Σάββατο, Απριλίου 16

Απόγνωση: Οι Έλληνες «κόβουν» σοκολάτες, απορρυπαντικά και γιαούρτια!

ΡΑΦΙΑ

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαμηλοί μισθοί δεν καθιστούν βιώσιμα τα ελληνικά νοικοκυριά με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει σε δραστικές περικοπές και μειώσεις σε τρόφιμα, τα οποία μέχρι χθες είχαν μία θέση στη λίστα των αγορών τους.

Τι δεν αγοράζουν οι Έλληνες από τα ράφια 

Νέα έρευνα της Nielsen καταγράφει τα προϊόντα που «κόβουν» οι Έλληνες από τα σούπερ μάρκετ. Οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ θα μειωθούν από 0,3% έως 2,6% με περιθώρια απόκλισης μία ποσοστιαία μονάδα (δηλαδή από 1,3% μέχρι και 3,6% πτώση σε πιο ακραία περίπτωση). Εξετάζοντας τις κατηγορίες αγαθών που παρουσίασαν την μεγαλύτερη αύξηση τιμών, τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και υγιεινής κατέγραψαν κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ανατίμηση κατά 4,9%, τα τρόφιμα και ποτά κατά 4,1% και τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού κατά 3,9%. Τη μεγαλύτερη πτώση εντός του 2022 αναμένεται ότι θα καταγράψουν τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού με 5,3%, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής με 4% και τα τρόφιμα και ποτά με 2%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από τα μετρήσεις και την επεξεργασία τους από την εταιρία NielsenIQ, η οποία εκτιμά ότι με βάση τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου στα σούπερ μάρκετ, η πορεία των πωλήσεών τους θα είναι πτωτική φέτος. Οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν ήδη σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών και του λιανεμπορίου. Οι καταναλωτές περιορίζουν όσο μπορούν την κατανάλωση κι έτσι ο επιπλέον τζίρος λόγω του πληθωρισμού, υποχωρεί τελικά, λόγω μειωμένης ζήτησης.

Αυτά τα προϊόντα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο πρώτο δίμηνο:

Βρώσιμα έλαια: 29,8%
Ελαιόλαδο: 20,6%
Σούπες: 15,3%
Πάνες ενηλίκων: 11,5%
Μαλακτικά: 11,1%

Τα προϊόντα με μείωση τιμών στο ίδιο διάστημα:

Φυστικοβούτυρο: -2,8%
Λευκαντικά: -2,8%
Ταχίνι: -3,3%
Απολυμαντικά χεριών: -6,3%
Χαλβάς: -6,8%

«Εμείς ως κατάστημα έχουμε στις σοκολάτες σε ποσοστό 95% γεύσεις κλασικές -γάλακτος, αμυγδάλου, υγείας- και μόνο 5% κωδικούς με γεύσεις πιο εξειδικευμένες. Οι εταιρίες και κατ’ επέκταση τα σούπερ μάρκετ πάνε πλέον πίσω στα βασικά, είναι ελάχιστες οι εναλλακτικές στο ράφι» αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Για τα γιαούρτια, σχολιάζει πως «υπάρχει η βασική ποικιλία, η εναλλακτική με φρούτα και τα προϊόντα χωρίς λακτόζη». Μάλιστα, επισημαίνει ότι και ακόμα και στα απορρυπαντικά «που παλαιότερα έβρισκες με πολλά αρώματα, πλέον υπάρχει μια πορεία σταθερή με το βασικό προϊόν που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και σε συσκευασία οικολογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .