύτερη ανακοίνωση που έβγαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «λανθασμένη και άστοχη ενέργεια», εννοώντας την προβολή του μαχητή του τάγματος ΑΖΟΦ, για να καλύψει όμως το ναζιστικό σόου, με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει όχι καθαρή καταδίκη του Πούτιν και της ρωσικής εισβολής.

Την τιμή της δεξιάς παράταξης έσωσε εν μέρει, ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το πως σχολιάζει την εκδήλωση απάντησε «μεγάλο λάθος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφωνία του δεν περιορίζεται στην εμφάνιση του νεοναζί αλλά και στο περιεχόμενο της ομιλίας Ζελένσκι, κυρίως γιατί δεν είχε αναφορές στην κατοχή της Κύπρου. Οι βουλευτές που μπήκαν στο γραφείο του εκφράζοντας την αγανάκτησή τους -αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να σιωπούν-, έλεγαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε το αίσθημα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, παρότι για μία ακόμη φορά επέλεξαν τη σιωπή είναι εμφανής η διαφωνία της συντριπτικής πλειονότητας των γαλάζιων βουλευτών με την ηγεσία τους.

Αμήχανη ήταν και η στάση του επίσημου ΚΙΝΑΛ που απέφυγε να αποδοκιμάσει ενώ εξηγήσεις ζήτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος από τον πρόεδρο της Βουλής.

Εν κατακλείδι ακόμη και εκ των υστέρων η ηγεσία της ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με την ηγεσία Ζελένσκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πάρει αποστάσεις στηρίζοντας τον Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό αλλά όχι την «αντιρωσική υστερία». Δικαιωμένα μετά τη σημερινή εκδήλωση εμφανίζονται τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 που κράτησαν αποστάσεις και δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/algeines-entuposeis-apo-tin-proboli-tou-minumatos-tou-neonazi-tou-azof-stin-elliniki-bouli/2.157559

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .