Η καλσεολάρια (Calceolaria crenatiflora, Scrophulariaceae) είναι γένος που περιλαμβάνει 200 περίπου είδη. Η καταγωγή της είναι η Λατινική Αμερική, ενώ απαντάται σαν ιθαγενές και στο Μεξικό και στη Νέα Ζηλανδία. Είναι φυτό με πολύ πρωτότυπα άνθη, κατεξοχήν φυτό γλάστρας, που μπορεί όμως να διακοσμήσει και εσωτερικούς χώρους, όπως και να καλλιεργηθεί σαν ετήσιο ή διετές στον κήπο, κάτω κυρίως από σκέπαστρα ή δένδρα που δημιουργούν σκιά.

Το ύψος του φτάνει μέχρι το μισό μέτρο και το πλάτος του τα τριάντα εκατοστά, αν και έχουν δημιουργηθεί πολλές νάνες ποικιλίες, μόλις δέκα ως δεκαπέντε εκατοστών. Η βλάστηση είναι ζωηρή και συμπαγής, ενώ τα στελέχη και τα φύλλα της σκεπάζονται από μαλακές τρίχες.

Τα λουλούδια της καλσεολάριας είναι πρωτότυπου σχήματος και εμφάνισης, σαν «φούσκες», χρυσοκίτρινα με πορτοκαλί στίγματα, κόκκινα και λευκά ή μόνο κόκκινα. Στην ύπαιθρο ανθίζει καλοκαίρι, ενώ σε εσωτερικό χώρο ανθίζει το φθινόπωρο, ακόμη και το χειμώνα.

Η καλσεολάρια πολλαπλασιάζεται με σπόρο από το Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο. Οι καλύτεροι μήνες για τη σπορά είναι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Σπέρνεται σε ψυχρά σπορεία και επειδή οι σπόροι είναι λεπτοί δεν σκεπάζονται καθόλου με χώμα. Ποτίζονται και έτσι έρχονται σε επαφή με το χώμα. Βλασταίνουν σε δύο εβδομάδες περίπου και μεταφέρονται στην οριστική τους θέση. Απαιτεί έδαφος ελαφρό, πλούσιο με αρκετό φυτόχωμα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται σε κανονικά διαστήματα, ενώ το φυτό ανέχεται ελαφρά σκαλίσματα. Είναι ευπαθές στις υψηλές θερμοκρασίες και στο άμεσο ηλιακό φως, για το λόγο αυτό και αναπτύσσεται σε δροσερά και ημισκιερά εδάφη. Οι εχθροί του είναι οι αφίδες και ο τετράνυχος που καταπολεμούνται με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα.

Ποικιλίες καλσεολάριας

Αξιόλογες ποικιλίες που μπορούν να καλλιεργηθούν και στον κήπο είναι :

  • Calceolaria Mexicana, ύψος μέχρι και 30 εκατοστά, με κίτρινα άνθη.
  • Tripartita, ύψος μέχρι και 25 εκατοστά.
  • Υβρίδιο Calceolaria Rugosa, ύψος μέχρι κα 30 εκατοστά, με λαμπερά άνθη.

Καλλωπιστική αξία

Μπορεί να φυτευτεί ομαδικά σε χλοοτάπητα, όπου δημιουργεί όμορφες χρωματικές αντιθέσεις. Δημιουργεί αισθητικές χρωματικές συνθέσεις κάτω από δένδρα (επωφελούμενη τη σκιά τους), μπορντούρες χαμηλού ύψους, ενώ ταυτόχρονα διακοσμεί με το δικό της ανάλαφρο τρόπο τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

καλσεολάρια - Calceolaria crenatiflora, Scrophulariaceae

 

Εν ολίγοις… για την καλσεολάρια

Περίοδος σποράς: Από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, αλλά καλύτερα τον Ιούνιο-Ιούλιο.

Περίοδος ανθοφορίας: Στο ύπαιθρο η ανθοφορία διατηρείται ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ σε κλειστούς χώρους μπορεί να ανθίσει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έκθεση στον ήλιο: Όχι άμεση έκθεση στον ήλιο, παρόλο που αγαπά το φως.

Έδαφος – Λίπανση – Άρδευση: Αναπτύσσεται σε ελαφρό, πλούσιο, ελαφρά όξινο έδαφος με αρκετή ποσότητα φυτοχώματος. Οι αρδεύσεις γίνονται κανονικά και τα ελαφρά σκαλίσματα είναι οι μόνες εργασίες που γίνονται στα φυτά.

Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε ψυχρά σπορεία. Ωστόσο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα.

Καλλωπιστική αξία: Τα χρυσοκίτρινα με πορτοκαλί στίγματα, κόκκινα και λευκά ή μόνο κόκκινα, σαν ασκοί, άνθη πρωτότυπα σε σχήμα και εμφάνιση.

Χρήση στον κήπο: Μπορεί να φυτευτεί ομαδικά σε χλοοτάπητα, όπου δημιουργεί όμορφες χρωματικές αντιθέσεις.