Πέμπτη, Μαΐου 12

Αφαιρέστε τα ούρα σκύλου με ασφαλή & καθαρό τρόπο

Εμφανίζονται καμιά φορά λεκέδες ούρων. Τότε το πιο σημαντικό πράγμα είναι κυρίως η γρήγορη δράση.


Οι λιμνούλες με ούρα είναι μερικές φορές μέρος της καθημερινής ζωής για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Τα κουτάβια, οι άρρωστοι σκύλοι ή οι σκύλοι με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν την τάση να αφήνουν λεκέδες ούρων στο σπίτι. Εδώ θα σας πούμε πως να καθαρίζετε τα ούρα του σκύλου και ποια προληπτικά μέτρα μπορείτε να λάβετε.

Απομάκρυνση ούρων σκύλου: γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Οι σκύλοι έχουν πολύ πιο ευαίσθητη «όσφρηση» από τη δική μας. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε κατάλληλο καθαριστικό, στην καλύτερη περίπτωση θα αφαιρέσετε τον λεκέ ούρων: Αλλά οι σκύλοι θα εξακολουθούν να μυρίζουν την αμμωνία που περιέχεται στα ούρα.

Ιδίως σε νοικοκυριά με πολλά ζώα μπορεί γρήγορα να προκύψουν «σημεία για κατούρημα». Διότι πολλοί σκύλοι είναι πραγματικά πλάσματα της συνήθειας.

Για κάθε νοικοκυριό με ζώα είναι συνεπώς μια καλή ιδέα να απομακρύνετε τα ούρα του σκύλου. Τα καθαριστικά βασίζονται σε δύο συστατικά ή συνδυάζουν αυτά:

Τα μικροβιολογικά καθαριστικά ούρων χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων βακτήρια που τρέφονται με οργανική βρωμιά όπως ούρα και εμετό. Είναι άοσμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Τα ενζυματικά καθαριστικά ούρων, από την άλλη πλευρά, σπάνε τη δομή των «δύσοσμων» κρυστάλλων ουρικού οξέος. Εάν δεν υπάρχει μυρωδιά που να θυμίζει κάποια «κακιά στιγμή» του παρελθόντος, οι σκύλοι δεν θεωρούν τα εν λόγω σημεία ως «συνηθισμένη θέση».

Επίσης, ελέγχετε πάντα τη συσκευασία του καθαριστικού ούρων προτού αφαιρέσετε τα ούρα του σκύλου. Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για τη σωστή εφαρμογή.

Μπορείτε φυσικά να βρείτε καθαριστικά για ούρα σκύλου και ούρα γάτας στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus.

Υπάρχει άμεση βοήθεια κατά των λεκέδων από ούρα;

Εάν ο σκύλος σας ουρήσει μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να αντιδράσετε γρήγορα για να αφαιρέσετε τα ούρα του. Διαφορετικά, μπορεί να μείνουν πίσω δυσάρεστες οσμές. Εάν το ατύχημα συνέβη στο χαλί ή το λαμινέιτ, τοποθετήστε πρώτα πάνω χαρτί κουζίνας ή πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Το επόμενο πιθανό βήμα σε επιφάνειες στις οποίες μπορούν να διεισδύσουν τα ούρα: απλώστε ρύζι, αλάτι ή μη συγκολλητική άμμο για γάτες πάνω στο κατουρημένο σημείο για να απορροφηθούν τα ούρα από το εν λόγω σημείο. Μετά από δέκα λεπτά μπορείτε να αφαιρέσετε την άμμο κτλ. και να ασχοληθείτε με τον εναπομείναντα λεκέ - για παράδειγμα με ένα ειδικό καθαριστικό ούρων για κατοικίδια.

Αφαιρέστε τα ούρα σκύλου: συμβουλές για διάφορες επιφάνειες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα ούρα του σκύλου στο παρκέ; Ποια καθαριστικά του σπιτιού βοηθούν κατά των λεκέδων από ούρα σκύλου; Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια ματιά στο πως να αφαιρούμε με καθαρό τρόπο  τους λεκέδες ούρων από διάφορες επιφάνειες.

Ούρα σκύλου σε PVC ή πλακάκια

Ένας λεκές επάνω σε λείες επιφάνειες θα αποτελεί γρήγορα παρελθόν, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον απομακρύνετε με ένα ειδικό καθαριστικό κατά των ούρων κατοικίδιου ζώου. Εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας κάποιο κατάλληλο καθαριστικό, αποφύγετε καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία. Αντ’ αυτού σκουπίστε καλύτερα το πάτωμα με ξίδι που μπορεί να εξουδετερώσει την οσμή των ούρων.

Αφαιρέστε τα ούρα του σκύλου από ρούχα ή κουβέρτες

Μήπως ο τετράποδος φίλος σας κατούρησε στην κουβέρτα; Πλύνετε πρώτα το λερωμένο σημείο με καθαρό νερό για να αραιώσετε τα ούρα. Στη συνέχεια βάλτε την κουβέρτα στο πλυντήριο - και μάλιστα ξεχωριστά, χωρίς άλλα άπλυτα μαζί. Ένας κύκλος πλύσης στους 60 βαθμούς όχι μόνο εξαλείφει τα βακτήρια που περιέχονται στα ούρα, αλλά και την δυσάρεστη μυρωδιά.

Εάν οι κουβέρτες ή τα ρούχα με λεκέδες ούρων δεν ενδείκνυνται για αυτές τις θερμοκρασίες, μπορείτε να προσθέσετε ένα ενζυματικό απορρυπαντικό. Αυτό καταστρέφει τους κρυστάλλους ούρων ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα κατά το πλύσιμο στους 30 βαθμούς, και συνεπώς την αιτία δυσοσμίας. Επιπλέον, τα ενζυματικά απορρυπαντικά αφαιρούν φυσικά τους λεκέδες. Προσοχή όμως: Δρουν μόνο σε θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς.

Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια καθαριστικά ούρων για σκύλους στα ρούχα σας. Απλώς διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Συνήθως το ρούχο πρέπει να τοποθετηθεί για πλύσιμο στο πλυντήριο μετά από χρόνο δράσης 15 έως 30 λεπτών.

Ούρα σκύλου σε χαλί και έπιπλα

Τα ειδικά καθαριστικά κατά των ούρων σκύλου είναι επίσης αποτελεσματικά σε χαλιά και δέρμα. Πρώτα ελέγξτε την ανθεκτικότητα του χρώματος του χαλιού ή του καναπέ σε ένα κρυφό σημείο και μην τρίβετε πολύ δυνατά.

Στη συνέχεια, αφήστε το καθαριστικό να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Πλύνετε τη λερωμένη περιοχή με καθαρό νερό. Εάν δεν διαθέτετε ειδικό καθαριστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα καθαριστικά σπιτιού:

  • Σόδα: αφήστε να δράσει για λίγες ώρες μετά τον καθαρισμό με νερό
  • Απορρυπαντικό για ρούχα: στη συνέχεια ξεπλύνετε πολύ καλά
  • Άχρωμο αλκοόλ, όπως για παράδειγμα βότκα

Προσοχή στον αντιαισθητικό σχηματισμό λεκέδων: Η χρήση αποσταγμένου νερού μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Μερικά βοηθήματα καθαρισμού, όπως η μαγειρική σόδα, μπορούν επίσης να ξεθωριάσουν το ύφασμα. Επομένως, πριν από τη χρήση ελέγξτε την ανθεκτικότητα του χρώματος σε ένα κρυφό σημείο. Δυστυχώς, μερικές φορές το μόνο πράγμα που βοηθάει είναι να πλύνετε ολόκληρο το χαλί.

Ούρα σκύλων σε καναπέ

Ούρα σκύλου στο παρκέ

Στο παρκέ πρέπει να δράσετε γρήγορα για να αφαιρέσετε τα ούρα του σκύλου. Διαφορετικά θα διεισδύσουν στο ξύλο. Οι λεκέδες ούρων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν από παρκέ βελανιδιάς ή ακακίας. Διότι το ταννικό οξύ που περιέχεται και στους δύο τύπους ξύλου αντιδρά στα ούρα.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε με την αφαίρεση των ούρων, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος παραμονής μόνιμου λεκέ: σκουπίστε τα ούρα το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε λίγο αραιωμένο ξύδι ή κιτρικό οξύ στο λεκέ με μια πετσέτα κουζίνας.

Εάν έχει ήδη σχηματιστεί μια ξεραμένη κηλίδα, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλή από έναν επαγγελματία. Ανάλογα με τον τύπο του ξύλου, ορισμένα καθαριστικά όπως η χλωρίνη ή το οξαλικό οξύ σε συνδυασμό με την καυστική σόδα μπορούν να ξανοίξουν το χρώμα του λεκέ, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ομοιόμορφο και μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ ανοιχτό. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των επίμονων λεκέδων είναι να αντικαταστήσετε το λερωμένο δάπεδο.

Πώς αποφεύγω τους λεκέδες ούρων του σκύλου;

Για άλλη μια φορά, το ίδιο ισχύει και για τους λεκέδες ούρων: η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση. Εάν υιοθετήσετε ένα κουτάβι ή έχετε στο σπίτι σας ένα άρρωστο τετράποδο, μπορείτε να κάνετε πολλά για να προλάβετε τους λεκέδες ούρων.

Πρόληψη κατά των λεκέδων ούρων από το κουτάβι σας

Δώστε στο νεαρό τετράποδο φίλο σας ένα μικρό διάλειμμα κάθε μία έως δύο ώρες. Παρ' όλη την προσοχή, έχετε βέβαια κατά νου ότι το κουτάβι σας μπορεί να έχει και ένα ή δύο μικρά ατυχήματα.

Κατά τον ερχομό ενός κουταβιού στο σπίτι, είναι συνεπώς σκόπιμο να μαζέψετε όλα τα χαλιά για μερικές εβδομάδες, ώστε να μην πάρετε το ρίσκο να τα κατουρήσει. Μπορείτε για μικρό χρονικό διάστημα να έχετε το σπίτι σας χωρίς χαλιά, καθώς οι λεκέδες που αφαιρούνται γρήγορα από παρκέ ή πλακάκια δεν αποτελούν πρόβλημα.

Λεκέδες ούρων από άρρωστους σκύλους

Εάν ένας ηλικιωμένος σκύλος ξαφνικά έχει ακράτεια ή δεν μπορεί να τα κάνει έξω εγκαίρως, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε τον/την κτηνίατρο.

Μερικά πιο ηλικιωμένα τετράποδα υποφέρουν από ακράτεια και δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν τα ούρα τους για πολύ. Αλλά ο/η κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις ακράτειας σε σκύλους! Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να μην επιπλήξετε για κανένα λόγο το σκύλο σας.

Σε περίπτωση οξείας ασθένειας, ισχύουν τα ακόλουθα: εάν είναι δυνατόν, απομακρύνετε πολύτιμα χαλιά από τα δωμάτια που μοιράζεστε με το σκύλο σας. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχο επίστρωμα για το καλαθάκι. Οι πάνες σκύλων μπορούν επίσης να βοηθήσουν, ιδίως τη νύχτα. Επιπλέον, βγάλτε τον τετράποδο φίλο σας συχνότερα για βόλτα.

Παρεμπιπτόντως: τα ούρα του σκύλου μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστους λεκέδες ακόμη και στο ύπαιθρο - για παράδειγμα στο γκαζόν.

https://www.zooplus.gr/periodiko/skylo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.