Τρίτη, Μαΐου 10

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! ΟΙ ΤΕΛΕΙΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ!

ΔΕΗ

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ είναι χρυσοφόρες διότι το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά Mwh ενώ έχουν πληρωθεί ακόμη και προς 300 ευρώ ανά Mwh σε μία ημέρα

Στη «σέντρα» βγάζουν τις μονάδες φυσικού αερίου και τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ οι υπολογισμοί κόστους ενέργειας όλων των μονάδων σε σχέση με τις τιμές πώλησης που διαμορφώνονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που προσδιορίζει το κόστος της Mwh της επόμενης ημέρας.

 Το πόρισμα της ΡΑΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν ήταν εφικτό να διασταυρωθεί το περιεχόμενο της έρευνας όπως και τα ακριβή ποσά που αναγράφονται ως υπέρ έσοδα από την παραγωγή ενέργειας.
Τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν για ποσά στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμώνται πολύ κατώτερα από τις προσδοκίες των ειδικών που είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη μέση τιμή κόστους του φυσικού αερίου ανά μήνα ενώ γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποια τιμή πληρώθηκαν οι παραγωγοί ενέργειας.
Τα υπέρ έσοδα πρέπει να «αγγίζουν» τα 2 δις ευρώ διευκρινίζοντας ότι προκύπτουν από την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή πώλησης.

Τα υπέρ έσοδα της ΔΕΗ προκύπτουν από το μεταβλητό κόστος των ρύπων και από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων.
Και τα δύο μαζί διαμορφώνουν μία μέση τιμή κόστους που κυμαίνεται από 160 έως 180 ευρώ ανά mwh.
Όμως οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ είναι χρυσοφόρες διότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά Mwh ενώ έχουν πληρωθεί ακόμη και προς 300 ευρώ ανά Mwh σε μία ημέρα.

Στο 1 δισ. τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπερ έσοδα των παραγωγών ενέργειας αγγίζουν το 1 δις ευρώ.
Αντίστοιχο ποσό εκτιμάται ότι προκύπτει και στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο με την ίδια μεθοδολογία που αναλύει την τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης ανά Mwh..
Ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως καθαρά κέρδη για να ισχύσει άμεσα η κυβερνητική πρόταση για φορολόγηση με ποσοστό 90% ως υπέρ κέρδη.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να …επιβεβαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα όταν έλεγε για υπέρ κέρδη στα επίπεδα του 1,4 δισ ευρώ από τον τομέα της ενέργειας.
Οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο η έρευνα της ΡΑΕ με την υπογραφή του προέδρου Αθανάσιου Δαγούμα να έγινε κυβερνητικό «κοστούμι» διότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να ζητήσουν να κατατεθεί το πόρισμα της ΡΑΕ στην Βουλή των Ελλήνων ως πειστήριο για τα όσα έγιναν στον τομέα της ενέργειας το τελευταίο εξάμηνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Τι λένε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022

Η ΔΕΗ είχε υπέρ έσοδα μόνο από τον λιγνίτη και τις υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικού ύψους 350.680.000 ευρώ.
Η συνολική παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο ανεβάζει τον πήχη των υπερ εσόδων άνω των 600 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα στα 614.218.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου από τα χαμηλά επίπεδα των 10 ευρώ ανά Mwh η τιμή του πολλαπλασιάσθηκε φθάνοντας τα 300 ευρώ ανά Mwh, δεν σημαίνει ότι όλες οι ποσότητες φυσικού αερίου που καταναλώθηκαν αγοράστηκαν με την υψηλότερη τιμή.
Γίνεται κατανοητό ότι η έντονη ανοδική τιμή του φυσικού αερίου δεν προεξοφλεί ότι οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας έχουν μέση τιμή αγοράς τα 300 ευρώ.

Τον Ιανουάριο η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν στην περιοχή των 80 ευρώ ανά Mwh, τον Φεβρουάριο άνω των 100 ευρώ αλλά δεν είναι ορθό να υπολογιστεί όλη η κατανάλωση του φυσικού αερίου με κόστος τα 292 ευρώ ανά Mwh που σημείωσε τον Μάρτιο.
Παράδειγμα τον Ιανουάριο οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν συνολική ενέργεια 1.648.000 Mwh και πληρώθηκαν με μέση τιμή 251 ευρώ ανά Mwh.

Τα έσοδα έφθασαν τα 413.648.000 ευρώ όταν το μέσο κόστος του μήνα ανά Mwh του φυσικού αερίου ήταν στα 85 ευρώ ανά Mwh.

Οι πιο ακραίες τιμές που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο ήταν κοντά στα 100 ευρώ ανά Mwh αλλά δεν προεξοφλεί ότι όλες οι ποσότητες του μήνα αγοράστηκαν στην υψηλότερη τιμή.

Θεωρείται βέβαιο ότι η ΡΑΕ δεν απέκτησε πρόσβαση σε ποιες τιμές αγοράστηκαν οι ποσότητες φυσικού αερίου καθώς πρόκειται για εμπορικό απόρρητο και οι υπολογισμοί θα έγιναν με τη μέση τιμή ανά μήνα.

https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%94%ce%99%ce%a3%ce%95%ce%9a%ce%91%ce%a4%ce%9f%ce%9c%ce%9c%ce%a5%ce%a1%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%a1%ce%a9%ce%9d%ce%95-%ce%a4%ce%91-%ce%9b%ce%91%ce%9c%ce%9f%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a3%ce%a4%ce%99%ce%a3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .