Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ!! “ΡΕΣΑΛΤΟ” ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ SABANCI ΞΕΚΙΝΑ ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ ΜΕΝΕΙ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΘΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ;;

GqIxsWCkEkqZ4ipqZYizJvkNN5ue2EnGIU6iJfNN

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα σε τουρκική εταιρία να εισέλθει στην ελληνική αγορά ενέργειας. Πριν από 48 ώρες η μεγαλύτερη τουρκική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa Europe, που ανήκει στον ιστορικό και ισχυρό όμιλο Sabanci, «έβαλε πόδι» στην Αθήνα και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- άδεια εμπορίας

ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 50 MW στην τουρκική εταιρία. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι η Enerjisa θα συμμετέχει ως μέλος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, πραγματοποιώντας χρηματιστηριακές πράξεις αγοράς και πώλησης ρεύματος που θα εισάγει από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, δεν συζητείται να δοθεί άδεια παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και ενώ οι τιμές στη Τουρκία κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χώρα μας. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο και σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να το αποτρέψει, πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας μας, καθώς μία τουρκική εταιρία σφιχτά εναγκαλισμένη με το καθεστώς Ερντογάν θα μπορεί να «κατεβάζει» τους διακόπτες σε άγνωστο αριθμό νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.τλ.

Ένα από τα πετράδια του στέμματος του Ερντογάν

Η Enerjisa είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ενέργειας στην Τουρκία, με 10.000.000 πελάτες ή το 22% της τουρκικής αγοράς, και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στην Τουρκία, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας είχε γίνει αντικείμενο προπαγάνδας και από τον Τούρκο πρόεδρο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαινιάζει έναν γιγαντιαίο ατμοηλεκτρικό σταθμό της Enerjisa στα Αδανα το 2016. Με διθυράμβους για την εταιρία ο Ερντογάν έλεγε ότι ο ατμοηλεκτρικός σταθμός, που κόστισε 1,1 δισ. δολάρια και έχει ισχύ 450 μεγαβάτ, αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 1.500.000 κατοίκων, συνδέοντας ευθέως την ανάπτυξη της εταιρίας με την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, καθώς υπογράμμιζε ότι «η άνοδος της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους κύκλους».

Η ιστορία της οικογενείας Σαμπαντσί

Η Enerjisa είναι θυγατρική του μεγάλου τουρκικού ομίλου Sabanci, με δραστηριότητα στους κλάδους της ενέργειας, της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών, της λιανικής και των υλικών κατασκευών.

Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας, η οποία στήριζε πάντα τα μετριοπαθή συντηρητικά κόμματα και η φιλία με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Τουργκούτ Οζάλ εξαργυρώθηκε με τη σύναψη συμφωνιών με ξένες πολυεθνικές, που ήθελαν να επεκταθούν στην Τουρκία.

Ο όμιλος Sabanci συνεργάζεται σήμερα επί τουρκικού εδάφους με κολοσσούς σαν την Dupont (πλαστικά), την Carrefour (σούπερ μάρκετ), την Toyota (αυτοκίνητα), την Danone (γαλακτοκομικά), τη Philip Morris (τσιγάρα) και την Bridgestone (ελαστικά). Χαρακτηριστικό των εταιριών αυτών, που λειτουργούν επί τουρκικού εδάφους, είναι η κατάληξη «SA» στο όνομά τους, ώστε να υποδηλώνει τη σχέση τους με τον όμιλο Sabanci. Για παράδειγμα, η εταιρία που συναρμολογεί τα μοντέλα της Toyota στην Τουρκία λέγεται ToyotaSA κ.τλ.

Αναρωτιέται κανείς… Δεν βλέπει κανένας τον κίνδυνο που υπάρχει;;; Και ο νοών νοείτο…

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf/%ce%a3%ce%9a%ce%91%ce%9d%ce%94%ce%91%ce%9b%ce%9f-%ce%9c%ce%95%ce%93%ce%91%ce%a4%ce%9f%ce%9d%ce%a9%ce%9d-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5%ce%a3-%ce%a0%ce%9f%ce%9b%ce%99%ce%a4%ce%99%ce%9a%ce%9f/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.