Τρίτη, Μαΐου 10

Οι δίαιτες βίγκαν ενισχύουν την απώλεια βάρους και μειώνουν το σάκχαρο σε υπέρβαρους ή διαβητικούς τύπου 2

Οι δίαιτες βίγκαν ενισχύουν την απώλεια βάρους και μειώνουν το σάκχαρο σε υπέρβαρους ή διαβητικούς τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Μια βίγκαν δίαιτα 12 εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε υπέρβαρους ενήλικες και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 11 τυχαιοποιημένων δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 800 συμμετέχοντες (ηλικίας 18 ετών και άνω).

Η μετα-ανάλυση παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου). 

Οι βίγκαν δίαιτες είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σπόρους, χωρίς τροφές ζωικής προέλευσης. 

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των σχετικών τυχαιοποιημένων δοκιμών στην αγγλική γλώσσα, που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάρτιο του 2022, συγκρίνοντας την επίδραση της βίγκαν δίαιτας με άλλους τύπους δίαιτας στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου -σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ​​επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (η λεγόμενη «κακή χοληστερόλη»), HDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Οι δίαιτες βίγκαν συγκρίθηκαν είτε με ομάδες παθητικού ελέγχου (συμμετέχοντες που συνέχιζαν κανονική διατροφή χωρίς διατροφικές αλλαγές) είτε με ομάδες ενεργού ελέγχου (συμμετέχοντες που ακολουθούσαν άλλες διατροφικές παρεμβάσεις όπως μεσογειακές δίαιτες, ή δίαιτες με μειωμένες μερίδες).

Τα δεδομένα αναλύθηκαν για 11 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 796 άτομα (μέση ηλικία από 48 έως 61 ετών) που ήταν υπέρβαρα (ΔΜΣ 25 kg/m2 και άνω) ή είχαν διαβήτη τύπου 2. Οι δοκιμές διήρκεσαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες (μέση διάρκεια 19 εβδομάδες) και θεωρούσαν την απώλεια βάρους τουλάχιστον 5 κιλών κλινικά σημαντική.

Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις δίαιτες ελέγχου, οι δίαιτες βίγκαν μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος (μέσος όρος επίδρασης -4,1 κιλά) και τον ΔΜΣ (-1,38 kg/m2). Οι επιδράσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και στη χοληστερόλη ήταν μάλλον μικρές. Δεν επηρέασαν την αρτηριακή πίεση ή τα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους στο αίμα) σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

Υπήρξαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος όταν οι δίαιτες βίγκαν συγκρίθηκαν με τη συνέχιση μιας κανονικής δίαιτας χωρίς διατροφικές αλλαγές (-7,4 κιλά), σε σύγκριση με άλλες δίαιτες παρέμβασης (-2,7 κιλά).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .