Δευτέρα, Μαΐου 30

Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: Σε ιρανικό λιμάνι τα ελληνικά πλοία για κατάσχεση του φορτίου

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο μετά το ρεσάλτο Ιρανών κομάντο.

Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: Σε ιρανικό λιμάνι τα ελληνικά πλοία για κατάσχεση του φορτίου

Στο λιμάνι Μπανταραμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ κατευθύνονται σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής η ΕΡΤ τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που τελούν υπό κατάληψη.

Όπως αναφέρθηκε τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν οδηγούνται με εντολή της Τεχεράνης στο Μπανταραμπάς, όπου θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν.

Οι Έλληνες ναυτικοί είναι καλά – όπως αναφέρουν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους», ανέφερε διευθυντικό στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας που ανήκει το ένα πλοίο.

Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο μίλησε για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων.

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο νησί της Αμμουλιανής της Χαλκιδικής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει το λιμάνι και προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την επέκτασή του, αναφέρθηκε στην πειρατεία των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από το Ιράν. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων καθώς και για το γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις. Αναφέρθηκε επιπλέον και στην επικοινωνία που είχε με τα μέλη του πληρώματος.

Πώς έγινε η κατάληψη στα ελληνικά δεξαμενόπλοια

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από τη Lloyd's List Intelligence, τα τελευταία σήματα AIS καταγράφηκαν από το «Delta Poseidon» την Παρασκευή (27/05), όπως και όσον αφορά στο «Prudent Warrior», το οποίο κατασχέθηκε, επίσης, από ιρανικές δυνάμεις.

Το δεξαμενόπλοιο κατασκευής 2011 καταλήφθηκε και κατευθύνθηκε προς τις ιρανικές ακτές συνοδευόμενο από ιρανικό πολεμικό πλοίο. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει φορτίο στη Μπασρά του Ιράκ. Σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence, ο προορισμός του δεξαμενόπλοιου ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι, κοντά στην Κόρινθο, και το φορτίο θεωρείται ότι προοριζόταν για το διυλιστήριο της Motor Oil που βρίσκεται εκεί. Πάντως, το «Delta Poseidon» είναι μέρος του στόλου της Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα. Η Lloyd's List πληροφορήθηκε ότι το πέντε ετών τάνκερ της Polembros Shipping, με την ονομασία «Prudent Warrior» (IMO: 9753545), καταλήφθηκε, επίσης, από ιρανικές δυνάμεις.

 https://www.ieidiseis.gr/ellada/148006/thriler-ston-persiko-kolpo-se-iraniko-limani-ta-ellinika-ploia-gia-katasxesi-tou-fortiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .