Δευτέρα, Μαΐου 23

«Γονιδιακή» κόντρα για το περπάτημα

«Γονιδιακή» κόντρα για το περπάτημα | tanea.gr Πάνω:Ο Κιουσάι Ουλάουι, ένα από τα αδέλφια που περπατούν στα τέσσερα, είναι ο πλακατζής της οικογένειας και του αρέσει να κάνει chat στο Ίντερνετ-καφέ του χωριού, όπως εξομολογείται ο πατέρας του. Δεξιά ο Αλί, που ονειρεύεται... να παντρευτεί. Η οικογένεια έχει και μία κόρη η οποία επίσης περπατά στα τέσσερα, αλλά είναι υπέρβαρη και δεν κυκλοφορεί

Οι περιπτώσεις των οικογενειών με παιδιά που περπατούν στα τέσσερα έγιναν ευρύτερα γνωστές τα τελευταία τρία χρόνια και οι επιστήμονες δεν έχουν προλάβει ακόμη να βρουν τη γενεσιουργό αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.



Oι περιπτώσεις των οικογενειών με παιδιά που περπατούν στα τέσσερα έγιναν ευρύτερα γνωστές τα τελευταία τρία χρόνια και οι επιστήμονες δεν έχουν προλάβει ακόμα να βρουν τη γενεσιουργό αιτία και την κατάλληλη θεραπεία. Όπως υποστηρίζουν, μόνο πέντε οικογένειες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί με το ίδιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία, το φαινόμενο προκαλείται από ένα γονίδιο το οποίο παρέμεινε σε ύπνωση επί εκατομμύρια χρόνια και αφυπνίστηκε μόλις πρόσφατα. Ωστόσο, ο Νίκολας Χάμφρεϊ, καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο London Schoοl of Εconomics, ο οποίος ασχολήθηκε με την οικογένεια από την Τουρκία, υποστηρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για γονίδιο». Μαζί του συμφωνεί και

ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Αναζητείται η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος- Στην παρεγκεφαλίδα που ρυθμίζει την ισορροπία εντοπίζουν αρκετοί το πρόβλημα

ο δρ Στέφαν Μούντλος, ερευνητής στο Βερολίνο. Ο Μούντλος εξηγεί πως τέσσερις από τις πέντε οικογένειες υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις που έδειξαν πως όλες έχουν διαφορετικές γενετικές ανωμαλίες και πως όλα τα γονίδια που εμπλέκονται σε αυτές συνδέονται με τη δομή της παρεγκεφαλίδας.

Το περιβάλλον
Για τον καθηγητή Χάμφρεϊ, όμως, ο παράγων «περιβάλλον» πρέπει να συνεκτιμηθεί. Ο ίδιος διαπίστωσε πως, προφανώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι πέντε οικογένειες στον κόσμο (δύο στη Νότια Αμερική, δύο στο Ιράκ και μία στην Τουρκία) ζουν σε απομονωμένες περιοχές, μακριά από καλά κέντρα ιατρικής φροντίδας. «Ακόμη και παιδιά χωρίς παρεγκεφαλίδα- το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία- μπορούν να μάθουν να περπατούν», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει πως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του ΒΒC, επικοινώνησε μαζί του μια γιατρός από τη Σκωτία η οποία του ανέφερε πως αρκετοί από τους ασθενείς της που υπέφεραν από εκφυλισμό παρεγκεφαλίδας λόγω εγκεφαλικού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, περπατούσαν με τα χέρια όταν βρίσκονταν μόνοι τους στον χώρο.

Φυσικά, πολλοί άνθρωποι στη διάρκεια της βρεφικής τους ηλικίας περπατούν με τα τέσσερα, χρησιμοποιώντας δηλαδή και τα χέρια τους. Ο καθηγητής Χάμφρεϊ παρατηρεί ότι ορισμένα παιδιά υιοθετούν ένα μπουσούλισμα σαν της αρκούδας πριν αρχίσουν να περπατούν. «Το μπουσούλισμα είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κινούνται και μερικές φορές τα παιδιά που το χρησιμοποιούν πολύ, αργούν να περπατήσουν κανονικά. Εάν έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα στην ισορροπία και δεις και τα αδέλφια σου να κάνουν το ίδιο, τότε είναι πιθανό ότι θα το κάνεις περισσότερο».


«Ήταν θέλημα Θεού να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους...»

Μία από τις πέντε οικογένειες με παιδιά που περπατούν στα τέσσερα βρίσκεται στο Ιράκ, σε ένα απομονωμένο χωριό 100 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Τα τέσσερα αδέρφια, άνω των 30 ετών, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να σταθούν στα πόδια τους παρά για λίγα μόλις μέτρα και ελάχιστες φορές. Τους συναντήσαμε στη Βαγδάτη. Κρατούσαν τα πόδια τους στο έδαφος τεντωμένα και ο κορμός τους ήταν σκυμμένος μπροστά. Στηρίζονταν στα χέρια τους. Έτσι περπατούσαν. Παρακολουθούσαμε ένα φαινόμενο πολύ σπάνιο. Μέχρι πριν από τρία χρόνια ελάχιστοι στον κόσμο γνώριζαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που περπατούν στα τέσσερα. Το 2004, το ντοκιμαντέρ του ΒΒC για μια οικογένεια στην Τουρκία που έχει το ίδιο πρόβλημα με τα παιδιά της ανέδειξε το θέμα και έκτοτε αρκετοί επιστήμονες κινητοποιήθηκαν για να λύσουν το μυστήριο που δεν επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να περπατήσουν φυσιολογικά.

Τα τέσσερα αδέρφια από το Ιράκ λένε ότι όταν προσπαθούν να σταθούν στα δυο πόδια πονούν υπερβολικά στη μέση τους και δεν μπορούν να ισορροπήσουν. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι και οι τρεις άνδρες έχουν παραμορφωμένα μικρά δάχτυλα στα πόδια και ο ένας γεννήθηκε με παραμορφωμένο ένα ακόμη δάχτυλο στο αριστερό πόδι.

Κατά τη γέννησή τους, ο πατέρας τους Χουσεΐν Ουλάουι είχε ζητήσει τη γνώμη των γιατρών. Το πρόβλημα δεν διορθωνόταν, τού είχαν απαντήσει, οφειλόταν ενδεχομένως στο γεγονός ότι τα παιδιά ήταν καρπός του γάμου του με την πρώτη ξαδέρφη του. Ή απλώς θέλημα Θεού. Το τελευταίο τού φάνηκε πιο πειστικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .