Κυριακή, Απριλίου 24

Ανάρπαστο το “look Ζελένσκι” – Μετά τον Μακρόν και ο Κυριάκος!

 Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

“Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις” λέει το γνωστό κινεζικό ρητό, το οποίο μας ήλθε στο νου, παρακολουθώντας το έκτακτο μήνυμα του πρωθυπουργού για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την χώρα. Σε μία εικόνα που δεν τον έχουμε συνηθίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με ένα απλό μπλουζάκι, αξύριστος και εμφανώς καταβεβλημένος από την νόσηση του με κορονοϊό, όπως ο ίδιος προηγουμένως

είχε γνωστοποιήσει με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί μίλησαν για “look Ζελένσκι”!

Αρκεί να συγκρίνουμε την εικόνα του πρωθυπουργού με τα προηγούμενα διαγγέλματα του. Για παράδειγμα, αν και είναι κυριολεκτικά μετρημένα τα διαγγέλματα του στα οποία δεν φορούσε γραβάτα, πάντα εμφανίζονταν με πουκάμισο. Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός μιμήθηκε το “look” του Ουκρανού πρόεδρου που εμφανίζεται από το πολιορκημένο Κίεβο αξύριστος και με χακί μπλουζάκια, ένα “look” που πρώτος στην ΕΕ “εμπνεύστηκε” ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν εκτενή αναφορά στην ασυνήθιστα “ατημέλητη” εμφάνιση του Εμμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο με τζιν και φούτερ, ο οποίος ήταν μάλιστα και αξύριστος, όπως σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε πως ο Μακρόν έχει πολλάκις επικριθεί ότι είναι “ελιτιστής” και “αποκομμένος” από τα προβλήματα του μέσου πολίτη, όπως ακριβώς επικρίνεται από την αντιπολίτευση και τα social media, ο κ. Μητσοτάκης.

Η γενναία στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενός πρώην κωμικού της ουκρανικής TV και μάλλον αποτυχημένου πολιτικού, τον κατέστησε σύμβολο στα μάτια της Δύσης και πολλών συμπατριωτών του. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο με την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως του πρότειναν οι Αμερικανοί, αρνούμενος να ακολουθήσει τους Ουκρανούς ολιγάρχες (αλλά και βουλευτές) που εγκατέλειψαν την χώρα, με VIP πτήσεις.

Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο ελληνικό κανάλι προβάλει την κωμική σειρά “Υπηρέτης του λαού” που πρωταγωνιστούσε ο Ουκρανός πρόεδρος, έστω και αν η τηλεθέαση δεν είναι τελικά η αναμενόμενη (βέβαια ο “Υπηρέτης του λαού” βρέθηκε απέναντι από την “Γη της Ελιάς” και τον “Σασμό”, δύο από τα πιο δημοφιλή σίριαλ της ελληνικής TV). Μικρή σημασία έχει που τα ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως ο Ζελένσκι έχει εγκαταλείψει το Κίεβο και τα διαγγέλματα του είναι μονταρισμένα…

“Ανάρπαστο” το “look Ζελένσκι”

Σε αντίθεση όμως με τον Μακρόν, που δεν έχει κόψει εντελώς τους διαύλους με την Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιλέξει μία κατά μέτωπο σύγκρουση με την Ρωσία, που θυμίζει μέρες Ψυχρού Πολέμου. Με την περίφημη φράση του «στην σωστή πλευρά της ιστορίας» και αποφασίζοντας να “διαφημίσει” την αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, δίνει διαστάσεις κανονικής ιδεολογικής “σταυροφορίας”. Και μία “σταυροφορία”, χρειάζεται ένα σύμβολο.

Επομένως, τι πιο απλό από “ενδυθεί” το “look Ζελένσκι”, πόσο μάλλον που πλέον παρατηρείται σε ένα υπολογίσιμο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μία  αρνητική εικόνα για την Ρωσία και συγκεκριμένα σε ένα πολιτικό “κοινό” που αποτελεί τους προνομιακούς ψηφοφόρους του πρωθυπουργού.

Μην ξεχνάμε πως ο πρωθυπουργός είχε επικριθεί και για την επικοινωνιακή στάση που κράτησε το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα, ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αχαία, είχε κάνει την άστοχη επιλογή να ανεβάσει φωτογραφίες από τις διακοπές του. Απέδωσε τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή και όχι σε “ασύμμετρη απειλή”, όπως είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή το 2007, πετυχαίνοντας να συσπειρώσει το “δεξιό ακροατήριο”.

Βέβαια η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μία ξένη εισβολή, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ακρίβειας, από το ρεύμα και τα καύσιμα, μέχρι και τα βασικά είδη διατροφής. Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επικοινωνιακά σε άλλο μήκος κύματος, από υπουργούς του, που μάλλον προκάλεσαν το λαϊκό αίσθημα με (τουλάχιστον) ατυχείς δηλώσεις του, όπως αυτής του Άδωνι Γεωργιάδη που αντέδρασε έντονα στην μείωση του φόρου στα καύσιμα, για να μην ευνοηθούν “αυτοί που έχουν Καγιέν”!

Δεν είναι μόνο η αναφορά του πως «νιώθω την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης». Είναι κυρίως η αναφορά του πως «είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της». Μία δήλωση που είναι σε άλλο μήκος κύματος από τα ιδεολογήματα περί “αυτορρύθμισης της αγοράς” και που λίγο καιρό πριν δεν θα περιμέναμε να ακούγαμε από τον κ. Μητσοτάκη…

από slpress

 

 https://teleytaiaexodos.blogspot.com/2022/04/look.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .