Σάββατο, Απριλίου 9

Η Google καταργεί εφαρμογές που συλλέγουν κρυφά δεδομένα χρήστη

google-3

Οι εφαρμογές σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν εάν αφαιρεθεί το λογισμικό συλλογής δεδομένων.

Η Google αφαίρεσε δεκάδες εφαρμογές από το κατάστημα Google Play που συνέλεγαν δεδομένα χρηστών χωρίς την έγκρισή τους, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η εταιρεία του Παναμά που έγραψε τον κώδικα συλλογής δεδομένων συνδέεται με έναν εργολάβο αμυντικών έργων της Βιρτζίνια που ασχολείται με την κυβερνοκατασκοπεία για τις αμερικανικές υπηρεσίες. 

Ο κώδικας βρέθηκε σε πολλές εφαρμογές μουσουλμανικής προσευχής, σε μια εφαρμογή ανίχνευσης ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομο, σε μια εφαρμογή ανάγνωσης κωδικών QR και σε μια σειρά από άλλες δημοφιλείς εφαρμογές, ανέφερε το άρθρο, επικαλούμενο ερευνητές  που ανακάλυψαν τον κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργούσε σε εκατομμύρια συσκευές Android. 

Η Google είπε στην Journal ότι οι εν λόγω εφαρμογές αφαιρέθηκαν από το Play store στις 25 Μαρτίου για «συλλογή δεδομένων εκτός των καθιερωμένων κανόνων» του τεχνολογικού γίγαντα.

“Όλες οι εφαρμογές στο Google Play πρέπει να συμμορφώνονται με τις πολιτικές μας, ανεξάρτητα από τον προγραμματιστή”, ανέφερε η Google σε δήλωση. “Όταν διαπιστώνουμε ότι μια εφαρμογή παραβιάζει αυτές τις πολιτικές, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα.”

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αφαιρεί εφαρμογές από το Play store για τη συλλογή δεδομένων χρηστών. Το 2019, περισσότερες από 1.000 εφαρμογές βρέθηκαν να συλλέγουν δεδομένα ατόμων χωρίς την άδειά τους και αφαιρέθηκαν.

Η Google έχει επίσης λάβει μέτρα για να αποτρέψει επιβλαβείς εφαρμογές από το να εισέλθουν στο Play Store. Από αυτόν τον μήνα, η Google απαιτεί από τους προγραμματιστές Android να συμπεριλάβουν μια πολιτική απορρήτου στις εφαρμογές τους. Αυτή η απαίτηση θα επιτρέψει στους χρήστες να δουν τις οδηγίες ασφάλειας και απορρήτου πριν από τη λήψη της εφαρμογής, ώστε να γνωρίζουν πώς συλλέγονται, πώς αποθηκεύονται και πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .