Τρίτη, Μαΐου 10

«Εξαϋλώνεται» πριν ακόμη δοθεί το νέο «πακέτο» Μητσοτάκη – Πού έπιασε για πρώτη φορά η αμόλυβδη τα 2,60 ευρώ/λίτρο!

«Εξαϋλώνεται» πριν ακόμη δοθεί το νέο «πακέτο» Μητσοτάκη – Πού έπιασε για πρώτη φορά η αμόλυβδη τα 2,60 ευρώ/λίτρο!Εξανεμίζεται πριν ακόμη εφαρμοστεί το «πακέτο» Μητσοτάκη, το όποιο πολιτικό όφελος ανέμενε η κυβέρνηση από τη νέα δέσμη μέτρων την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, για τη στήριξη των νοικοκυριών από το διαρκώς αυξανόμενο «κύμα» ακρίβειας στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Οι ενισχύσεις που θα φτάσουν στους / στις δικαιούχους / ες από τον Ιούνιο φαίνεται να έχουν «απορροφηθεί» εκ των προτέρων, δεδομένου ότι οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν καθημερινές. Παράλληλα, ανοδική πορεία καταγράφουν διαρκώς οι τιμές των καυσίμων, με την αμόλυβδη 95 οκτανίων να «πιάνει» σήμερα για πρώτη φορά, ως προς την ανώτατη τιμή της, τα 2,60 ευρώ το λίτρο!

Οι αναδρομικές ενισχύσεις για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της χρονικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 (αν και οι αυξήσεις στην ενέργεια είχαν αρχίσει από τα μέσα του ’21) με ποσά έως 600 ευρώ (60% των επιπλέον χρεώσεων) καθώς και τα επιπλέον μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, μοιάζουν να μην έχουν το απαραίτητο κοινωνικό αντίκρισμα και, μάλιστα, πριν ακόμη δοθούν. Το «καλάθι του νοικοκυριού» κάθε εβδομάδα γίνεται όλο και πιο ακριβό, με τους καταναλωτές να περιορίζονται όλο και περισσότερο στην αγορά των πλέον στοιχειωδών για τη διαβίωσή τους αγαθών.

Την ίδια στιγμή, σε μια νέα ανοδική «κούρσα» έχουν μπει οι τιμές των καυσίμων. Σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου ’22, για πρώτη φορά καταγράφηκε στην Ελλάδα νέο «ρεκόρ». Συγκεκριμένα, στην Αμοργό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Επίσης, «φωτιά» έχουν πάρει τα καύσιμα ξανά και στην υπόλοιπη χώρα, με τις ανώτατες τιμές που έχουν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο Τιμών, να έχουν ως εξής:

2,354 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Αττική.

2,358 ευρώ το λίτρο στη Θεσσαλονίκη.

2,445 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα (στην Κω).

2,253 ευρώ στον Πειραιά (περιοχή Σαλαμίνας).

2,329 ευρώ το λίτρο στον Νομό Έβρου.

2,325 ευρώ το λίτρο στη Λακωνία.

2,312 ευρώ το λίτρο στη Φλώρινα.

2,369 ευρώ το λίτρο στα Χανιά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το «ράλι» των αυξήσεων στα καύσιμα θα συνεχιστεί, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει μέχρι πού θα φτάσουν οι τιμές τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πιο δυσμενή σενάρια κάνουν λόγο, για παράδειγμα, για αύξηση της αμόλυβδης μέχρι το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου περίπου στα 2,5 ευρώ το λίτρο (με την ανώτατη τιμή, σε αυτή την περίπτωση, να ξεπερνά ενδεχομένως τα 2,75 ευρώ!).

Σε κάθε περίπτωση, όποια εξέλιξη κι αν καταγραφεί, μόνο και μόνο οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων δείχνουν να έχουν «ακυρώσει» τη δυναμική και την όποια αποτελεσματικότητα θα έχουν ως προς τη στήριξη των νοικοκυριών -και δη των μεσαίων και χαμηλών από εισοδηματικής άποψης- τα μέτρα τα οποία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα και τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα. Δεδομένου ότι εδώ και καιρό δεν έχουν υπάρξει δομικές παρεμβάσεις που να συγκρατούν έως έναν βαθμό τις αυξήσεις, ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας είναι από μηδενικός έως και ελλειμματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .