Ο Βίκτορ Ορμπάν εξασφάλισε τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία

Ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε χθες Κυριακή τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας, πιο εύκολα από όσο αναμενόταν.

Σε ηλικία 58 ετών ο Ορμπάν ήταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τον αυταρχισμό» και «τη διαφθορά» των 12 προηγούμενων ετών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό: το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα

με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

«Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ένας χαμογελαστός Ορμπάν, ο οποίος συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ.

«Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Άλλη έκπληξη των εκλογών, το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

«Λύπη» του Μάρκι- Ζάι

Ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, ο Πέτερ Μάρκι- Ζάι, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

«Δεν θα κρύψω τη λύπη και την απογοήτευσή μου», δήλωσε. Ωστόσο επεσήμανε ότι «η μάχη ήταν άνιση» μπροστά «στην προπαγάνδα» και «μια εκστρατεία μίσους και ψευδών».

Νωρίτερα χθες όταν πήγε να ψηφίσει, ο 49χρονος δήμαρχος είχε καταγγείλει «τις άδικες και αδύνατες συνθήκες» υπό τις οποίες διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία, που έχουν στόχο να επιτρέψουν στον Ορμπάν «να παραμένει στην εξουσία για πάντα».

«Παραδεχόμαστε ότι το Fidesz κέρδισε τη μεγάλη πλειονότητα των ψήφων, αλλά αμφιβάλουμε αν αυτές οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ελεύθερες», σχολίασε ο Μάρκι- Ζάι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Jobbik Μάρτο Γκιονγκιόσι έκανε λόγο για «παρατυπίες».

Στη διάρκεια των 12 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Ορμπάν έχει επιβάλει περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη -ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ΕΕ--, ενώ παράλληλα προωθεί την υπερσυντηρική του κοινωνική ατζέντα.

Τις βουλευτικές εκλογές παρακολούθησαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές, ενώ κάθε κόμμα είχε επιστρατεύσει και δικούς του εθελοντές.

«Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα»

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία ξέσπασε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ανέτρεψε εντελώς τα δεδομένα.

Ο Ορμπάν εμφανίστηκε ως «προστάτης» της Ουγγαρίας, αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, αρνούμενος να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα στερούσαν από τους Ούγγρους το πολύτιμο φυσικό αέριο και πετρέλαιο της χώρας.

Παράλληλα στις προεκλογικές αφίσες και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ο Μάρκι- Ζάι εμφανιζόταν ως «επικίνδυνος» και κατηγορούνταν ότι ήθελε να σπρώξει τη χώρα στον πόλεμο εκφράζοντας την ενεργή στήριξή του στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάρκι- Ζάι υπογράμμιζε τις στενές σχέσεις του Ορμπάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «Ούγγρο Πούτιν», δεν φάνηκε να πείθει τους ψηφοφόρους.

Ο Ορμπάν παρουσίασε την απρόσμενη νίκη του ως εκδίκηση ενάντια σε πολλούς «αντιπάλους», κάνοντας λόγο για «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ή ακόμη και τον Ουκρανό πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ευθέως επειδή μένει έξω από τη σύγκρουση.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Λέγκα στην Ιταλία, και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν έσπευσαν να «συγχαρούν» τον Ορμπάν.

Εκτός από τις βουλευτικές εκλογές οι Ούγγροι κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για «την προστασία των παιδιών», σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο που απαγορεύει να αναφέρονται «η αλλαγή φύλου και η ομοφυλοφιλία» σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, δεν έχουν συγκεντρωθεί αρκετές έγκυρες ψήφοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ