Τρίτη, Μαΐου 3

Θα αφήσει ο Μητσοτάκης να τον «φάει» η ρήτρα αναπροσαρμογής;


«Δε θα αντέξει η κυβέρνηση τρεις απανωτούς λογαριασμούς ρεύματος με αυτή την απάτη της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Αυτή τη διαπίστωση κάνουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και υπουργοί και βουλευτές, μετά τις επαφές που είχαν με τους ψηφοφόρους τους το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Κάποιοι έχουν πάρει λογαριασμούς των 1.000 ευρώ και πλέον χωρίς να διαθέτουν βίλα και έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς με τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους.

Όμως φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί έναντι και όπου να ’ναι θα έρθουν και οι εκκαθαριστικοί φωτιά. 

Ο τρίτος λογαριασμός θα «σκάσει» μέσα στο καλοκαίρι, όταν και θα έχουν ανέβει και οι κιλοβατώρες εξαιτίας των κλιματιστικών που θα ανάψουν.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι με λογαριασμούς των 1.000 και 2.000 ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν από μεροκαματιάρηδες, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει… τρύπα να κρυφτεί.

Να θυμίσουμε ότι η περίοδος αυτή είναι ουδέτερη ως προς την πληρωμή φόρων καθώς οι περισσότεροι έχουν πληρώσει το φόρο εισοδήματος του 2021 και τον ΕΝΦΙΑ ή άλλους περσινούς φόρους.

Από τον Μάιο θα έρθει το εκκαθαριστικό του νέου φόρου ακινήτων και θα ξεκινήσει και η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για φέτος, άρα θα έρθουν και νέοι λογαριασμοί.

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με απανωτές θηλιές στον λαιμό τους, με χειρότερη βεβαίως και απρόβλεπτη αυτή των λογαριασμών ρεύματος που προστίθενται στην ακρίβεια στην αγορά και φυσικά στα πανάκριβα καύσιμα.

Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα για την κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί προβλήματα για τα οποία είτε η ίδια έχει ευθύνες είτε καθυστέρησε να αντιδράσει είτε της «έσκασαν» σαν βόμβες στην αυλή της.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα για όλη την Ελλάδα. Όπου πάει κάποιος κι όπου βρεθεί αυτό είναι το θέμα που συζητά.

Κρύβουν δε το κεφάλι στην άμμο όσοι κυβερνητικοί λένε ότι το Πάσχα ήταν όλα ήρεμα στις εκλογικές περιφέρειες.

Γυναίκες και επιχειρηματίες χαιρετούσαν τους πολιτικούς κρατώντας ανά χείρας λογαριασμούς ρεύματος. Γαλάζιος βουλευτής μοίραζε ευχετήριες κάρτες βάζοντας μέσα και 50 ευρώ για να γλιτώσει τη γκρίνια.

Κάποιοι πολιτικοί της ΝΔ πλήρωσαν και ολόκληρους λογαριασμούς ψηφοφόρων τους, μοναστηριών ή και εκκλησιών υπό την απειλή ότι δε θα λειτουργήσουν τις άγιες μέρες.

Για να μη μιλήσουμε για τα χιλιάδες μηνύματα που έρχονται καθημερινά στο Μαξίμου από αγανακτισμένους πολίτες. Και δεν είναι Συριζαίοι ή Πασόκοι. Νεοδημοκράτες είναι, προδομένοι και απογοητευμένοι ψηφοφόροι είναι.

Στο Μαξίμου φαίνεται να έχουν καταλάβει επιτέλους ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από το προγραμματισμένο ή από την επιθυμία του Μητσοτάκη.

Ετοιμάζουν τις κινήσεις τους σε μια τελευταία ευκαιρία να γυρίσουν το κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το περίγραμμα των δράσεων της κυβέρνησης για να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος.

Αν και θα περιμένει μέχρι τέλους τις αποφάσεις της Ευρώπης, θεωρείται δεδομένο ότι αμέσως μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετά τις 15 του μηνός δηλαδή, θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν.

Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων στο μισό ή και στο 1/3 από αυτό που πληρώνουν επιπλέον τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με πλαφόν στις τιμές χονδρικής. Για παράδειγμα να είναι στα 100 ευρώ από 250 και πλέον που είναι σήμερα. Αυτό θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Παράλληλα, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση και φαίνεται να την έχει αποδεχθεί, για τη δημιουργία υφυπουργείου ακρίβειας ή ένα αυτοτελές υφυπουργείο που θα ασχολείται με τους καταναλωτές, την προστασία τους, την πάταξη της αισχροκέρδειας, το χτύπημα στα καρτέλ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια κ.λπ. μέχρι τους παραγωγούς ρεύματος, τους πετρελαιάδες κ.λπ.

Αυτό το υφυπουργείο θα αναλάβει τα πάντα για το εμπόριο και γενικά τη διαχείριση της καθημερινότητας μιας και η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που θα κρατήσει καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης, για την οποία έχει γράψει το antinews εδώ και ημέρες, έφτασε. Είτε η ρήτρα αναπροσαρμογής θα «φάει» τον Μητσοτάκη είτε ο Μητσοτάκης θα κάνει κάτι για να κερδίσει χρόνο.

Άλλωστε, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ουσιαστικά ένα χαράτσι που πληρώνει ο καταναλωτής κι όχι ο παραγωγός ενέργειας, ο επιχειρηματίας δηλαδή ο οποίος θα έπρεπε να λάβει και το επιχειρηματικό ρίσκο, όπως γίνεται επί της ουσίας στο καπιταλιστικό σύστημα.

Προστατεύει η κυβέρνηση τη ΔΕΗ και τους 4-5 επιχειρηματίες της ενέργειας; Αυτό θα φανεί από τις κινήσεις που θα κάνει. Όμως, το γεγονός ότι περιμένουμε έναν μήνα και πλέον το… πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη, δείχνει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Ένα λαϊκό κόμμα όπως η ΝΔ θα «φαγωθεί» επειδή δεν προστάτεψε τον λαό αλλά τα κέρδη των επιχειρηματιών; Θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη, να αποτρέψει αυτόν τον εφιάλτη.

 https://antinews.gr/%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%86%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%81/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .