Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Δεν είναι όλες οι διαιτητικές ίνες το ίδιο ωφέλιμες για την υγεία

Δεν είναι όλες οι διαιτητικές ίνες το ίδιο ωφέλιμες για την υγεία

Ζήσης Ψάλλας

Τα οφέλη των φυτικών ινών στην υγεία ποικίλλουν και μπορεί να εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών και τη δόση που καταναλώνεται, αναφέρει μια μελέτη στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων.Οι διαιτητικές ίνες είναι υδατάνθρακες που μεταβολίζονται επιλεκτικά από τα μικρόβια του εντέρου αλλά κατά τα άλλα είναι δύσπεπτα από τον άνθρωπο.

Χημικά, οι ίνες είναι ποικίλες σε μήκος, διακλάδωση, διαλυτότητα και άλλες ιδιότητες. Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν το πώς οι μεμονωμένες φυτικές ίνες επηρεάζουν την ίδια ομάδα συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, διερεύνησαν τις φυσιολογικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής με δύο κοινές διαλυτές ίνες: την αραβινοξυλάνη (AX), που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και την ινουλίνη μακράς αλυσίδας (LCI), η οποία βρίσκεται στα κρεμμύδια.

Στη μελέτη συμμετείχαν  18 άτομα κατανάλωναν 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, 20 γραμμάρια την ημέρα τη δεύτερη εβδομάδα και 30 γραμμάρια την ημέρα την τρίτη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μικροβιακές και συστηματικές αποκρίσεις από τις φυτικές ίνες και συχνά ήταν δοσοεξαρτώμενες. Κατά μέσο όρο, η κατανάλωση AX συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή ως κακή χοληστερόλη, και αύξηση των χολικών οξέων, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, οι ατομικές αποκρίσεις διέφεραν και ορισμένοι συμμετέχοντες είδαν ελάχιστη έως καθόλου αλλαγή στα επίπεδα χοληστερόλης.

Εν τω μεταξύ, η LCI συσχετίστηκε με μέτρια μείωση στους δείκτες φλεγμονής και μια αύξηση της αφθονίας του Bifidobacterium -ενός γενικά ευεργετικού τύπου μικροβίου του εντέρου που είναι γνωστό ότι παράγει υγιή λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αλλά στην υψηλότερη δόση, υπήρξε αύξηση της φλεγμονής και τα επίπεδα ενός ηπατικού ενζύμου που ονομάζεται αμινοτρανσφεράση της αλανίνης, υποδηλώνοντας ότι η υπερβολική ποσότητα αυτής της ίνας μπορεί να είναι επιβλαβής. Και πάλι, αυτές οι δυνητικά αρνητικές απαντήσεις ήταν μεταβλητές μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Συνολικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη των φυτικών ινών εξαρτώνται από τον τύπο της φυτικής ίνας, τη δόση και τον συμμετέχοντα -ένα συνδυασμό παραγόντων που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ινών, του μικροβιώματος του εντέρου και του ξενιστή», είπαν οι επιστήμονες.

https://www.zougla.gr/ygeia/diatrofi---dieta/article/den-ine-oles-i-dietitikes-ines-to-idio-ofelimes-gia-tin-igia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.