Δευτέρα, Μαΐου 9

1.2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ-ΚΩΜΙΚΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ;

ZELENSKY-OLIGARCHS-AND-FRIENDS

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ίλια Κίβα του αντιπολιτευτικού κόμματος “Ζα Ζιζν” (Για την Ζωή) της Ουκρανίας, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια φυλάσσονται στους λογαριασμούς του Ζελένσκι στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής, πριν λίγο καιρό, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει συσσωρεύσει 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Dresdner Bank Lateinamerika της Κόστα Ρίκα κατά τα δυόμιση χρόνια της προεδρίας του. Αυτά τα χρήματα, ισχυρίζεται πως του τα μετέφεραν Ουκρανοί ολιγάρχες, όπως ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο Βίκτορ Πιντσούκ, ο Ιγκόρ Κολομόισκι και άλλοι. Οι λογαριασμοί γέμιζαν σταδιακά με δόσεις 12-35 εκατομμυρίων δολαρίων, τόνισε ο Κίβα.

Τα χρήματα αυτά περνούσαν από τράπεζες όπως η First Union Bank, Deutsche Bank και η Banque Nationale de Paris. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυκλοφορία τέτοιων κεφαλαίων θα ήταν αδύνατη χωρίς τον έλεγχο των Αρχών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Εκτός από τους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Κόστα Ρίκα, ο Κίβα πρόσθεσε πως ο Ζελένσκι έχει στην κατοχή του μία βίλα στο Μαϊάμι αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και διάφορα σετ κοσμημάτων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

«Εκτός από τον (πρώην κωμικό ηθοποιό) Πρόεδρο της Ουκρανίας, στην Dresdner Bank έχουν λογαριασμούς κι ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Γιερμάκ (πρώην παραγωγός ταινιών) ύψους 56 εκατομμυρίων δολαρίων, η Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια (ακτιβίστρια κατά του Λουκασένκο στην Λευκορωσία) ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία μετέφερε τον Δεκέμβριο του 2020 στα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο. Επίσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ (ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού χάριν στο πραξικόπημα του 2014) έχει έναν λογαριασμό στο υποκατάστημα της τράπεζας Dresdner στο Μαϊάμι” δήλωσε ο Κίβα.

«Κάθε πρόεδρος της Ουκρανίας, μαζί με την παρέα του ολοκλήρωσαν την θητεία τους ως δισεκατομμυριούχοι, και ο Ζελένσκι, παρ’ όλη την κατωτερότητά του, δεν ήταν εξαίρεση, μόνο που στην περίπτωσή του… κανείς δεν θα τον αφήσει να φύγει έτσι απλά», είπε ο Κίβα, προσθέτοντας ότι ο σημερινός επικεφαλής της Ουκρανίας πρέπει να περιμένει… ακόμη και φυλάκιση.

Η αποκάλυψη για τις offshore από την Guardian

Τα παραπάνω έρχεται να ενισχύσει η Guardian, η οποία σε δημοσίευμα του 2021 με τίτλο “Revealed: ‘anti-oligarch’ Ukrainian president’s offshore connections” (=Αποκάλυψη: Οι “αντι-ολιγαρχικές” σχέσεις του Ουκρανού προέδρου με offshore εταιρίες), παρουσιάζει τον (κωμικό) Ζελένσκι ως στυγνό υποκριτή.

“Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να “καθαρίσει” το κυρίαρχο σύστημα της Ουκρανίας από τους ολιγάρχες. Και τάχθηκε εναντίον πολιτικών, όπως ο πλούσιος εν ενεργεία πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που έκρυψαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένες offshore εταιρίες. Το μήνυμα λειτούργησε. Ο Ζελένσκι κέρδισε το 73% των ψήφων.

Ωστόσο, τα έγγραφα Πανδώρα, που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και κοινοποιήθηκαν στον Guardian ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας, υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι είναι μάλλον παρόμοιος με τους προκατόχους του.

“Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Ζελένσκι συμμετείχε σε ένα εκτεταμένο δίκτυο offshore εταιρειών, ως συνιδιοκτήτης με τους μακροχρόνιους φίλους και τηλεοπτικούς συνεργάτες του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Σεργκέι Σέφιρ, ο οποίος ήταν παραγωγός του Ζελένσκι, και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Μπόρις, ο οποίος του έγραφε τα σενάρια. Ένα άλλο μέλος της κοινοπραξίας είναι ο Ιβάν Μπακάνοφ, ένας παιδικός φίλος. Ο Μπακάνοφ ήταν γενικός διευθυντής του στούντιο παραγωγής του Ζελένσκι, Κβάρταλ 95.”

“Πριν γίνει πρόεδρος, ο Ζελένσκι δήλωσε ορισμένα αυτοκίνητα, ακίνητα και τρεις από τις συνιδιόκτητες offshore εταιρείες. Η μία, η Film Heritage, την οποία κατείχε από κοινού με τη σύζυγό και πρώην συγγραφέα του στην Κβάρταλ 95, Ολένα, είναι εγγεγραμμένη στο Μπελίζ.”

“Αλλά τα έγγραφα της Πανδώρας δείχνουν περαιτέρω offshore περιουσιακά στοιχεία που ο Ζελένσκι φαίνεται να μην έχει αποκαλύψει. Η Film Heritage είχε μερίδιο 25% στην Davegra, μια κυπριακή εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η Davegra με τη σειρά της κατέχει τη Maltex Multicapital Corp, μια άγνωστη στο παρελθόν εταιρία εγγεγραμμένη στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI). Ο Ζελένσκι, οι αδελφοί Σέφιρ και ο Γιακόβλεβ κατείχαν μερίδιο 25% στη Maltex.”

“Στις 13 Μαρτίου 2019, δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έδωσε το μερίδιό του απ’ την Maltex στον Σεργκέι Σέφιρ, σύμφωνα με έγγραφα. Δεν είναι σαφές εάν ο Σέφιρ πλήρωσε τον Ζελένσκι. Ο Μπακάνοφ ήταν μάρτυρας αυτής της μυστικής μεταφοράς και υπέγραψε τα έγγραφα της offshore.”

“Από τότε που μπήκε στην πολιτική, ο Ζελένσκι βάλλεται από ισχυρισμούς ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του Ιγκόρ Κολομόισκι, ενός δισεκατομμυριούχου του οποίου το τηλεοπτικό κανάλι προέβαλε την σατυρική εκπομπή του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοι του Ζελένσκι, ισχυρίστηκαν ότι 41 εκατομμύρια δολάρια από εταιρίες του Κολομόισκι κατατέθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 σε offshore εταιρείες που ανήκαν στον Ζελένσκι και τον κύκλο του, συμπεριλαμβανομένης της Film Heritage.”

“Τα έγγραφα της Πανδώρα δείχνουν ότι αρκετοί από τους ισχυρισμούς του κόμματος του Ποροσένκο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αποδεικνύουν ότι μέρος του δικτύου Κβαρτάλ 95 διαχειριζόταν από την Fidelity Corporate Services, μιας offshore εταιρείας συμβούλων και μιας από τις 14 εταιρείες των οποίων τα έγγραφα περιλαμβάνονται στην έρευνα. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Ζελένσκι και οι επιχειρηματικοί εταίροι του χρησιμοποιούσαν εταιρείες με έδρα τις BVI, το Μπελίζ και την Κύπρο.” 

 https://www.makeleio.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7/1-2-%ce%94%ce%99%ce%a3%ce%95%ce%9a%ce%91%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%9c%ce%a5%ce%a1%ce%99%ce%91-%ce%97-%ce%a0%ce%95%ce%a1%ce%99%ce%9f%ce%a5%ce%a3%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%a1%ce%91%ce%9a%ce%a4/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.