Δευτέρα, Ιουνίου 13

Αλάτι: 10 χρήσεις που δε γνώριζες

Το αλάτι είναι η πιο σημαντική πηγή νατρίου στη διατροφή μας, είναι γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο (NaCl). Το νάτριο είναι απαραίτητο για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι η ισορροπία υγρών, η υγεία των νεύρων, η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η εύρυθμη μυϊκή λειτουργία.

Σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι είτε έχουν γλυκιά γεύση, όπως είναι το κέικ, τα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, τα δημητριακά, είτε είναι αλμυρά όπως είναι τα πατατάκια, τα κράκερς και τα έτοιμα γεύματα (σούπες).


Το αλάτι μπορεί να συλλεχθεί από ορυχεία ή με τη διδικασία της εξάτμισης θαλασσινού νερού. Υπάρχουν πολλά είδη άλατος, τα πιο γνωστά είναι το επιτραπέζιο αλάτι, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το θαλασσινό αλάτι.


Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω το αλάτι;

Πέρα από την γνωστή χρήση του αλατιού που είναι το μαγείρεμα, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε και σε άλλες περιπτώσεις που ίσως να μη γνωρίζατε. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

1. Πονολαιμος

Ανακατέψτε ½ κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι (250ml) νερό και χρησιμοποιήστε το για γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου. Το αλάτι έχει σηπτική δραση και βοηθάει στην απομάκρυνση μικροβίων από τον λαιμό. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα για 4-5 φορές μέσα στην ημέρα.

2. Φαγούρα από τσίμπημα

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, βρέξτε το σημείο και επειτα καλύψτε το σημείο με αλάτι

3. Καθαρισμός δοντιών

Ανακατέψτε ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη μαγειρική σόδα. Καλό θα ήταν το αλάτι να σπάσει σε μικρότερους κόκκους με τη βοήθεια του μπλέντερ. Το μίγμα αυτό βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών και στην ενδυνάμωση των ούλων

4. Ανακούφιση από πρηξίματα

Σε περιπτώσεις πολύωρης ορθοστασίας εμφανίνονται πρηξίματα στα πόδια, βοηθηθείτε γεμίζοντας μια λεκάνη με ζεστό νερό και 2-3 χούφτες αλάτι.

5. Άφθες

Μπορεί να σας φανεί ελαφρώς επώδυνη διαδικασία αλλά σίγουρα θα ανακουφιστείτε από τις άφθες σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Φτιάξτε διάλυμα με νερό και αλάτι όπως θα κάνατε σε περίπτωση πονόλαιμου και κρατήστε το υγρό στο στόμα για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-4 φορές μέσα στην μέρα.

6. Αφαίρεση ξερού δέρματος

Φτιάξτε ένα μίγμα με αλάτι και ελαιόλαδο για peeling. Όσο είστε στο μπάνιο τρύψτε τις περιοχές που υπάρχει σκληρό δέρμα (πχ φτέρνες, αγκώνες) και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα αφού ξεπλύνετε την περιοχή αυτή.

7. Σβήστε φωτιά από λίπη

Σε περίπτωση που υπάρξει φωτιά στην κουζίνα σας από λίπη, ρίξτε αρκετές χούφτες αλάτι να σβήσετε τη φωτιά, αν ρίξετε νερό λόγω του λαδιού που καίγεται θα πεταχτούν σταγονίδια λίπους που θα σας προκαλέσουν εγκαύματα

8. Αποφυγή παγωμένου δρόμου

Ως γνωστόν το αλάτι χρησιμοποιήται από τους δήμους σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης ώστε να αποφευχθεί ο παγετός. Ωστόσο σε περίπτωση που ήδη έχει πιάσει πάγο το πεζοδρόμιο/δρόμος το αλάτι θα ξεπαγώσει τα σημεία αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πάγος διαταράσσει τα σημεία τήξης και πήξης του νερού και βοηθάει στο λιώσιμο του πάγου.

9. Διατήρηση ζωντάνιας χρωματιστών ρούχων

Ρίξτε στο πλυντηριο 1-2 φλιτζάνια αλάτι όταν θα πλένετε χρωματιστά ρούχα και θα δείτε τα χρώματά τους να διατηρούνται περισσότερο

10. Εμποδίζει το κλεισιμο της μύτης και την καταρροή

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό σε μορφή σπρέι το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο.

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρεία προτείνει στους ενήλικες να καταναλώνουν καθημερινά λιγότερο 2.300mg νατρίου (2.3gr) ενώ θα ήταν ακόμη καλύτερα αν άγγιζαν και τα 1.500mg. δηλαδή ¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού. Δυστυχώς αυτή η συνιστόμενη πρόσληψη ξεπερνάται κατά πολύ καθώς ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα.

Πρέπει να κόψω το αλάτι;

 Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι και Ναι και Όχι. Το αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά μας αποτελεί μόνο το 25% της ημερήσιας προσλάμβανόμενης ποσότητας. Το υπόλοιπο 75% το παίρνουμε από τα συσκευασμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και δυστυχώς είναι ένας παράγοντας που οι περισσότεροι τον παραβλέπουν και καταλήγουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από τις συνιστώμενες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει μια ισορροπία, είναι να μετριάσουμε τις ποσότητες αλατιού με μικρά τρικς.

 

Νόπη Μιχαηλίδου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Έδεσσας, κάνοντας κατ' οίκον επισκέψεις.

 mednutrition.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .