Κυριακή, Μαΐου 8

Τ.Μπαίντεν: Θα απαιτήσει από Κ.Μητσοτάκη μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο και αποστολή S-300 – Τι θα απαντήσει

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται μετά το τέλος του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την παραχώρηση στην Ουκρανία των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ένα από τα σημαντικότερα όπλα στην ελληνική φαρέτρα.

Ήδη η Σλοβακία από τον περασμένο μήνα παραχώρησε στην Ουκρανία τους αντιαεροπορικούς S-300, με την Ουάσινγκτον να επιθυμεί ανάλογη κίνηση και από την Ελλάδα.

Σαφέστατα, τόσο φυσικά οι Ουκρανοί όσο και το ΝΑΤΟ θέλουν να θωρακίσουν την αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία, ωστόσο, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο – αν όχι αδύνατον – να καταφέρει η Ελλάδα να πει το «ναι» στην παραχώρηση του πανίσχυρου ρωσικού όπλου.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αντιπροτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατάσταση των S-300 με πυραύλους Patriot, οπλικό σύστημα το οποίο ήδη διαθέτει η χώρα μας και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της αεράμυνας.


Η κυβέρνηση βεβαίως από την πλευρά της ήδη έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να στείλει τους S-300 στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε πλήρως την ελληνική αεράμυνα. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει εάν τελικά ο πρωθυπουργός πει το «ναι» στον Τ.Μπάιντεν παίρνοντας από την πλευρά του κάποια ανταλλάγματα, όπως οι Patriot.


Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρόλο που ήδη η Ελλάδα έχει στηρίξει πλήρως το καθεστώς του Κιέβου.


Να θυμίσουμε ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με συμμαχικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το FIR Αθηνών κατόπιν φυσικά αδείας που ζήτησαν και έλαβαν από το ΓΕΕΘΑ, ενώ και συμμαχικά πλοία, όπως το  αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman έπλεαν απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, ελέγχοντας τις κινήσεις μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.


Η Σούδα επίσης εξελίχθηκε σε ορμητήριο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, με αμερικανικά τάνκερ να φτάνουν στο στρατηγικό λιμάνι της Κρήτης, ενώ η Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύεται σε περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας, με τους Αμερικανούς να τροφοδοτούν από εκεί τις δυνάμεις στα Βαλκάνια.


Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στους μαχόμενους Ουκρανούς, ενώ ακόμα και το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα δίνοντας εικόνα από τις θέσεις του ρωσικού ναυτικού, αλλά και της πολιορκίας πόλεων στον ουκρανικό νότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .