Παρασκευή, Μαΐου 13

«Βόμβα» Ντράγκι στην τρικλίζουσα ενότητα της ΕΕ: Οι περισσότεροι έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια

 Ο Ιταλός Πρωθυπουργός «κάρφωσε» τις «ασαφείς» ευρωπαϊκές οδηγίες

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, προφανώς απορρίπτοντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αντίθετο.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια και να διατηρήσουν τη ροή του κρίσιμου αερίου, χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας μπορεί να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά ο Ντράγκι είπε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη» χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός σχολίασε ότι ήταν «αρκετά σίγουρος» για την κατάσταση του εφοδιασμού για «έναν ανόητο λόγο», ότι υπήρχε έλλειψη σαφήνειας στους κανόνες.

«Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν έχει πει ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι μια τόσο γκρίζα ζώνη εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της πέρυσι και αναζητούσε επειγόντως εναλλακτικούς προμηθευτές. Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι πιστεύει, πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του και έριξε τη… βόμβα (σ.σ. που όλοι γνωρίζουν βέβαια αλλά κάνουν πως δεν ξέρουν):

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.