Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τι συμβαίνει με τις τιμές του ελαιόλαδου;

Η Ελλάδα αποτελεί παγκοσμίως μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Δεν χωρά αμφιβολία για την ποιότητα παραγωγής του σε μία από τις κορυφαίες χώρες Μεσογειακού κλίματος. Τα πράγματα, όμως, έχουν αρχίσει και (τα) αλλάζουν πολύ. Φαίνεται ότι η παραγωγική ικανότητα της χώρας ενοχλεί πολύ τους παγκόσμιους μονεταριστές – οι οποίοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν την οικονομία της Ελλάδας.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τις τάσεις του κόστους ελαιόλαδου βάσει παραγωγών:Ελαιόλαδο τιμές

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πρωτόγνωρη αύξηση στις τιμές του ελαιόλαδου στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022, με συνολική αύξηση στο 12,1% (μέση τιμή 3,25€/κιλό). Παράλληλα, σημειώθηκε παρόμοια αύξηση στις τιμές και στην Ισπανία, με συνολική αύξηση 12,8% (με μέση τιμή 3,44€/κιλό).
Ελαιόλαδο τιμές

Ωστόσο, το ελαιόλαδο φαίνεται να “πηγαίνει καλύτερα” στην Ιταλία, η οποία όχι μόνο δεν εμφάνισε αύξηση τιμών αλλά είχε συνολική μείωση της τάξης 7,5% (με τη νέα τιμή να πέφτει κοντά στο 4,30€/κιλό). Φαίνεται, λοιπόν, μια καθοδηγούμενη και ελεγχόμενη τιμή που τείνει να “σπρώξει” την παραγωγή της Ιταλίας περισσότερο στην αγορά, σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Το κλίμα ανάμεσα στις χώρες είναι παρόμοιο. Ελλάδα και Ιταλία είναι γειτονικές χώρες.

Δηλαδή, ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας επηρέασε μόνο την ελληνική παραγωγή; Ενώ η ιταλική οικονομία – όχι μόνο βγήκε αλώβητη αλλά – φαίνεται να βελτιώνεται; Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος ήταν παρόμοια στις τρεις χώρες, δίχως να έχουν δηλωθεί αντίστοιχες καταστροφές καλλιέργειας.

Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει και αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος του ελαιόλαδου στη χώρα μας. Καθώς επίσης τους λόγους που έχουν μπει πλαφόν στα τεμάχια αγοράς ηλιέλαιου από τα σουπερμάρκετ. Πλησιάζει ένας επικίνδυνα ελεγχόμενος τρόπος κατανάλωσης, όπου ο κόσμος θα είναι πλήρως εξαρτημένος από τη διανομή τροφίμων, όπως εκείνη ορίζεται από την κάθε κυβέρνηση.


Και αν σας φαίνεται παρατραβηγμένο, δείτε τι συνέβη στη Σανγκάη με την υποτιθέμενη καραντίνα. Ο κόσμος δεν είχε να φάει. Σιωπηλή διαμαρτυρία ανθρώπων που έβγαζαν τα άδεια τους ψυγεία στα μπαλκόνια για να τα δει ο υπόλοιπος κόσμος. Όσα είδαμε να εξελίσσονται στη Σανγκάη, θα τα ζήσουμε από Σεπτέμβριο και στην Ευρώπη. Και δεν είναι ο κορωνοϊός. Είναι μια ανακατανομή πλούτου, πόρων και ενεργειακής επάρκειας. Και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαίο ότι ακριβώς αυτή την περίοδο ιδιωτικοποιείται το νερό στη χώρα μας.

Τελικά, μήπως όλοι εκείνοι που συγκεντρώνουν τρόφιμα (λάδι, αλεύρι, μακαρόνια) δεν έχουν και τόσο άδικο;;

Αν μετά το καλοκαίρι ζήσουμε τις ίδιες συνθήκες με τη Σανγκάη, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα…

Πηγή: Gobeawesome

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.