Κυριακή, Μαΐου 29

Πώς να διατηρήσετε την καλή υγεία των οστών και των αρθρώσεών σας



Το πέρασμα των χρόνων δεν φέρνει μόνο ρυτίδες, άσπρες τρίχες και περιττά κιλά, αλλά φθείρει τον οργανισμό μας και εκ των έσω, επηρεάζοντας τις πολύ σημαντικές για την ελευθερία κινήσεων αρθρώσεις μας, όπως και τα οστά. Και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν…

Πώς επηρεάζει ο χρόνος τις αρθρώσεις και τα οστά;

Η εκφύλιση των αρθρώσεων ξεκινάει συνήθως χωρίς να το καταλάβουμε, εξελίσσεται αργά και σταθερά και προκαλείται από τραυματισμούς, χρόνιους μικροτραυματισμούς, δραστηριότητες που επαναλαμβάνουμε καθημερινά, αλλά και από τη μείωση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου που βρίσκονται στον οργανισμό και είναι απαραίτητα για την αποφυγή της φθοράς τους. Oι φλεγμονές και ο πόνος εμφανίζονται σε οποιαδήποτε άρθρωση και η αρθρίτιδα αρχίζει να μας… χτυπά την πόρτα, μειώνοντας την ελευθερία των κινήσεών μας.

Και στα οστά, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού η πυκνότητά τους (η λεγόμενη «οστική πυκνότητα»), η οποία αποτελείται κυρίως από άλατα ασβεστίου, κολλαγόνο και διάφορα άλλα μέταλλα, μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται λεπτά και εύθραυστα και να οδηγούμαστε σε οστεοπενία και οστεοπόρωση, παθήσεις που «χτυπούν» περισσότερο τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Τι χρειάζονται τα οστά και οι αρθρώσεις σας;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνες που όταν υπάρχουν σε επάρκεια στον οργανισμό σας, βοηθούν να εξασφαλίσετε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις θα μείνει μακριά σας και τα οστά θα παραμείνουν γερά και δυνατά για περισσότερα χρόνια.

  • Ασβέστιο: Το απολύτως απαραίτητο μέταλλο για τη δημιουργία γερών οστών, το ασβέστιο συντελεί στη δημιουργία νέων οστεοκυττάρων και παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών, όπου αποθηκεύεται περισσότερο από το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο σώμα μας.
  • Βιταμίνη D: Πάει χεράκι-χεράκι με το ασβέστιο, αφού βοηθάει τον οργανισμό μας να το απορροφήσει και να το χρησιμοποιήσει. Χωρίς τη βιταμίνη D τα οστά μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και να γίνουν πιο εύθραυστα.
  • Μαγνήσιο: Βρίσκεται στα οστά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και μαζί με το ασβέστιο συντελεί στο σχηματισμό γερών οστών.
  • Κολλαγόνο: Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους χόνδρους (ιστοί που καλύπτουν τα οστά, εκεί που αυτά δημιουργούν τις αρθρώσεις, κρατώντας τες γερές), τα οστά, αλλά και το δέρμα, την καρδιά, τα νύχια, τα μάτια, τα ούλα και τα μαλλιά σας, χαρίζοντάς τους την ελαστικότητα που χρειάζονται, έτσι ώστε να διατηρούνται υγιή.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Είναι τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά που εκτός του ότι ωφελούν την καρδιά, βελτιώνουν την υγεία των αρθρώσεων και μειώνουν την ευαισθησία και την ακαμψία τους.
  • Υαλουρονικό οξύ: Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού σας που δρα προστατευτικά απέναντι στους χόνδρους και συμβάλλει στη μείωση των τριβών που οδηγούν στη φθορά τους, καθιστώντας τις αρθρώσεις πιο ανάλαφρες και αποκαθιστώντας την κίνησή τους.
  • Χονδροϊτίνη: Βρίσκεται φυσικά στους χόνδρους, διατηρώντας τους υγιείς, προκειμένου να προφυλάσσονται οι αρθρώσεις.
  • Γλυκοζαμίνη: Ουσία απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, η γλυκοζαμίνη χρησιμοποιείται για το σχηματισμό νέου χόνδρου στο σώμα, βοηθώντας έτσι τα οστά να μην «τρίβονται» μεταξύ τους.

Τι πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας;

Επειδή κάποια από τα παραπάνω είτε δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μόνος του, είτε με το πέρασμα των χρόνων τα επίπεδά τους μειώνονται αναπόφευκτα, χρειάζεται να παρέμβετε με διάφορους τρόπους καθημερινά. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, λοιπόν!

  • Βελτιώστε τη διατροφή σας: Κάντε έξυπνες, καθημερινές διατροφικές επιλογές που θα σας χαρίσουν… ελευθερία κινήσεων, κυριολεκτικά. Συγκεκριμένα, προσθέστε λιπαρά ψάρια, καρύδια και λιναρόσπορο στο διατροφικό σας πλάνο για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους, καταναλώστε γαλακτοκομικά, βοδινό συκώτι, κρόκο αβγών, μανιτάρια, σαρδέλες και σολομό για τη βιταμίνη D, φάτε όσπρια, σπανάκι, αμύγδαλα, σουσάμι, τόφου και σπόρους chia για έξτρα ασβέστιο, μην ξεχνάτε τα σκούρα λαχανικά, το αβοκάντο, τις μπανάνες και τη μαύρη σοκολάτα που σας προσφέρουν μαγνήσιο, αυξήστε τα ακτινίδια, τα brazilian nuts, τα καρότα, τις πατάτες, τη γαλοπούλα και το πράσινο τσάι που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και καταναλώστε μπούτι κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας, παντζάρια, φασόλια σόγιας και γλυκοπατάτες που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό σας.
  • Ασκηθείτε σωστά: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και χεριών κάνουν καλό στα οστά, ενώ και το τρέξιμο και το έντονο περπάτημα, εφόσον έχετε φυσιολογικό βάρος, μπορούν να βοηθήσουν. Για να προστατέψετε τις αρθρώσεις στα γόνατά σας, συμβουλευτείτε ειδικό για να σας υποδείξει ασκήσεις που θα δυναμώσουν τους τετρακέφαλους μυς, έτσι ώστε να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις της περιοχής, αλλά και ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε, αν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα, όπως π.χ. τα καθίσματα.
  • Βγείτε έξω στον ήλιο: Οι ειδικοί το λένε ξεκάθαρα: βγαίνοντας καθημερινά στον ήλιο για 15-20 λεπτά, βοηθάμε τον οργανισμό μας να συνθέσει την απαραίτητη για την υγεία των οστών βιταμίνη D, η οποία, μάλιστα, συνθέτεται κατά 90% μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόλις κατά 10% μέσω των τροφών.
  • Λάβετε το απαραίτητο κολλαγόνο: Οι τροφές που αναφέραμε σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σε ένα βαθμό φυσικά την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά δεν αρκούν όταν τα επίπεδά του έχουν μειωθεί αρκετά με το πέρασμα των χρόνων. Σε αυτή την περίπτωση, το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται και διανέμεται πιο αποτελεσματικά σε όλο το σώμα, παρέχοντας στον οργανισμό μεγαλύτερη ποσότητα κάποιων απαραίτητων αμινοξέων που βοηθούν στη σύνθεση νέου κολλαγόνου και δρουν ευεργετικά στις αρθρώσεις -συν του ότι σας διευκολύνει στη λήψη του- με τα πρώτα αποτελέσματα να εμφανίζονται σε 8 εβδομάδες.
  • Ενισχύστε την προσπάθεια με υαλουρονικό οξύ: Λόγω του ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου στην ηλικία των 45 το υαλουρονικό οξύ συντίθεται σε μισή ποσότητα στο σώμα μας από αυτή που απαιτείται, χρειάζεται να μπει στην καθημερινότητά σας με άλλους τρόπους. Εκτός από τη διατροφή, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι επαρκής, το υαλουρονικό οξύ σαν διατροφικό συμπλήρωμα και ειδικά σε υγρή μορφή μπορεί να εξασφαλίσει άμεση απορρόφηση που θα ενισχύσει τις αρθρώσεις σας με γρήγορα και πραγματικά αποτελέσματα.

Οι συμβουλές των ειδικών, οι έξυπνες καθημερινές επιλογές και η ενίσχυση των ελλείψεών σας μπορούν εύκολα να σας χαρίσουν γερά οστά και αρθρώσεις, έτσι ώστε να… κυνηγάτε τα όνειρά σας σε κάθε ηλικία!

 

https://www.pharmaplus.gr/pos-na-diatirisete-tin-kali-ygeia-ton-oston-kai-ton-arthroseon-sas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .