Παρασκευή, Μαΐου 13

Η απροσδόκητη απώλεια βάρους σώματος

Η απροσδόκητη σημαντική απώλεια βάρους σώματος χρειάζεται διερεύνηση

Η απροσδόκητη απώλεια από 5% έως 10% του βάρους σώματος σε 6 ή λιγότερους μήνες, δεν είναι συχνή και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Στις περιπτώσεις αυτές και ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν άλλες αλλαγές και συμπτώματα, είναι προτιμότερο να αναζητείται η βοήθεια του γιατρού. 

Υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις που παρατηρούνται συχνά στο βάρος σώματος στους περισσότερους ανθρώπους. Όμως η σημαντική απροσδόκητη απώλεια βάρους, μπορεί να οφείλεται σε λόγους που έχουν σχέση με τη διατροφή, τις δραστηριότητες, φάρμακα, αλλαγές της ψυχολογικής κατάστασης και ασθένειες.

Οι αλλαγές στη διατροφή, ποσοτικές ή ποιοτικές, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια κιλών. Μπορεί λόγω ενός βαρυφορτωμένου προγράμματος, να μειώνεται ο αριθμός των γευμάτων ή ακόμη λόγω πίεσης χρόνου, να προσλαμβάνονται μόνο μικρές ποσότητες φαγητών.

Η μείωση των θερμίδων ανά γεύμα, λόγω για παράδειγμα ουσιαστικής μείωσης των λιπαρών ουσιών, η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και αποφυγή πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.

Οι αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες, είναι δυνατόν να απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων. Εάν για παράδειγμα από καθιστική εργασία κάποιος πρέπει πλέον να αφιερώνει μεγαλύτερο χρόνο σε δουλειές που απαιτούν σωματική προσπάθεια, είναι φυσιολογικό να χάσει κάποια κιλά.

Οι μεταβολές της ψυχολογικής κατάστασης είναι αιτία σημαντικής μείωσης του σωματικού βάρους. Η κατάθλιψη, το στρες και οι αγχώδεις καταστάσεις επηρεάζουν την όρεξη και δυνατόν να προκαλούν απώλεια κιλών.

Υπάρχουν φάρμακα και άλλες ουσίες, όπως ο καφές που είναι δυνατόν να προκαλούν απώλεια κιλών. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν ως παρενέργεια την απώλεια βάρους. Για τους λόγους αυτούς οι ασθενείς που επισκέπτονται το γιατρό τους για τη διερεύνηση ανεξήγητης απώλειας βάρους, πρέπει να τον ενημερώνουν για τα φάρμακα και άλλες ουσίες που πιθανόν να λαμβάνουν.

Οι ασθένειες που προκαλούν απώλεια βάρους, είναι πολλές. Οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, δυσσαπορρόφηση, ισχαιμία μεσεντερίου, νόσοι παγκρέατος και ήπατος), ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, οι διάφορες μορφές καρκίνου, η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία, είναι μεταξύ των συχνότερων παθολογικών καταστάσεων που ευθύνονται για σημαντική απώλεια βάρους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το φάσμα των αιτιών που δυνατόν να προκαλούν ουσιαστική απώλεια βάρους είναι μεγάλο. Σε πολλές περιπτώσεις η ανεύρεση της αιτίας είναι εύκολη, σε άλλες δυσκολότερη και σε άλλες μπορεί να υπάρχει μια σοβαρή πάθηση που να χρειάζεται μια όσο το δυνατό πιο έγκαιρη αντιμετώπιση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το να χάσουν λίγα κιλά είναι ευχάριστο.

Εάν όμως αθέλητα και χωρίς εμφανή εξήγηση διαπιστωθεί απώλεια μεγαλύτερη του 5% του σωματικού βάρους σε μερικές εβδομάδες ή 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, χρειάζεται ιατρική συμβουλή.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι καταστάσεις απώλειας βάρους για τις οποίες  χρειάζεται διερεύνηση και ιατρική αντιμετώπιση.

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .