Τρίτη, Απριλίου 19

Βιταμίνη Κ: Μελέτη αποδεικνύει ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστική επιδείνωση

Η άνοια είναι ο τραυματισμός που προκύπτει από τη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Εξακολουθούν να καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό των αιτιών της, ιδίως για τη βελτίωση των προληπτικών μέτρων. Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αποτροπή της πάθησης.

Βιταμίνη Κ: Μελέτη αποδεικνύει ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστική επιδείνωση

Τα ποσοστά άνοιας πρόκειται να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια, με τις εκτιμήσεις της ιατρικής κοινότητας να τοποθετούν τον παγκόσμιο επιπολασμό σε ανησυχητικό επίπεδο 139 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050. Οι προβλέψεις έχουν προκαλέσει ανησυχία καθώς προς ώρας δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, αν όχι να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την εκφύλισή του. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, η βιταμίνη Κ, η οποία βρίσκεται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, απέτρεψε τη γνωστική

παρακμή.

Οι ιδιότητες της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ αναγνωρίζεται κυρίως για το ρόλο της στην πήξη του αίματος και την οικοδόμηση οστών, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H Chan του Χάρβαρντ, η βιταμίνη Κ μπορεί να χωριστεί σε δύο μορφές.

Ο κύριος τύπος, που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ονομάζεται φλουλοκινόνη, σύμφωνα με το σώμα υγείας ενώ η δεύτερη μορφή βιταμίνης Κ, που βρίσκεται σε ζωικά και ζυμωμένα τρόφιμα, ονομάζεται μενακινόνη.

Vintage Photo, Fresh Fruits And Vegetables Containing Vitamin K, Dietary Fiber And Minerals, Concept

Η μελέτη

 

Μια νέα μελέτη σε τρωκτικά έχει δείξει ότι η εν λόγω θρεπτική ουσία θα μπορούσε να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες και μπορεί να έχει την ικανότητα να τις βελτιώσει.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση πειραματικής βιολογίας, βασίστηκαν σε ένα σύνολο πειραμάτων που διεξήχθησαν σε αρουραίους.

Η 17μηνη δοκιμή επιδίωξε να διαπιστώσει τις επιδράσεις του συμπληρώματος βιταμίνης Κ μετακινόνης 7, μια μορφή βιταμίνης Κ2, στις γνωστικές λειτουργίες των τρωκτικών.

Η ομάδα παρατήρησε μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των αρουραίων που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.

Τα τρωκτικά σε αυτή την ομάδα έδειξαν επίσης σημάδια βελτιωμένης χωρικής μνήμης και ικανότητας μάθησης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Mohamed El-Sherbiny, και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Medical News Today: «Η διαδικασία γήρανσης συνδέεται με την επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Η βιταμίνη Κ είναι μια φυσική λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει τον εγκέφαλο από την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ».

 

Vitamin K Capsule, Phylloquinone. 3d Rendering Isolated On White Background

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης Κ

Υπάρχει μια συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για βιταμίνη Κ που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. «Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων είναι ικανοποιητική για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Κ. Ωστόσο, τα συμπληρώματα είναι επίσης διαθέσιμα για όσους δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής τους».

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Κ έδειξε μια «πολύ ελπιδοφόρα επίδραση» στην παρεμπόδιση συμπεριφορικών, λειτουργικών, βιοχημικών και ιστοπαθολογικών αλλαγών στον ανώτερο γηράσκων εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν ισχυρές επιπτώσεις για τους ασθενείς με άνοια και αναφέρουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθούνται τα επίπεδα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Σε προηγούμενες έρευνες, η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το θάνατο των νευρικών κυττάρων προστατεύοντας τα νεύρα από επιβλαβείς ουσίες στον εγκέφαλο.

Σε προηγούμενες έρευνες, η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το θάνατο των νευρικών κυττάρων προστατεύοντας τα νεύρα από επιβλαβείς ουσίες στον εγκέφαλο.

1645458138760-239626599-Vitamin-D.jpg

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για τον εγκέφαλο, καθώς άτομα

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για τον εγκέφαλο, καθώς άτομα με χαμηλά επίπεδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γνωστική παρακμή.

Η βιταμίνη D μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ισορροπίας ασβεστίου.

Πιστεύεται επίσης ότι δρα ως νευροστεροειδής στον εγκέφαλο, ο οποίος συμβάλει στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης, καθώς και στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

 

 https://www.onmed.gr/ygeia/story/395801/vitamini-k-meleti-apodeiknyei-oti-prostateyei-ton-egkefalo-apo-gnostiki-epideinosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .