Τετάρτη, Απριλίου 6

Η Ιατρική των V.I.Ps.

Του Παναγιώτη Χούπα

Αν το γνωρίζετε ή, έστω, το υποψιάζεστε, επιτρέψατέ μου να το επιβεβαιώσω. Αν όχι, επιτρέψατέ μου να σας το κάνω γνωστό:

Οσάκις κάποιος «σπουδαίος» συμπολίτης μας ασθενεί, η ιατρική κακοποιείται. Μαζί της και η λογική, η ηθική και η αξιοπρέπεια. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναγνώστες δεν θα χρειαστούν εξηγήσεις, για τους απλούς όμως ανθρώπους ακολουθεί σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση.

Επιχειρώ εδώ να ορίσω, την «Ιατρική των V.I.Ps (διασημοτήτων)».

Πρόκειται για κλάδο της ιατρικής επιστήμης, για τον οποίο ματαίως θα αναζητήσετε πληροφορίες σε λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και συγγράμματα (ειδικά και μη). Ασχολείται αποκλειστικά με ασθενείς «διασήμους», ανεξαρτήτως του λόγου που τους κατέστησε τοιούτους: από πολιτικούς και μεγιστάνες του χρήματος, έως σκυλοπόπ αοιδούς και σέξι-τρέντι-ουάου μοντέλες. Ασκείται αποκλειστικά από γιατρούς «διασήμους» (όμοιος ομοίω…) κυρίως καθηγητές της Ιατρικής, διευθυντές δημοσίων, ιδιωτικών (συμπεριλαμβανομένων των μασκαρεμένων σε «δημόσια υπό ειδικό καθεστώς» ιδιωτικών) νοσοκομείων και πρωτοκλασάτους ιδιώτες της «πιάτσας» (προσοχή, οι παραπάνω ιδιότητες συχνότατα συνυπάρχουν, ανά δύο ή ανά τρεις, στον ίδιο γιατρό-V.I.P).

Τόποι εξάσκησής της, τα μη προσβάσιμα στους μη-V.I.Ps μονόκλινα δωμάτια των προαναφερθέντων νοσηλευτηρίων, οι χλιδάτες παραλλαγές αυτών (σουίτες, λουξ κτλ) και οι δυσθεώρητες έως αόρατες για τους κοινούς θνητούς κλίνες εντατικής θεραπείας. Άπαντα τα ανωτέρω τελούν φαίνεται εν αφθονία για τους ασθενείς-V.I.Ps, αφού τους είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή (όπως στον κινηματογράφο, όπου ο πρωταγωνιστής βρίσκει αμέσως ταξί), μαζί με όλα τα πανάκριβα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα φάρμακα που για τους άσημους είναι «υπό περιορισμόν» και… και….

Τρόπος εξάσκησής της; Δεν υπάρχουν κανόνες. Ή μάλλον υπάρχει ένας και απαράβατος: όλοι πρέπει να μείνουν ευχαριστημένοι. Ο ασθενής-V.I.P, οι συν αυτώ (παρατρεχάμενοι του V.I.P, άλλοι V.I.Ps που σπεύδουν προς συμπαράσταση και δωρεάν διαφήμιση, μαρκουτσοφόροι ρεπόρτερς κτλ) και φυσικά το φιλοθεάμον κοινό.

Για δεοντολογία, φυσικά, ουδείς λόγος: η όλη διαδικασία διεξάγεται ερήμην της.

Όσον αφορά στο αμιγώς επιστημονικό μέρος, τα όσα διαπράττονται (συγγνώμην πράττονται ήθελα να γράψω), δεν πρόκειται ποτέ να διδαχθούν σε φοιτητές και νέους γιατρούς.

Τα πρωτόκολλα, οι αλγόριθμοι, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές και τεχνικές, που οι ίδιοι οι γιατροί-αυθεντίες έχουν συγγράψει, δεν ισχύουν! Βιάζονται (συγγνώμην παραβιάζονται) κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν, από αυτούς που κατά τα άλλα απαιτούν την εφαρμογή τους.


Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ήτοι καταξίωση του θεράποντος ως «θεού και σωτήρος» και ταυτοχρόνως πλήρης ικανοποίηση του ασθενούς και του περί αυτόν συρφετού, εφευρίσκονται και νέες παθήσεις, εγχειρήσεις ή αγωγές, για τις οποίες, περιέργως πώς, μετά τη νοσηλεία τού «διασήμου» κανείς δεν ξανακούει.

Και αν, ο μη γένοιτο, η πολύτιμος υγεία του V.I.P «στραβώσει», θεράποντες και όχλος (από κοινού!), δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φτύσουν κατάμουτρα το «Σύστημα Υγείας», δηλαδή ολόκληρο το κράτος των νεοραγιάδων (άρα και τα μούτρα τους) και να παραπέμψουν τον ασθενή στο εξωτερικό.

Κι αν ο V.I.P έχει κάτι σοβαρό και ανίατο, απ’ αυτά που ούτε οι πραγματικοί γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν και μας αφήσει χρόνους, κανένα πρόβλημα! Στην παράσταση, η προσποιητή συγκίνηση, η δήθεν αγωνία και τα ψεύτικα χαμόγελα, θα αντικατασταθούν από υποκριτική θλίψη, φτιαχτό θρήνο και τεχνητά δάκρυα. Show να γίνεται, κωμωδία ή τραγωδία αδιάφορο.

Η μόνη «επιπλοκή» που μπορεί να προκύψει στο όλον «δράμα», είναι ο VIP να αποβιώσει λόγω αχρείαστης ιατρικής παρέμβασης σε αστεία ή ανύπαρκτη νόσο, την οποία ο ίδιος, ο θεράπων και τα αρπακτικά της θεαματικότητας προήγαγαν σκόπιμα σε πρώτο θέμα δακρύβρεχτων δελτίων.

Τότε στην «τραγωδία» προστίθεται ενίοτε και έτερο θύμα: η καριέρα του VIP-γιατρού, ο οποίος θα κληθεί έτσι να πληρώσει το τίμημα της κατά φαντασίαν ιατρικής.

Τα υπόλοιπα στοιχεία τής φαρσοκωμωδίας τα γνωρίζετε: κωμικοτραγικές γκάφες, «ιατρικά» ανακοινωθέντα για κλάματα, θεράποντες γιατροί με στυλάκι Αρχαγγέλου, ξερόλες εντατικολόγοι ρεπόρτερς, διαγ(κ)ωνισμοί «επιστημόνων» για μια θέση στα τηλεπαράθυρα, ντουζίνες καθηγητάδων για έναν και μόνο ασθενή, αναγόρευση μετριοτήτων της ημεδαπής ή και της αλλοδαπής σε «θαυματοποιούς» με «μαγικά χέρια», αντιζηλίες, αντεγκλήσεις, φημολογία κτλ. Τσίρκο δηλαδή κανονικό.

Για το θάνατο της επιστήμης και της λογικής, εκφράζω και δέχομαι συλλυπητήρια.

Παναγιώτης Χούπας – Ιατρός Παθολόγος

***

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .