Δευτέρα, Απριλίου 11

Θεραπεία με Βλαστοκύτταρα στο γόνατο

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι η κορυφαία ιατρική μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε πρώιμα στάδια.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Βλαστοκύτταρα

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Βλαστοκύτταρα

Όπως γνωρίζουμε, το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο από δισεκατομμύρια εξειδικευμένα κύτταρα που σχηματίζουν κάθε όργανο, άρθρωση και οστό. Κάθε μέρα τα κύτταρα αυτά πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται καινούργια.

Η αναγέννηση τους γίνεται από τα βλαστοκύτταρα που έχουν τη μοναδική ικανότητα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλούς τύπους άλλων κυττάρων. Ωστόσο, όταν οι ιστοί τραυματίζονται, η εκφυλιστική διεργασία υπερβαίνει την αναγεννητική διαδικασία, με αποτέλεσμα οι δομές αυτές να γίνονται πιο αδύναμες και λιγότερο λειτουργικές.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι βλαστοκυττάρων, εκείνα που χρησιμοποιούνται για την επούλωση μυοσκελετικών προβλημάτων (στα οποία συγκαταλέγεται και η οστεοαρθρίτιδα γόνατος) βρίσκονται στο μυελό των οστών.

Αυτά τα επονομαζόμενα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs), είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται και στην ιατρική για την «φυσική» αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων.

Συχνές παθήσεις στις οποίες εφαρμόζεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, που επηρεάζει κυρίως γυναίκες άνω των 50 ετών και είναι η κυριότερη πάθηση στην οποία χρησιμοποιείται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, η μέθοδος αυτή βρίσκει συχνά εφαρμογή και σε μερικές αρκετά συχνές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος που στο σύνολο τους μπορούν να επηρεάσουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Σε αυτές συγκαταλέγονται:

  • Διάστρεμμα ή ρήξη
  • Επιγονατιδομηριαίο Σύνδρομο / Χονδρομαλακία
  • Θυλακίτιδα
  • Προβλήματα στον επιγονατιδικό τένοντα
  • Ρήξη μηνίσκου (πρόσφατη και περιφερική)
  • Αστάθεια γονάτου (πρόσφατη)
  • Προβλήματα στον δικέφαλο τένοντα
  • Βλάβες στους χόνδρους

Κυριότερα αίτια για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, αφορά την σταδιακή φθορά του χόνδρου και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Στα αίτια που σχετίζονται με την συγκεκριμένη πάθηση συγκαταλέγονται:

  • Παχυσαρκία
  • Προχωρημένη Ηλικία
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Παλαιότερος τραυματισμός – εκφυλισμός του χόνδρου, συνδεσμικές βλάβες, βλάβες στο μηνίσκο

Συμπτώματα και ενδείξεις

Υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και καθιστούν τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα την ιδανική μέθοδο για την ανακούφιση τους.

  • Έντονος πόνος κατά την κίνηση
  • Δυσκαμψία άρθρωσης
  • «Κλείδωμα» άρθρωσης σε συγκεκριμένη γωνία
  • Συνεχής κόπωση και ενόχληση
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης

Διαγνωστικές μέθοδοι

Πριν αποφασιστεί αν χρειάζεστε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να διαγνώσει αν έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή κάποια άλλη σχετική πάθηση. Οι κυριότερες διαγνωστικές μέθοδοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

Φυσική Εξέταση: Ο γιατρός θα ελέγξει για υγρό γύρω από τις αρθρώσεις, ερυθρότητα ή αυξημένη θερμοκρασία στο σημείο, καθώς και το εύρος κίνησης στο γόνατο.

Παρακλινικός Έλεγχος: Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία δείχνουν με λεπτομέρεια την κατάσταση των οστών και των χόνδρων της άρθρωσης.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Βλαστοκύτταρα

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Βλαστοκύτταρα

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα – Η διαδικασία

Το ανθρώπινο σώμα διατηρεί μια «αποθήκη» με βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών, άμεσα διαθέσιμα για να βοηθήσουν την επιδιόρθωση τραυματισμένων ιστών ανά πάσα στιγμή. Έτσι είναι εύκολο να ληφθούν από το πίσω μέρος του ισχίου (στο λαγόνιο οστό) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο, ενώ χρησιμοποιείται υπέρηχος ή ακτινογραφία της άρθρωσης για να καθοδηγήσει το γιατρό σωστά.

Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα και ο γιατρός καθαρίζει την περιοχή πριν χρησιμοποιήσει ειδικό αναισθητικό του δέρματος και των οστών. Στη συνέχεια εισάγει μία ειδική βελόνα εντός του λαγόνιου οστού για να τραβήξει το αίμα του μυελού, το οποίο περιέχει τα βλαστικά κύτταρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν μοιάζει καθόλου με τη βιοψία μυελού των οστών και κατά ομολογίες ασθενών, είναι σχεδόν ανώδυνη.

Αφού ληφθεί αίμα του μυελού των οστών, γίνεται φυγοκέντρηση στο εργαστήριο για να διαχωριστούν τα βλαστικά κύτταρα από τα υπόλοιπα κύτταρα, αφήνοντας έτσι ένα συμπυκνωμένο δείγμα βλαστικών κυττάρων που θα χορηγηθεί στο σημείο που πάσχει για τη θεραπεία της πάθησης.

Επιπλέον πριν τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων, ο γιατρός εκχέει στο σημείο και ένα παρασκεύασμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων που θα χρησιμοποιηθούν για να απελευθερώσουν αυξητικούς παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα.

 https://robo-orthopedics.gr/therapeia-me-vlastokyttara/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .