Τετάρτη, Απριλίου 13

Τέλος στα covid pass από τον Μάιο

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τέλος στα covid pass από τον Μάιο

Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να δώσει τις προτάσεις σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Μάϊο, αλλά ενόψει και του Πάσχα.

Οι μειωμένοι πλέον δείκτες της πανδημίας, φαίνεται πως επιτρέπουν την αποκλιμάκωση, ωστόσο οι προτάσεις αυτές των εμπειρογνωμόνων θα οδηγήσουν το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας στο να εξετάσει τις συνέπειες αυτών στην επιδημιολογική εικόνα. 

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις, που θα αφορούν την προσωρινή αναστολή των υποχρεωτικών των self test στα σχολεία, ενδεχομένως λίγο μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα.

Τι αποφάσεις αναμένονται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, με βάση τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας περιόδου, αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού ενόψει καλοκαιριού, αναμένεται η Επιτροπή να εισηγηθεί την αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το μέτρο αυτό θα πέσει στο τραπέζι, με προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής τον Μάιο και συγκεκριμένα την 2α του μηνός.

Ωστόσο, τα μέτρα που αποτελούν «αγκάθι» είναι το θέμα της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων, που όπως φαίνεται θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα, αλλά και η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, όπου θα αποτελέσει την «κόκκινη γραμμή» των μελών της Επιτροπής.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών

Όπως, όλα δείχνουν η Δευτέρα 2 Μαϊου θα είναι μια ημερομηνία «κλειδί», καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ολόκληρο το πρόγραμμα της άρσης και των τελευταίων περιορισμών, που επιβλήθηκαν λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον από τα τέλη του 2021.

Τέλος η επίδειξη πιστοποιητικού από τον Μαϊο

Η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για την είσοδο των πολιτών σε χώρους εστίασης, καταστήματα κλπ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από τις 2 Μαϊου και αρχικά θα καταργηθεί μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί και στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Θανος Πλέυρης επεσήμανε πως το μέτρο θα επανεξεταστεί από το Σεπτέμβριο. «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, όπου κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση».

Τελευταίο self test για τους μαθητές μετά το Πάσχα

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, πραγματοποιώντας ένας self test, το οποίο αναμένεται να είναι και το τελευταίο στο οποίο θα κληθούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος της σχολικής περιόδου. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επανέλθει από Σεπτέμβριο

Οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές και τους εργαζόμενους, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τέλος Αυγούστου.

Τέλος οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, παραμένει το μέτρο σε εσωτερικούς!

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα για την χρήση μάσκας, ξεκαθαρίζεται πως από τον Μάιο αναμένεται να γίνει άρση της υποχρεωτικότητας εξωτερικούς χώρους, παρόλα αυτά οι εσωτερικοί χώροι ακόμη δεν είναι στο πλάνο.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την άρση του μέτρου στα σχολεία, όπου εκεί θα συνεχίζει να είναι σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι οι λοιμώξεις στα παιδιά έχουν μειωθεί σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ σύσταση της Επιτροπής θα είναι οι πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ, οι επιστήμονες συνιστούν προτείνουν τη διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν το πασχαλινό τραπέζι, έτσι ώστε να προστατευτούν τα ηλικιωμένα ή ευπαθή άτομα της οικογένειας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την προσωρινή, όπως όλα δείχνουν, αναστολή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αναμένεται επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο.

Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού της 4ης δόσης για τους 70-79 ετών

Σήμερα, Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για την τέταρτη (ή δεύτερη αναμνηστική) δόση για τους πολίτες ηλικίας 70-79 χρόνων και την Παρασκευή 15 Απριλίου, αναμένεται να ανοίξει για τους πολίτες ηλικίας 60-69 χρόνων. Υπενθυμίζεται, πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού είναι ανοιχτή για τους πολίτες άνω των 80 ετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .