Τετάρτη, Μαΐου 25

CNN Business> Η Κίνα χρειάζεται απεγνωσμένα τον ρωσικό άνθρακα. Και η Μόσχα χρειάζεται νέους πελάτες…

Γραφει η Laura He

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, φτάνοντας τους 4,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους

Η Κίνα αγοράζει ποσότητες ρεκόρ φθηνού ρωσικού άνθρακα, παρόλο που οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλλει στη Μόσχα κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Από την Laura He/CNN Business

Τον Απρίλιο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όχι μόνο αγόρασε περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία από ποτέ, αλλά κατάργησε επίσης τους εισαγωγικούς δασμούς σε όλους τους τύπους άνθρακα, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα ωφελήσει κυρίως τους Ρώσους προμηθευτές.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τη Ρωσία σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, φτάνοντας τους 4,42 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία της Refinitiv. Η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Αυστραλία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας από πέρυσι και τώρα αντιπροσωπεύει το 19% των εισαγωγών άνθρακα της, από το μερίδιο 14% που είχε τον Μάρτιο.

Η άνθηση του εμπορίου άνθρακα ενισχύει και τις δύο πλευρές. Παρά τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Κίνα έχει πλέον επικεντρωθεί στο να βγάλει την οικονομία της από την ύφεση και χρειάζεται άνθρακα για να τροφοδοτήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να κατασκευάσει χάλυβα για έργα υποδομής. Από την άλλη, η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα νέους πελάτες για τα ορυκτά της καύσιμα, καθώς η Δύση την έχει απομονώσει.

Η Κίνα, ο κορυφαίος αγοραστής άνθρακα στον κόσμο, είχε υποσχεθεί το 2020 να παραμείνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Αλλά μετά από τις σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που έπληξαν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα τέλη του περασμένου έτους, αύξησε την κατανάλωση άνθρακα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 64% το 2021 και η εγχώρια παραγωγή έφτασε το ρεκόρ των 4,13 δισεκατομμυρίων τόνων. Φέτος, αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότεροι καθώς ο Πρόεδρος Xi Jinping δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υποδομές για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα εισήγαγε ρεκόρ 1,09 εκατομμυρίων μετρικών τόνων μεταφερόμενου μέσω θαλάσσης άνθρακα οπτανθρακοποίησης από τη Ρωσία, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον Matthew Boyle, επικεφαλής στην εταιρεία δεδομένων Kpler. Ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα.

Πρώτα, υπήρξε βουτιά

Το εμπόριο άνθρακα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας μειώθηκε λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και οι δυτικές χώρες άρχισαν να χτυπούν τη Ρωσία με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο. Οι κινεζικές τράπεζες στην αρχή ήταν απρόθυμες να παράσχουν χρηματοδότηση για αγορές ρωσικών εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

«Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση, οι Κινέζοι και πολλοί άλλοι αγοραστές αρχικά μείωσαν τις αγορές για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Center for Research on Energy and Clean Air, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ελσίνκι. Μέχρι τον Μάρτιο, αυτή η απροθυμία είχε εξατμιστεί.

«Όταν κατέστη σαφές ότι η ΕΕ δεν θα προχωρούσε γρήγορα προκειμένου να απαγορεύσει τις εισαγωγές και ότι αυτό ουσιαστικά θα εμπόδιζε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ίδια την ΕΕ να επιβάλει ευρύτερες κυρώσεις που θα επηρέαζαν άλλους αγοραστές, τότε σημειώθηκε άλμα στις αγορές που προέκυψαν από τη λανθάνουσα ζήτηση», είπε ο Myllyvirta.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε έκτοτε την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, η οποία πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ από τον Αύγουστο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε επίσης την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εντός έξι μηνών.

Φτηνή αγορά

Η Κίνα δεν αγοράζει σήμερα μόνο πολύ ρωσικό άνθρακα, τον προμηθεύεται με μεγάλη έκπτωση. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο και οι παγκόσμιες τιμές του εμπορεύματος έχουν αυξηθεί από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Η τιμή των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα ICE Newcastle έχει αυξηθεί περισσότερο από 40% από τις αρχές Μαρτίου.

«Τους τελευταίους μήνες, οι κυρώσεις δημιούργησαν μια έντονη διχοτόμηση της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα, του μεταφερόμενου μέσω θαλάσσης, καθώς πολλοί εισαγωγείς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εισάγουν άνθρακα από τη Ρωσία», δήλωσε ο Toby Hassall, επικεφαλής αναλυτής της Coal Market Research στο London Stock Exchange Group.

Καθώς η ομάδα των αγοραστών μειώνεται, όσοι εισαγωγείς είναι σε θέση και επιθυμούν να αγοράσουν άνθρακα από τη Ρωσία «πληρώνουν πολύ χαμηλότερες τιμές για αυτήν την προμήθεια σε σύγκριση με τον άνθρακα που προέρχεται από άλλη προέλευση», πρόσθεσε ο Hassall.

Τον Απρίλιο, ο ρωσικός άνθρακας οπτανθρακοποίησης υψηλής ποιότητας που παραδόθηκε στο λιμάνι Jingtang στη βόρεια Κίνα τιμολογήθηκε στα 2.710 γιεν (403 δολάρια) ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία παροχής δεδομένων της βιομηχανίας MySteel. Αυτό, σε σύγκριση με τα 475 $ για τον άνθρακα οπτανθρακοποίησης των ΗΠΑ που φτάνει στο λιμάνι και 423 $ για τον άνθρακα που εξορύσσεται στην Κίνα, δείχνει το πόσο φτηνή είναι η συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα, οι εκπτώσεις στις τιμές συνεχίστηκαν και αυτόν τον μήνα.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο ρωσικός άνθρακας οπτανθρακοποίησης στα λιμάνια της βόρειας Κίνας κόστιζαν κατά μέσο όρο περίπου 439 $ ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Hithink Flush Information με έδρα το Hangzhou. Ο αυστραλιανός άνθρακας κόστιζε 512 δολάρια και ο κινεζικός άνθρακας 496 δολάρια.

Για το Πεκίνο, η αγορά περισσότερων ποσοτήτων άνθρακα από τη Ρωσία δεν είναι μόνο μια φιλική χειρονομία προς τη Μόσχα, αλλά και μια έξυπνη κίνηση που ωφελεί τις οικονομικές ανάγκες της ίδιας της Κίνας.

«Μέχρι στιγμής, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια γραμμή διατήρησης φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία χωρίς να ενθαρρύνει ή να κατευθύνει τις κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με τη χώρα και -επίσης- δίχως να αποθαρρύνει οτιδήποτε μπορεί να παραβιάσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κίνα», είπε ο Myllyvirta.

«Αυτή η γραμμή σημαίνει ότι οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία είναι πιθανό να αυξηθούν απλά με βάση την αγορά, καθώς άλλοι αγοραστές κινούνται προς το εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», είπε.

Γιατί η Κίνα χρειάζεται τόσο πολύ άνθρακα

Παρά τις δεσμεύσεις να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται άνθρακα για να τροφοδοτήσει την οικονομία της. Το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας παρήχθη από θερμικό άνθρακα το 2021, ενώ περισσότερο από το 90% του κινεζικού χάλυβα παρήχθη σε υψικάμινους που καίνε άνθρακα οπτανθρακοποίησης.

Σε γενικές γραμμές, ο άνθρακας αποτελούσε το 56% της συνολικής χρήσης ενέργειας της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. «Η κινεζική κυβέρνηση πιέζει επί του παρόντος για κάθε είδους έργα υποδομής και κατασκευών, τα οποία περιλαμβάνουν έργα βιομηχανίας άνθρακα, για να αντισταθμίσει την επίδραση της ύφεσης των ακινήτων και του lockdown εξαιτίας της Covid σε άλλα μέρη της οικονομίας», δήλωσε ο Myllyvirta.

Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή άνθρακα από πέρυσι, όταν μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια νοικοκυριά και ανάγκασε πολλά εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι η σταθερή παροχή ενέργειας είναι κρίσιμη για τους αναπτυξιακούς στόχους της Κίνας. Η Κίνα θα αποτρέψει «αποφασιστικά» οποιαδήποτε κρίση ρεύματος να συμβεί ξανά φέτος, είπε ο Keqiang κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Yunan της Κίνας.

Η κινεζική Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο τα ορυχεία να δώσουν 4,4 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, 300 εκατομμύρια υψηλότερα σε σχέση με την παραγωγή ρεκόρ του περασμένου έτους.

Και σε μια άλλη προσπάθεια να εγγυηθεί τον εφοδιασμό, η κυβέρνηση μείωσε όλους τους δασμούς εισαγωγής στον άνθρακα στο μηδέν από την 1η Μαΐου φέτος έως τις 30 Μαρτίου 2023. Προηγουμένως, οι δασμοί κυμαίνονταν από 3% έως 6%, ανάλογα με τον τύπο του άνθρακα.

Η Ινδονησία, ο νούμερο 1 προμηθευτής της Κίνας, απολαμβάνει μηδενικούς δασμούς εδώ και χρόνια χάρη σε ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών της ASEAN. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθούσε να υπόκειται σε δασμούς μέχρι αυτόν τον μήνα.

«Υπολογίζουμε μια αύξηση 30% στον όγκο εξαγωγών [της Ρωσίας] προς την Κίνα σε 71 εκατομμύρια τόνους φέτος έναντι 55 εκατομμυρίων τόνων το 2021», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ερευνητικό σημείωμα τον περασμένο μήνα.

Μια νέα γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό. Η πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Η γέφυρα μήκους 2.215 μέτρων θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη μεταφορά άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και άλλων αγαθών από τη Ρωσία στην Κίνα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/cnn-business-gt-i-kina-chreiazetai-apegnosmena-ton-rosiko-anthraka-kai-i-moscha-chreiazetai-neoys-pelates/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .