Τετάρτη, Μαΐου 25

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας Σκότωσε 19 παιδιά και 2 δασκάλους

Ο δράστης πυροβόλησε τη γιαγιά του πριν σκορπίσει το θάνατο στο σχολείο. Άγνωστα είναι μέχρι στιγμής τα κίνητρά του.

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας

Ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας 18χρονος εισέβαλε οπλισμένος σε δημοτικό σχολείο και έσπειρε τον θάνατο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Αρχικά έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της Πολιτείας πως συνολικά 15 άνθρωποι (14 παιδιά και ένας ενήλικος) έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ενόπλου σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε. Ωστόσο, διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέβασαν αργότερα τον αριθμό των νεκρών στους 21 (18 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί).

Επίσης, εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι τα θύματα είναι 19 μαθητές και δύο ενήλικοι.

Πρόκειται για μια τραγωδία που βυθίζει ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

«Ο δράστης σκότωσε με φρικτό και παράλογο τρόπο 14 μαθητές και έναν δάσκαλο», δήλωσε λίγο μετά το περιστατικό ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, προσθέτοντας ότι «ο 18χρονος δράστης είναι επίσης νεκρός».

Ο 18χρονος Σαλβαντόρ Ράμος, μαθητής σε λύκειο της περιοχής, φέρεται να σκότωσε πρώτα τη γιαγιά του προτού εισβάλει στο δημοτικό σχολείο και αρχίσει να πυροβολεί σκορπώντας τον θάνατο, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Πιστεύεται ότι εγκατέλειψε το όχημά του και μετά μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε με ένα πιστόλι και μπορεί να είχε και τουφέκι», τόνισε ο Άμποτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δύο αστυνομικοί χτυπήθηκαν όταν αντάλλαξαν πυρά με τον δράστη. Υπέστησαν τραύματα που δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους», πρόσθεσε ακόμα ο κυβερνήτης. 

Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, όπου πάνε παιδιά 5 ως 7 ετών που διαμένουν στην Ουβάλντε. Πάνω από 500 παιδιά, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή, πήγαιναν εκεί το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με δημόσια δεδομένα της Πολιτείας του αμερικανικού Νότου.

Η κοινότητα Ουβάλντε βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο. Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία του Τέξας.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν παιδιά να απομακρύνονται εσπευσμένα από το κτήριο, κατά μικρές ομάδες, προς τα χαρακτηριστικά κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μπροστά στο σχολείο.

Μια γυναίκα 66 ετών και ένα κορίτσι 10 ετών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο.

 

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, o οποίος ενημερώθηκε για το περιστατικό, διέταξε οι σημαίες των ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες στον Λευκό Οίκο, σε όλα τα δημόσια κτήρια και στους δημόσιους χώρους ως το Σάββατο 28 Μαΐου, σε «ένδειξη σεβασμού για τα θύματα».

Eπίσης, ζήτησε να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε αδιανόητο το ότι σχολιαρόπαιδα βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στα σχολεία τους. Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε ότι θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα όπως τουφέκια εφόδου.

Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική. «Είναι καιρός να δράσουμε», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργούς. Λίγη ώρα αφού οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες του ίδιου, αλλά και αναρτήσεις του ίδιου με όπλα.

 

Ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία στο Κονέκτικατ

Η τραγωδία ανακαλεί ιδίως στη μνήμη εκείνη στο Σάντι Χουκ, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Ο Κρις Μέρφι, Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτής της Πολιτείας, «ικέτευσε» τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτό συμβαίνει μόνο σε τούτη τη χώρα. Σε καμία άλλη χώρα παιδιά που πάνε σχολείο δεν διανοούνται πως μπορεί να τα πυροβολήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως τα μέλη του Κογκρέσου «δεν είναι ανίσχυρα» και υπενθυμίζοντας πως στις ΗΠΑ «τα όπλα ρέουν σαν νεράκι», και γι’ αυτό η μια σφαγή διαδέχεται την άλλη.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Το 2018, μετά τη διάπραξη της σφαγής σε λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι μαθητές), είχαν γίνει ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που απαιτούσαν από τους πολιτικούς να αναληφθεί δράση.

Όμως, ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε πρακτικά στείρος: δεν θεωρείται ότι υπάρχει στην πραγματικότητα πιθανότητα το Κογκρέσο -όπου το λόμπι των όπλων διατηρεί μεγάλη επιρροή- να ψηφίσει φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει πάντα τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο:

 

 

 

https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-dio-nekri-ke-14-travmaties-apo-pirovolismous-se-sxolio-tou-teksas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .