Τρίτη, Απριλίου 12

Ψηφιακό φάκελο ασθενούς ζητούν οι φαρμακευτικές

Tην ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων, όπως ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, αλλά και η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ανέδειξαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτείας.

psifiako-fakelo-asthenoys-zitoyn-oi-farmakeytikes-561800332

Tην ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων, όπως ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, αλλά και η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ανέδειξαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτείας, τονίζοντας ότι οι αναγκαστικές επιστροφές (clawback και rebate) που αποδίδει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος έφθασαν το 2021 κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο μιας έντονης συζήτησης που έλαβε χώρα χθες στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναγνώρισε πως το μέτρο του clawback δεν είναι

λογικό. Οπως τόνισε, «το βασικό μέτρο είναι διαρθρωτικό που αφορά τον έλεγχο της δαπάνης και της κατανάλωσης, κυρίως με τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς και των σαφών οδηγιών προς τους γιατρούς για συνταγογράφηση». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο φάκελος του ασθενούς έχει έναν χρόνο υλοποίησης «που δεν θα το δούμε το 2022. Το 2022 μπαίνουν οι βάσεις σε όλα αυτά ήδη από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Clawback και rebate έφθασαν το 2021 κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση εντείνει τις διαπραγματεύσεις για να πραγματοποιηθούν εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων αξιολογώντας και ποιοτικά χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι παρατηρείται μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων στα καινοτόμα και υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. «Είναι η πολλοστή φορά που ακούμε σχέδια για διαρθρωτικά μέτρα που τοποθετούνται στο μέλλον, αλλά έχουμε αμφιβολία για το πόσο τελικά θα εφαρμοστούν», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι ο φάκελος ασθενούς συζητείται τα τελευταία 6-7 χρόνια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Με τη σειρά του ο Ρομπέρτο Γκρέκο, αντιπρόεδρος και CEO στην GSK Ελλάδος, σημείωσε πως εδώ και μια δεκαετία στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι αμετάβλητος, την ώρα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση για εμβόλια και φάρμακα. Ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, σχολίασε πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων «δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι απλά μια πίεση στις εταιρείες να δώσουν έκπτωση που να υπερβαίνει το αναμενόμενο clawback, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξία του φαρμάκου». Παράλληλα, ανέφερε πως στην πανδημία ανακάλυψε η Ευρώπη ότι δεν έχει αυτονομία στην παραγωγή φαρμάκων, ενώ επισήμανε και το δεύτερο πρόβλημα το οποίο ανέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει η Ελλάδα στην πρωτοπορία, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη έχει δύο εργαλεία για να προλάβει τις επόμενες κρίσεις, όπως το EU4health και το HERA. «Πρέπει και η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει και τα κράτη-μέλη να δουν κομμάτι του RRF που θα χρηματοδοτήσει τη νέα έρευνα, αλλά και η βιομηχανία να κάνει καινοτόμο έρευνα και ανάπτυξη», τόνισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .