Πέμπτη, Μαΐου 19

Άνοια: Μισή κούπα από αυτό το φρούτο μειώνει τον κίνδυνο στους άνω των 50

 Τι έδειξε μελέτη

Είτε κόβετε σε φέτες μια μπανάνα μαζί με τα δημητριακά σας το πρωί, είτε παίρνετε ένα μήλο ως μεσημεριανό σνακ, είναι γνωστό ότι η ενσωμάτωση φρούτων στην καθημερινή σας διατροφή είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία σας.

Εκτός από μια ευέλικτη και νόστιμη εναλλακτική λύση για σνακ, έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα φρούτα βοηθούν στην αποτροπή ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου; Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φρούτου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών.

Τα βατόμουρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στην μέση ηλικία

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι ένα φρούτο, συγκεκριμένα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση του κινδύνου άνοιας. Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (UC) συγκέντρωσε 33 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών, οι οποίοι ήταν προδιαβητικοί, υπέρβαροι και είχαν αυτοαναφέρει προβλήματα με την μνήμη τους καθώς γερνούσαν. Όλα αυτά υποδηλώνουν αυξημένη κίνδυνος για άνοια.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κόψουν όλα τα μούρα από τη διατροφή τους και αντ’ αυτού να καταναλώνουν μια σκόνη συμπληρώματος αναμεμειγμένη με νερό μία φορά την ημέρα για 3 μήνες. Για τους μισούς συμμετέχοντες η σκόνη περιείχε το ισοδύναμο μισού φλιτζανιού από ολόκληρα βατόμουρα, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για να μετρήσουν τις εκτελεστικές τους λειτουργίες, την λειτουργική τους μνήμη, τη νοητική ευελιξία και τον αυτοέλεγχό τους, κάτι που σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης μπορεί να υποδηλώνει γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι όσοι κατανάλωναν βατόμουρα (μύρτιλα) καθημερινά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ και έδειξαν σημάδια γνωστικής βελτίωσης.

“Αυτό ήταν εμφανές ως μειωμένη παρέμβαση ξένων πληροφοριών κατά τη διάρκεια της μάθησης και της μνήμης”, δήλωσε ο δρ. Robert Krikorian, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ομότιμος καθηγητής και διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του UC.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βατόμουρα είχαν και άλλα οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες μελέτες τους είχαν οδηγήσει να δοκιμάσουν ειδικά τα βατόμουρα και συγκεκριμένα το πώς ο προδιαβήτης (αντίσταση στην ινσουλίνη) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

“Είχαμε παρατηρήσει γνωστικά οφέλη από τα βατόμουρα σε προηγούμενες μελέτες με ηλικιωμένους ενήλικες και πιστεύαμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε νεότερα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη”, είπε ο Krikorian. “Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες ασθένειες της γήρανσης, αναπτύσσεται σε μια περίοδο πολλών ετών, ξεκινώντας από την μέση ηλικία”.

pronews.gr στο Instagram

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν βατόμουρα εμφάνισαν υψηλότερο βαθμό μιτοχονδριακής αποσύνδεσης. Αυτή η διαδικασία σε κυτταρικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες στο σώμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και κόπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .