Σάββατο, Μαΐου 14

Η προστασία της καρδίας μας, από τους εχθρούς της

Καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, αποπληξία, στεφανιαία νόσος της καρδίας και αθηρωμάτωση αρτηριών είναι καρδιαγγειακές παθήσεις, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να μειωθούν δραστικά δια μέσου της πρόληψης, που είναι  ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να μειώνει τη θνησιμότητα και νοσηρότητα εξαιτίας τους. Παρά το γεγονός αυτό, δυστυχώς οδηγούνται στον θάνατο πέραν των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, με 85% των θανάτων αυτών να προκαλούνται από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι προσπάθειες όλων των αρμοδίων, αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, στον τομέα της εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος από τους πολυάριθμους εχθρούς του.

Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*

Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν κάνουμε απλά και ανέξοδα πράγματα που θα μπορούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Οι παθήσεις της καρδίας είναι η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Γιατί δεν λαμβάνουμε ο καθένας μας, μέτρα καταπολέμησης των εχθρών της καρδίας μας;

Με τις σκέψεις αυτές, έκανα μια προσπάθεια στο άρθρο που σας κοινοποιώ σήμερα «Η προστασία της καρδίας μας, από τους εχθρούς της», να καταγράψω τα κυριότερα μέτρα προστασίας της καρδίας μας από τους σημαντικότερους παράγοντες που τη βλάπτουν.

Η επανάληψη και υπενθύμιση των προληπτικών αυτών μέτρων, πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μάστιγας των καρδιαγγειακών παθήσεων, προσφέροντας καλύτερη υγεία και μακροζωία σε πολλούς συνανθρώπους μας.         

Οι εχθροί της καρδίας μας είναι πολλοί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε. Για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα εναντίον ενός εχθρού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτόν.

Οι κυριότεροι εχθροί, που απειλούν την καρδία μας, είναι:

1. Κάπνισμα.

2. Στρες.

3. Ψηλή κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα.

4. Ψηλή πίεση, δηλαδή υπέρταση.

5. Διαβήτης.

6. Παχυσαρκία με αυξημένο λίπος, εντοπισμένο γύρω από την κοιλιά.

7. Απουσία καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

8. Απουσία καθημερινής σωματικής άσκησης.

9. Καθιστική ζωή.

10. Κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο.

Οι πλείστες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, πέραν του 90%, μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν.

Η πρόληψη μπορεί να σώζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ζωές:

1. Αποφεύγετε κάθε μορφή καπνίσματος (τσιγάρο, πίπα, ναργιλές, ηλεκτρονικό τσιγάρο).

2. Μην αμελείτε την ισοζυγισμένη και υγιεινή σας διατροφή, με καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άφθονων φυτικών ινών.

3. Περιορίζετε τα ζωικά λίπη και τη χοληστερόλη διατροφής.

4. Φροντίζετε να κάνετε τακτική σωματική άσκηση.

5. Μην παίρνετε υπερβολικές θερμίδες.

6. Διατηρείτε κανονικό βάρος σώματος. Παχυσαρκία και υπερβαρία είναι αιτίες πολλών σοβαρών νόσων.

7. Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τις καταστάσεις που προκαλούν στρες.

8. Ήπια ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.

9. Περιορίστε το αλάτι της διατροφής σας.

10. Ελέγχετε την πίεσή σας. Φροντίζετε να τη διατηρείτε σε κανονικά επίπεδα με τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, μείωση του στρες και με φάρμακα, εάν κρίνει ο γιατρός ότι χρειάζεστε.

11. Φροντίζετε να διατηρείτε κανονικά επίπεδα λιπιδίων (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη) στο αίμα σας, με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Εάν χρειάζεται, ο γιατρός θα σας συστήσει να παίρνετε φάρμακα για μείωση της χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων.

12. Η λήψη ασπιρίνης, σε προληπτική δόση, μπορεί να συστηθεί από το γιατρό σε άτομα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προσβολής από στεφανιαία νόσο της καρδίας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια).

 

*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.



       www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .