Παρασκευή, Μαΐου 6

Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΣΤΟ 60% ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης

Επιμέλεια: Άννα Νικολάου

Στην «αναδρομική» ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών, που έχουν πληγεί σφόδρα από την «εκτόξευση» των τιμολογίων, στοχεύουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και πραγματοποιείται αναδρομική επιστροφή, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς σε ποσοστό 60%. Οι αποφάσεις αφορούν εισοδήματα έως και 45.000 ευρώ, με «ταβάνι» στις αποζημιώσεις τα 600 ευρώ.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης έχει διττό στόχο, καθώς είναι στραμμένη στη λιανική αλλά και στη χονδρική αγορά ενέργειας, θέτοντας πλαφόν στην «αισχροκέρδεια» των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος και σταθεροποιώντας τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

1. Αναδρομική επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων

Το πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει αναδρομική επιστροφή χρημάτων, στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, επιστρέφεται το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί κάθε νοικοκυριό, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Μάλιστα, το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Το χρηματικό αυτό ποσό που δικαιούται, αναλογικά, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh, ενώ η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση πάνω από τις 300kWh δεν καλυπτόταν έως σήμερα από επιδότηση.

2. Φορολογούνται με ειδικό τέλος 90% οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οποίο αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

3. Στόχος η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα μας.

Με απλά λόγια, και «με μια διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και "κόβονται μαχαίρι" τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και έναν χρόνο.

4. Εξοικονόμηση ενέργειας με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω»

Το τελευταίο μέτρο είναι ότι μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», το οποίο «πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων».

«Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε "ασπίδα" κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Κ. Μητσοτάκης: Όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα».

Όσον αφορά την ταχύτητα δράσης της ΕΕ ανέφερε: «Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο και για μείωση φόρων και εισφορών από το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες «οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ».

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .